Yargıtay ve Danıştay tetkik hakimlerinin de aralarında olduğu 203 hakim ve savcı meslekten çıkarıldı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu’nun bugün Resmi Gazete’de yayınlanan kararı, 23 Temmuz tarihli 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) “Yargı mensupları ile bu meslekten sayılanlara ilişkin tedbirler” başlıklı 3/1. maddesine dayandırıldı.
HSYK Genel Kurulu’nun 15 Kasım toplantısındaki kararı, meslekten atılan hakim ve savcıların “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile bağlantılı oldukları” gerekçesiyle alındı.
10 gün içinde inceleme talebi
Kararda, 203 hakim ve savcının “meslekte kalmalarının uygun olmadığı ve ayrı ayrı olmak üzere meslekten çıkarılmalarına karar verildiği” ifade edildi.
HSYK Genel Kurulunda oy birliğiyle alınan kararda, meslekten çıkarılanların 6087 sayılı kanunun 33. maddesi uyarınca kararın tebliğ tarihinde itibaren 10 gün içinde HSYK Genel Kurulu nezdinde yeniden inceleme talebinde bulunabileceği belirtildi.
Karar “samimi itiraflara” dayandı
Meslekten çıkarma kararı şu kriterlere dayanarak alındı:
“HSYK'ya gelen şikayet, ihbar, inceleme, soruşturma dosyaları ve bu dosyalar hakkında verilen kararlar ve mahallinde yapılan araştırmalar.
“Örgüt mensuplarının haberleşme için kullandıkları şifreli programlarda yer alan kayıtlar.
“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmalar kapsamında ifadelerine başvurulan hakim ve cumhuriyet savcılarının ifade ve sorgu tutanakları.
Haberleşme hürriyeti ve özel hayatın gizliliği
HSYK Genel Kurulu, kararda, “usulsüz dinlemelere” de yer verdi:
Kararda, “FETÖ/PDY ile bağlantılı veya birlikte hareket eden bazı hakimler ile haklarında FETÖ/PDY üyesi olmak, sahte talep evrakı düzenlemek gibi suçlardan kamu davası açılan bazı kolluk kuvvetlerinin” şu gerekçeleri “bahane olarak kullanıp” dinleme ve kayıt işlemi yaptığı belirtildi:
“Terör faaliyetleri, uyuşturucu ve kaçakçılık suçları, Ergenekon, DHKP-C ve İBDA-C terör örgütleriyle mücadele…”
Konuyla ilgili kararda şu ifadelere yer verildi:
“Karar mercileri tarafından hukukilik denetimi yerine getirilmeyerek maddi gerçekle bağdaşmayan talepler üzerine verilen iletişimin denetlenmesi kararları, sistematik bir şekilde tüm ülke geneline yayılmış ve çok sayıda kişinin haberleşme hürriyetine ve özel hayatının gizliliğine hukuka aykırı şekilde müdahale edilmiştir.”
Ne olmuştu?
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi kararıyla 16 Temmuz’da adli yargıda görevli 2 bin 204 hakim ve savcıyı açığa alındı.
Aynı gün 140 Yargıtay, 48 Danıştay üyesi hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı.
Yine HSYK 2. Dairesi ise 541'i ilk derece idari yargıda kişiyi açığa aldı. Toplam 2 bin 745 hakim ve savcı açığa alınmış oldu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Temmuz’da toplam 2 bin 745 hakim ve savcının gözaltına alınması ve haklarında soruşturma yürütülmesini talep etti. HSYK genel kurulu da 5 HSYK üyesinin üyeliğini düşürmüştü.
Açığa alınan hakim ve savcı sayısı 3 bin 654’e ulaştı.
İstanbul nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce “FETÖ üyeliğinden” tutuklanan hakim savcılarla birlikte, 15'i askeri hakim ve savcı olmak üzere Silivri 6. Nolu L Tipi Cezaevi'nde, 315 hakim ve savcı tutuklu bulunuyor.
Türkiye'de HSYK'nın 2015 verilerine göre toplam 14 bin 729 hakim ve savcı bulunuyor