54 BİN SURİYELİ İŞ ARIYOR!

Büyük oranda üniversite mezunu olan adaylar en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki ilanlara başvuruyor.
54 bin Suriyeli iş arıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Suriye uyruklu adayların iş ilanlarına yaptıkları başvuru sayısı 54 bini geçti. Büyük oranda üniversite mezunu olan adaylar en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki ilanlara başvuruyor.

Eleman.net’in verilerine göre, Suriye uyruklu adayların iş ilanlarına yaptıkları başvuru sayısı 54 bini geçti. Büyük oranda üniversite mezunu olan adaylar en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki ilanlara başvuruyor. Arapça alt sitenin hizmete girmesi ile birlikte, Eleman.net üzerinden iş arayan Suriyelilerin sayısının da artacağı tahmin ediliyor.

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmeliğin geçtiğimiz günlerde yayınlanmasının ardından, Suriye uyruklu mültecilerin Türkiye’de yasal olarak çalışmalarının da önü açılmış oldu. Türkiye’de bulunan 2 milyon 400 bini aşkın Suriyelinin işgücüne ne şekilde katılacağını düzenleyen yönetmeliğe göre, Suriye uyruklular, geçici koruma kayıt tarihinin üzerinden altı ay geçtikten sonra çalışma izni almak için başvuruda bulunabilecekler.

İŞYERİNE ‘SURİYELİ KOTASI’

Eleman.net’ten yapılan açıklamaya göre, kanunlarda yalnızca Türk vatandaşları tarafından icrasına izin verilen iş ve meslekler dışında her alanda çalışabilecek olan Suriyelilere çalışma iznine başvuru hakkı verilmesinde, kalmalarına izin verilen iller esas alınacak. Yönetmelik, Suriyeli mülteciler için istihdam kotası da getiriyor ve belirlenen hükümler saklı kalmak üzere, çalışma iznine başvurulan işyerinde çalışan geçici korumalı yabancı sayısının, işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçemeyeceği belirtiliyor. Toplam çalışan sayısının ondan az olduğu işyerlerinde ise en fazla bir Suriyelinin çalışmasına izin veriliyor. Yönetmelik ayrıca, işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşının bulunmaması durumunda, kota açısından istisnai durumların uygulanabileceğini belirtiyor.

Tüm bunlara ek olarak, söz konusu yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyeceğinin de ifade edildiği yönetmelik ile birlikte hem kayıt dışı çalışanlarının sayısının azalacağı hem de çalışma koşullarının iyileşeceği öngörülüyor.

“54 BİNDEN FAZLA BAŞVURU YAPTILAR’’

Eleman.net’in verilerine göre, 2 bin 898 Suriye uyruklu adayın son altı aylık dönemde yayınlanan iş ilanlarına yaptıkları başvuru sayısı 54 bini aştı.

Konu ile ilgili bilgi veren Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, Suriye uyruklu adayların eğitim durumlarına bakıldığında, yüzde 60’a yaklaşan oran ile üniversite mezunlarının çoğunlukta olduğunu söyledi. Yüzde 67’si İstanbul’da ikamet eden adayların en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki iş ilanlarına başvuru yaptıklarına dikkat çeken Ünsal, “Mimarlık ve dış ticaret sektörlerinin de ilk beşte yer alması, Suriyeli adayların eğitim durumlarının yüksekliğini doğrular nitelikte. İlanlara şirketlerin departmanları bazında baktığımızda ise satış, eğitim ve inşaat departmanlarının ilk üçte yer aldığını görüyoruz” dedi.

ARAPÇA DİL DESTEĞİNE SAHİP ALT SİTE HAZIRLANIYOR

Uzmanlar, Suriyeli adayların birçoğunun Türkçe okuyup yazamadıkları için internetten iş aramakta zorlandıklarına dikkat çekiyor. Adaylara çalışma izni verilmesinin gündeme gelmesiyle birlikte, site üyesi birçok firma da Suriyeli aday istihdam etmek üzere harekete geçti. Eleman.net, bu talebe yanıt verebilmek amacıyla Arapça dil desteğine sahip bir alt site hazırlamaya başladı. Çalışma ile birlikte, çok sayıda Suriye uyruklu adayın kolay ve hızlı bir şekilde özgeçmiş oluşturarak iş başvurusu yapması planlanıyor. Bu uygulama kapsamında Arapça bilmeyen firma yetkililerinin iş başvurusu yapan adayların özgeçmiş bilgilerini Türkçe olarak görüntüleyebilmeleri de sağlanacak. (ANKA)

Vehaber Menu