İlhan Şeşen: Türkiye sağlıkta ve ulaşımda çok iyi bir noktaya geldi

Şarkıcı İlhan Şeşen, 'Türkiye sağlık alanında geçmişe oranla çok iyi bir noktaya geldi. Hastanelerin durumuna bakarak bile bunu görebiliyoruz. Sadece sağlıkta değil, ulaşımda da öyle. Geçmişe göre çok büyük gelişme var. Sadece eleştirilmemeli, iyi şeyler de söylenmeli' dedi.
İlhan Şeşen: Türkiye sağlıkta ve ulaşımda çok iyi bir noktaya geldi
2019-04-29 08:21:47   Güncelleme: 2020-08-23 13:42:37    

Şarkıcı İlhan Şeşen, Sabah gazetesinden Tuba Kalçık'ın sorularını yanıtladı.

Şeşen, '1967'den beri profesyonel olarak müziğin içindesiniz ama ülke çapında tanınmanız 2002'de oldu. 2002'den bu yana hayatınız nasıl değişti?' sorusu üzerine şunları kaydetti:

'Tüm hayatım değişti ve farklılaştı; hem maddi, hem de manevi olarak. Manevi olarak o kadar tatmin oldum ki artık müzik kariyerim açısından istediğim bir şey kalmadı. Bana 'Şöhreti geç buldun' diyorlar ama yaşarken aldım ya çalışmamın karşılığını, önemli olan bu. Hayal ettiğimin çok daha ötesi bir noktaya geldim. Nereye gitsem halkın sevgisiyle karşılaşıyorum. Maddi açıdan telif hakları doğru işlemediği için hakkımı alamadım.

Telif hakları sorunu hâlâ çözülemiyor. Hukukçu kimliğimle çok net söylüyorum ki; mevcut kanun bizim telif haklarımızı alabilmemiz için yeterli ama yeterli uygulanmadığı için sorun çözülmüyor. Kendimi de bu konuda sorumlu hissediyorum çünkü ben de bulundum MESAM'ın yönetimde ama havanda su dövdük maalesef. İstifa ettim sonunda. Şimdi birliğin başına geçsem eser sahipleri açısından bu sorunu iki senede çözerim. Sadece var olan kanunu uygulayarak yaparım bunu. Tüm vaktimi de bunun için düşünmeden harcarım.'

Sohbetin devamında Kalçık'ın yönelttiği sorular ve Şeşen'in bunlara verdiği yanıtlar şöyle:

'TÜRKİYE ÇOK GELİŞTİ'

- Maddi olarak emeğinizin karşılığını alamadığınızı söylediniz...

Evet. Tapulu hiç malım yok. Çalıştığım sürece para kazanıyorum. Çalışmasam olmaz. 'Çalışıyorum, öyleyse varım' diye hayat felsefesi geliştirdim kendim için. Çalışabildiğim sürece bir şey kazanabiliyorsam sorunum yok diye bakıyorum. Müziği hiçbir zaman ticari kaygı ile yapmadım. Büyük bir tutkuyla yapıyorum müziği.

- Sağlık güvenceniz var mı?

Emekliliğim var ama müzik emekçilerinin ciddi sağlık güvencesi yok. Bu konuda gerekli düzenlemelerin de yapılmasını devletten bekliyoruz. Yalnız şunu da söylemek isterim ki; Türkiye sağlık alanında geçmişe oranla çok iyi bir noktaya geldi. Hastanelerin durumuna bakarak bile bunu görebiliyoruz. Sadece sağlıkta değil, ulaşımda da öyle. Geçmişe göre çok büyük gelişme var. Sadece eleştirilmemeli, iyi şeyler de söylenmeli.

- Bugüne kadar yaptığınız besteler arasında sizin için özel olan hangisi?

Çok bestem var. Gün yüzüne çıkmamış olanlar da var. Hatta keşke birileri okusa diyorum. Bedelsiz vereceğim, gün yüzüne çıksın istiyorum. Bestelerim arasında yaptığıma hâlâ inanamadığım 'Sıcaklardandır' adında bir şarkım var. Sözüne, müziğine bakıyorum; bu şarkıyı nasıl yaptım diye şaşırıyorum. Çok güzel bir şarkı, kendimi aştığımı düşünüyorum.

- Bestelerinizi yaparken nelerden etkileniyorsunuz?

Evde ya da arkadaşlarımla otururken aklıma bir beste düşebiliyor, bir anda ilham gelebiliyor. O anda her şeyden kopuyorum, aklımda sadece o melodi ve söz oluyor. İlham yalnızken geldiğinde ise şarkıyı bitirmeden uyumuyorum. Çevremden, gördüklerimden, yaşadıklarımdan; her şeyden etkileniyorum.

- Şarkılarınızın bu kadar beğenilmesini neye bağlıyorsunuz peki?

Aslında birçok şeye bağlıyorum. Sözlerimde derinlik var. Bunun da sebebi hukuk bitirmişolmam. Ben eğer hukuk okumasaydım asla bu sözleri yazamadım. Çok okuyan biriyim. Nazım Hikmet'ten çok etkilendim mesela. Bana Türkçe'yi öğreten de Nazım'dır. Bunun yanı sıra bu toplumun sanatçısı olduğum için aynı duygulara, aynı gelenek ve göreneklere sahibim. Türk zihniyetiyle yetiştim. Örneğin ben hâlâ bu yaşımda büyüğümün önünde ayak ayak üstüne atarak oturmam.

'BEDAVA SEYAHAT KARTIM VAR TOPLU TAŞIMA KULLANIYORUM'

- Toplu taşıma kullanıyor musunuz? Mesela metroya biniyor musunuz?

Evet, toplu taşımaya biniyorum ama metroyu hiç kullanmadım. Hiç üşenmedim, 65 yaş üstüne verilen bedava seyahat kartından çıkardım, toplu taşımalara ücretsiz biniyorum. Otobüsler, vapur her şey ücretsiz. Bir de bu konuda hayalim var; bir tam gün toplu taşıma kullanarak İstanbul'un her yerini gezmek istiyorum.

Vehaber Menu