Psikolog Nazlıcan Özkan: Gelir adaletsizliğinin olduğu ülkelerde hastalıklar artıyor

Uzman politik psikolog Nazlıcan Özkan, 'Gelir adaletsizliğinin olduğu ülkelerde mental hastalıklar artıyor' değerlendirmesinde bulundu.
Psikolog Nazlıcan Özkan: Gelir adaletsizliğinin olduğu ülkelerde hastalıklar artıyor
2019-03-20 07:06:57   Güncelleme: 2019-04-28 04:11:48    

Beyoğlu, Aynalı Geçit’te 'Politik Psikoloji ve Kolektif Narsisizm' başlığı altında bir konuşma yapan Özkan, şu ifadeleri kullandı:

'Yeni modern tabu başarısızlık üzerine kurulu. Yaratılan esneklik aşırı risk isteme, sürekli çalıştırma, kısa dönem başarılar yaşata ve sürekli çalıştırma üzerine kurulu. Bu insanlarda çok büyük kaygılara sebep oluyor. Sürekli risk alarak başarma tutkusu… Ekonomik hayat o kadar hızlı gelişti ki toplusal karakterimizde olmayan bir yerin içine düştük. ‘Direk başarıya giden yol yok’ diyor Sennett. Sosyal mobilite azaldı. Sınıf atlama zorlaştı. Gelir adaletsizliği en fazla olduğu ülke hangisi dersiniz? Amerika. Bir araştırmada gelir adaletsizliğinin en fazla olduğu ve en az olduğu ülkelerde psikososyal etkilere bakılıyor. Sağlık, mutluluk, yaşam uzunluğu, ne kadar suç işlendiği, çocukların nasıl yetiştirildiği… Bu değişkenler gelişmekte olan ülkelerde ivme kazanıyor ama bir yerde duruyor. Gelir adaletsizliğinin olduğu ülkelerde mental hastalıklar artıyor. Obezite, cinayetler artıyor.'

Vehaber Menu