2 dakika geç kalınca sınava alınmadılar

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) 10.15’de başladı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt yerleşkesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı heyecanı yaşandı. Kapılar kapandıktan sonra gelen 2 öğrenci ise sınav binasına alınmadı. Adaylar, sınav salonlarına sıkı aramadan geçirilerek alınırken, Avcılar’da piercing ve takıları ile gelen bir aday bunları çıkarmadan salona giremedi. Öte yandan kimliklerini evde unutan ve kaybeden adayların yardımına polis ekipleri yetişti.
2 dakika geç kalınca sınava alınmadılar
2021-06-26 11:59:13   Güncelleme: 2021-06-26 11:59:13     DHA

Görevliler sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek öğrencileri içeri aldı. Okul bahçelerinde öğrenciler sosyal mesafe kurallarına göre sıraya geçti. Görevliler tarafından da sık sık uyarılan öğrenciler içeri girmeden dezenfektan kullandı. Ailelerin heyecanı ise uzun süre devam etti. Bazı veliler sınav boyunca Kur'an-ı Kerim okudu, bazıları ise sınava giriş anını cep telefonuyla görüntüledi. Sınav binasına yalnız gelen öğrenciler, eşyalarını kendileri için kurulan emanet noktasına bıraktı. Sınavın başlamasına 15 dakika kala kapılar kapandı, veliler üniversite çevresinden uzaklaştırıldı.

TAKI VE PİERCİNGLERİ ÇIKARMADAN SINAVA ALINMADI

Avcılar’da aralarında tel örgülü bir duvar bulunan iki ayrı sokaktan girişi bulunan Abdulkadir Uztürk İlkokulu ile Abdülkadir Uztürk Ortaokulu’nu karıştıran adaylar koşarak diğer binaya yetişmeye çalıştı. Abdulkadir Uztürk Ortaokulu’na gelen bir adaydan üzerindeki kolye, küpe ve piercinleri çıkarması istendi. Koşarak okul kantinine giderek bunları bırakmak isteyen genç kız piercingleri çıkaramadı. Tekrar binanın önüne gelen adaya bir kadın görevli yardım ederek bunları çıkartmasını sağladı. Genç kız tekrar bunları emanet olarak bırakacağı yere götürdü.

Aynı bölgede bulunan engelli adayların alındığı Sabancı 50’nci Yıl Anadolu Lisesi’ne kapıların kapatılmasından 2 dakika sonra gelen 2 aday içeri alınmayınca üzülerek buradan uzaklaşmak zorunda kaldı.

 

"4 DAKİKA GEÇ KALDIM"

Kapılar kapandıktan sonra sınav yerine gelen 2 öğrenci ise binaya alınmadı. Silivri'den geldiğini söyleyen Gökhan Karaman, "Silivri Gümüşyaka'dan geliyorum. İkametim burada diye burası çıktı. 4 dakika geç kaldım. Yolda beklenmedik bir aksilik çıktı. O yüzden geç kaldım. 2 senelik emek gitti. Seneye bir daha gireceğim" dedi.

Kızı içeri girdikten sonra ağlamaya başlayan bir veli kameralara yansıdı. Gözyaşları içinde konuşan Nazmiye Kara, "Çocuklarımız iyi. Gerçekten çok iyiler. Çok iyi hazırlandılar. O ağlamadı, ben o girdikten sonra sinirlerim boşaldı artık. Allah emeklerini zayi etmesin" diye konuştu.

KİMLİKLERİNİ UNUTAN ADAYLARIN YARDIMINA POLİS YETİŞTİ

Tokat'ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) öncesi, kimliklerini evde unutan ve kaybeden adayların yardımına polis ekipleri yetişti. İl Nüfus Müdürlüğü'nde işlem yaptıran 26 aday, sınava girecekleri okullara polis araçlarıyla yetiştirildi.

YKS'nin birinci oturumu TYT'ye girmek için gelen adaylar, sınava 1 saat kala güvenlik kontrolünden geçirilerek, salonlara alındı. Güvenlik kontrolü sırasında plastik su şişelerindeki etiketler alındı, adaylar üzerindeki metal toka, yüzük, kolye ve kemerler de çıkartıldı. Tokat İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu'nun talimatı doğrultusunda İl Nüfus Müdürlüğü önünde de resmi araçlar ile polis ekipleri bekledi.

