'2 ilde 6 noktada orman yangını devam ediyor'

Türkiye'deki yangınları söndürme çalışmaları 11. gününe girdi.
'2 ilde 6 noktada orman yangını devam ediyor'
2021-08-07 12:15:32   Güncelleme: 2021-08-07 12:45:58    

28 Temmuz'dan bu yana 197 orman yangını çıkarken 13'ünü söndürme çalışmaları devam ediyor.

Bakan Pakdemirli, 'Ormanın kahramanlarının 5 ilde 13 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor. Son 10 günde ise 47 ilde 209 orman yangını kontrol altına alındı' dedi.

Marmaris'te yangınla mücadelede büyük mesafe kaydedildi. Turunç Mahallesinde ulaşımın olmadığı sarp alanlarda havadan ve denizden soğutma çalışması yapıldı. Bölgede tedbir elden bırakılmadı.

Bodrum ve Seydikemer'de de yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ancak Milas, Kavaklıdere, Menteşe ve Köyceğiz'deki yangınlar rüzgarın etkisiyle yer yer büyüdü. Saat 11.00 itibarıyla Milas'ta aktif bir yangın olmadığı belirtildi. Milas-Ören Karayolu'nde ise Ören'e gidiş hala kapalı.

Muğla'da mevcut yangınlara müdahale sürerken bir yangın haberi de Yatağan'dan geldi. Göktepe Kulesi'nin Yatağan taraflarında ve Kavaklıdere kısmında yanmalar devam ediyor. Aydın Karacasu'da ekipler ve vatandaşlar, yaklaşık 500 hektar alanda etkili olan yangını söndürmek için seferber oldu.

Çine'deki yangın ise rüzgarın etkisiyle hızla büyüdü. Ekipler yangını kontrol altına almak için yoğun mesai harcadı. Ancak rüzgarın etkisiyle alevler yayıldı. Bunun üzerine çevre il ve ilçelerden birçok itfaiye ekibi bölgeye yönlendirildi.

 

12:42 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de 2 ilde 6 noktada orman yangının devam ettiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ula Helikopter Harekat Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Pakdemirli, Muğla ve Isparta'da 6 noktada çıkan orman yangınlarının devam ettiğini söyledi. Pakdemirli, 'Muğla'da Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas, Yatağan ile Çine ve Isparta Sütçüler'de yangın devam ediyor.' diye konuştu.

150 bin ton suyun havadan ve karadan müdahale amacıyla yangın söndürme faaliyetleri için kullanıldığını belirten Pakdemirli, 'Sadece Antalya'da 8 bin 264 sorti su atıldı. 150 bin ton su hava ve yer araçlarından sıkıldı. Bir nevi yapay yağmurlama yapıldı' dedi.

12:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ'dan yangınlara ilişkin açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, yeniden normale dönmek için ekiplerin yangın bölgelerinde canla başla çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Dağ, Ören Mahallesi'nde belirlenen alanda yangında zarar görenler için kurulan Türk Kızılay ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Lojistik Merkezini ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet ve millet dayanışmasıyla bir taraftan yangın söndürme çalışmaları, diğer taraftan da vatandaşların ihtiyaçlarını giderme noktasında ciddi bir çalışma yapıldığını söyledi.

Yangın çıktığı andan itibaren bakanların Antalya ve Muğla bölgesine geldiğine değinen Dağ, sürekli koordinasyon ve olayın takibi, yangınların söndürülmesi ve normal hayata geçilmesiyle ilgili süreci bir taraftan yürüttüklerine işaret etti.

Bazı yerleşim yerlerinde tahliyelerin söz konusu olduğuna dikkati çeken Dağ, 'Bölgelerimizdeki vatandaşların mağduriyetleri söz konusu oldu. Bunları da gidermek adına, AFAD koordinasyonunda yardım kuruluşları şu anda sahada çalışma yapıyorlar. Bir yandan yardımlar geliyor. Bu yardımları uygun bir şekilde ihtiyacı olanlara, sahada söndürme işinde uğraşan orman işçilerine, itfaiyecilere vererek buradan katkı sağlıyorlar. Bütün milletvekillerini ve belediye başkanları da gelip gidiyor. Bizim 'AK cemrelerimiz' de bölgeye gelip çalışma yaptılar.' ifadesini kullandı.

