'Salgında depresif bozukluklar artmış olabilir'

Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, 'Dünyada 264 milyon kişi kaygı bozukluklarından, 322 milyon kişi depresif bozukluklardan muzdarip. Salgının yaşamımızdaki olumsuz etkileri nedeniyle bu sayılarda artış olması beklenir bir durum' dedi.
'Salgında depresif bozukluklar artmış olabilir'
2020-11-24 17:35:41   Güncelleme: 2020-11-24 17:35:41    

Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, koronavirüs salgını öncesi dünya üzerinde 600 milyona yakın kişide kaygı ve depresif bozukluklar olduğunu ve bu sayının salgında artmış olabileceğini söyledi.

Kurumsal Esenlik Zirvesi'nde konuşan Şalcıoğlu, 'Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre dünya üzerinde 264 milyon kişi kaygı bozukluklarından, 322 milyon kişi depresif bozukluklardan muzdarip. Koronavirüs salgınının yaşamımızdaki olumsuz etkileri nedeniyle bu sayılarda artış olması beklenir bir durum. Diğer yandan bu tabloya alkol bağımlılığı, yeme bozuklukları, travmatik olaylar sonrası ortaya çıkan stres sorunları gibi sorunları da dahil edersek ruh sağlığı sorunları yaşayan insanların sayısı çok daha artacaktır. Geldiğimiz duruma bir nevi ruh sağlığı pandemisi bile diyebiliriz' dedi.

Ruh sağlığı nasıl korunur?

Şalcıoğlu, yaşamın farklı alanlarında insana yön verecek 'değerler' benimsemenin ruh sağlığındaki önemini vurguladı.

'Değerler, yaşamda bulduğunuz anlam, olmak istediğiniz kişi, yaşamınızın ardından bırakmak istediğiniz izdir. Örneğin, iyi bir ebeveyn olmak, iş yaşamında katkılarıyla fark yaratmak değerlere örnektir' diyen Şalcıoğlu, önerilerini şöyle sıraladı:

'Öncelikle yaşamınızı anlamlı kılan ve ona yön veren değerlerinizi tanımlayın.

'Gündelik yaşamınızı ve davranışlarınızı benimsediğiniz değerleri temel alarak yönlendirin.

'Gündelik yaşam içinde değerlerinizle uyumlu eylemlere farkındalıkla girin.

'Duygu ve düşünceleriniz süreçte size engel oluşturabilir. Bu iç engelleri anlamaya ve aşmaya yönelik çözümler üretmeye çalışın.'

Vehaber Menu