Kimliklerini kaybeden ya da üzerinde fotoğraf olmayan 26 aday, İl Nüfus Müdürlüğü'nde geçici kimlik çıkardıktan sonra polis otosu ve motosikletli polisler tarafından sınavlara girecekleri okullara bırakıldı. Adaylar sınavda ter dökerken, yakınları da dışarıda başarıları için dua etti.

74 YAŞINDA ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRDİ

Ardahan'ın Posof ilçesine bağlı Yeniköy'de çiftçilik yapan Cengiz Yazıcı (74), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sınavına girdi. Sınav heyecanını anlatan Yazıcı, “Okumanın yaşı yoktur. Beşikten mezara kadar bizlerin hakkıdır” dedi.

Atatürk Mahallesi’nde 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nde sınava giren 7 çocuk ve 6 torun sahibi Cengiz Yazıcı, “Bütün çocuklarımı okuttum. Hepsi üniversite okudu çok şükür. İşleri güçleri yerinde. Ben de çok zeki bir çocuktum. Fakat babam böbrek hastası olduğu için onunla ilgilendim ve ilkokuldan sonra okuyamadım. Ama 70 yaşında kızımın desteği ile ilkokulu dışardan okudum ve bitirdim. Daha sonra lise için başvuruda bulundum. Önce yaşımın biraz fazla olduğu için ağır olabileceğini söylediler. Ben de bu lafa çok kırıldım. Ancak benden özür dileyerek lise kaydımı yaptılar. 2,5 yılda da liseyi bitirdim. Lise bittikten sonra hep hayal ettiğim üniversite için hazırlanmaya başladım. Bugün de sınava gireceğim. Çok mutluyum. İnşallah bir yer kazanırım. Kazanana kadar mücadele edeceğim. İsterim ki herkes yaş filan demeden okusun. Okumanın yaşı yoktur. Beşikten mezara kadar bizlerin hakkıdır. İlle de okuyacağız, herkesin ilminin olmasını isterim" diye konuştu.

Yazıcı çok heyecanlı olduğunu belirterek, “Ben aynı zamanda arıcılık yapıyorum, Arıcılık, ilahiyat veya adalet yüksekokulu bölümlerinde okumak içimden geçiyor" dedi.  

 BABA - OĞUL AYNI OKULDA SINAVA GİRDİ

 BEYKOZ'da 17  yaşındaki Kamil Esat Yavuz, 47 yaşındaki babası Hüseyin Yavuz'la birlikte  aynı okulda Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS)'na girdi. Sınav öncesi baba Yavuz,  oğlundan sınavla ilgili taktik aldı.

"BABAMIN SINAVDA BENİ GEÇMESİ KORKUTUYOR"

Heyecanının okulun önüne gelince arttığını söyleyen Kamil Esat Yavuz," Babamla gelmekte heyecanlandırdı. Babamın sınavda beni geçmesi korkutuyor biraz beni. ufak bir rekabette var aramızda. Rize Uluslararası Ticaret düşünüyorum. Memleketime gitmek istiyorum. İnşallah tutturacağım. Dershaneye gittim. Bana babam deneme getir dedi getirdim ama o çözmedi" diye konuştu. 

"ÇOK GÜZEL BİR DUYGU"

Alüminyum doğrama işi ile uğraşan baba Hüseyin Yavuz ise "Çok güzel bir duygu yaşıyorum şuan. Oğlumla beraber sınava gireceğim. İlkokuldan sonra okulu bırakıp 14 yaşında iş hayatına başladım. 25 sene çalıştıktan sonra kardeşimle beraber kendi şirketimizde çalışıyoruz. Ortaokul ve liseyi dışardan bitirdim. Bu sene de oğlumla beraber lise sınavına giriyorum. Oğlumun hedefine ulaşmasını istiyorum benim de kendimce hedeflerim var. Bende kazanmak istiyorum. Mimarlık veya inşaat mühendisliği olur işimle alakalı bölümler olabilir" diye konuştu.  Kamil Esat Yavuz sınav öncesi babasına sınavla ilgili taktik verdi. 

Beykoz'da bulunan Şehit Ömer Halisdemir Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi'nde baba ve oğlu ter döktü.