'Canla başla herkes çalışıyor'

Dağ, bölge tekrar yeşerene kadar, yanan yerlerdeki hasar giderilinceye kadar, mücadelenin aynı şekilde devam edeceğini aktardı. Kolay süreçlerden geçilmediğine vurgu yapan Dağ, şöyle konuştu:

'Bir taraftan Karadeniz'de, Van'da sel felaketi yaşandı, Akdeniz'de Antalya ve Muğla'da yangın afetiyle karşı karşıya kaldık. Bu afetlerden bir an önce ülkemizi kurtarmak ve yeniden normale dönmek açısından canla başla burada herkes bir çalışma içinde, bir nevi seferberlik içerisinde. Ne yazık ki bu süreçte olumsuz hatırladığınız işlerde oldu, olacak. Bu yangın işinin bir yerinden tutayım demesi gerekirken ya da milletin vermiş olduğu yetkiyle belediye başkanlığı, milletvekilliği vazifesi yapıp koordinasyonda bulunması gerekenler yangına körükle gitmek gibi bir tercihte bulundular. Onların tercihiydi. Sonuç olarak bu günler geçecek, bu günleri inşallah atlatacağız, hafızalarda onların o tercihi yangına körükle gittikleri tercihi kalacak. Bu hafızalarda kazınmış olacak. Bunu da milletimiz gayet iyi şekilde takip ediyor. Kimi canhıraş bir şekilde buradaki bu sıkıntıyı gidermek adına çaba sarf ediyor, mesai harcıyor, uykusuz günler, geceler geçiriyor. Kimi ise bu mücadeleyi ne yazık ki sekteye uğratmak için yangına körükle gidiyor.'

Milletin de bunu gayet iyi bir şekilde gördüğünü belirten Dağ, 'İnşallah el birliğiyle bu afetten kurtulacağız.' dedi.

11:54 Muğla’nın Milas ilçesinde Yeniköy Termik Santrali'ne doğru gelen yangın büyük ölçüde etkisini yitirdi. Ancak bölgedeki şiddetli rüzgar endişe yaratıyor

11:33 Moskova’dan bu sabah gelen 3 adet helikopter su tankı Jandarma Genel Komutanlığı görevlisine teslim edildi.

11:31 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Yangınla mücadele çalışmalarına 4 İHA, 5 çıkarma gemisi, 1 karakol gemisi, 4 helikopter, 50’den fazla itfaiye aracı, arazöz ve iş makinesi ile 600’den fazla personelle katkı sağlıyoruz.

10:48 Alanya'daki orman yangınlarında 107 ev zarar gördü

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ilçedeki yangınlarda 107 evin zarar gördüğünü bildirdi.

Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gündoğmuş ilçesinden Alanya'ya sıçrayan yangınların 3 mahalle ve bir yaylada etkili olduğunu söyledi.

Yangının soğutma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Yücel, zor bir arazide ekiplerin alevlerle mücadele ettiğini dile getirdi.

Yangının turizm bölgesine kadar inme riskine karşı dağlık, tepelik ve dik yamaçta iş makineleriyle tampon bölge yapılarak alevlerin ilerleyişinin durdurulduğunu anlatan Yücel, 'İtfaiye ve orman ekiplerinin desteğiyle yangının diğer bölgelere sıçramasını engelledik. Karadan ve havadan bölge korundu.' dedi.

Yangının ilçede önemli bir hasara neden olduğunu belirten Yücel, 'Bayır Mahallesi'nde 100, Güzelbağ Mahallesi'nde 7 evde hasar var. Yerel yönetim olarak vatandaşların yaralarını sarmak için elimizden geleni yapacağız. Devletimizin yardımlarıyla her şey eskiye dönecek.'

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı (ALTİD) Burhan Sili ise yangının önüne geçilmesi için bölgede açılan tampon yolların alevlerin büyümesinin önüne geçtiğini, mücadelede büyük bir başarı elde edildiğini kaydetti.

10:22 Antalya'da yangın bölgesinde yağmur sevinci

Antalya'da aralıklarla etkili olan sağanak sevinç yarattı. Yağışların, öğleden sonra Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde etkisini sürdürmesi bekleniyor.

09:36 Çine’de orman yangınına müdahale sürüyor; 6 mahallede bazı evler boşaltıldı

Muğla'nın Yatağan ilçesinde çıkan, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılıp Aydın'ın Çine ilçesine sıçrayan orman yangınına müdahale sürüyor. Tedbir amacıyla 6 mahallede bazı evler tahliye edildi. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, 'Tespit olmamakla birlikte Yatağan bölgesi de dahil olmak üzere 500 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü değerlendiriliyoruz' dedi.

09:30 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), orman yangınlarından etkilenen bölgelere, Aile ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından 72 milyon 500 bin lira nakdi yardım gönderildiğini bildirdi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü