Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Angola İş Forumu'na katıldı. Burada konuşan Erdoğan, İnşallah 2021'i yüzde 9'luk büyüme ile tamamlamayı öngörüyoruz dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına, Türkiye-Angola işbirliği vesilesiyle aranızda bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlikten dolayı Angolalı tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum sözleriyle başladı.
Erdoğan, görüşmede Türkiye ile Angola arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin etraflıca ele alındığını belirterek, Sayın Cumhurbaşkanı ile aldığımız kararların, ülkelerimiz arasındaki dostluğu daha da ileriye taşıyacağını düşünüyoruz. Siyasetçinin görevi ticaretten savunmaya, turizmden kültüre ve tarıma kadar her alanda ilişkilerin tümüyle önündeki engelleri kaldırmaktır değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Afrika kıtası ile yakın iş birliğine büyük önem ve anlam atfettiklerini, kazan kazan ve eşit ortaklık temelinde karşılıklı saygıyı elden bırakmadan ilişkileri ilerletmeyi arzu ettiklerini vurguladı.
Bu anlayışla göreve geldikleri andan itibaren Afrika kıtasıyla hiçbir ayrım yapmadan iş birliğini güçlendirmenin mücadelesini verdiklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:
Göreve geldiğimizde kıtada 12 olan büyükelçilik sayımızı 43'e çıkardık. Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi bir Afrika ülkesinde açtık. Önümüzdeki dönemde büyükelçiliklerimizin sayısını 49'a çıkarmayı hedefliyoruz. Afrikalı kardeşlerimizin de ülkemizin bu çabalarına gönülden destek vermelerinden memnuniyet duyuyoruz. Ankara'daki Afrika büyükelçiliklerinin sayısı 2008 yılında 10 iken 2021'de 37'ye yükseldi. Beşeri münasebetlerimizin de gün geçtikçe güçlendiğini görüyoruz. Her yıl giderek artan sayıda Afrikalı misafirimiz yaz tatillerini Türkiye'de geçirmeye başladılar.
Erdoğan, Türkiye'nin güçlü sağlık altyapısından istifade eden Afrikalı misafirlerin oranında da ciddi artışlar yaşandığına dikkati çekti.
'2020'de en çok büyüyen ikinci ülke olduk'
Kamu özel ortaklığıyla hayata geçirdikleri şehir hastanelerinin kendi vatandaşlarının yanı sıra yurt dışından misafirlere de hizmet verdiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
Koronavirüs salgınıyla kaliteli ve erişilebilir sağlık hizmetinin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Salgın döneminde 1008'er yataklı 2 acil durum hastanesiyle, 2682 yataklı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi gibi 16 hastaneyi ve 11 yeni hizmet binasını hizmete alarak sağlık altyapımızı güçlendirdik. Angolalı dostlarımızın da ülkemizin sunduğu kaliteli sağlık hizmetlerinden istifade edeceğine inanıyorum. Bugün ikili görüşmede Sayın Başkan'a Angola'da kaliteli, nitelikli hastaneler yapabiliriz, üniversite aynı şekilde yapabiliriz ve bütün bunlarla beraber süratle iş adamlarımız bunları yapmaya muktedirdir dedim. Bütün bunların yanında salgının zirvesi diyebileceğimiz 2020'de birçok G-20 ülkesi havlu atarken, biz yüzde 1,8 ile en çok büyüyen ikinci ülke olduk. Bunun tesadüfi bir büyüme olmadığını 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,2, ikinci çeyreğinde ise yüzde 21,7 büyüme oranlarıyla teyit ettik. İnşallah 2021'i yüzde 9'luk bir büyümeyle tamamlamayı öngörüyoruz.
'Angola'da kaliteli, nitelikli hastaneler, üniversiteler yapabiliriz'
Erdoğan, Bugün ikili görüşmede de Sayın Başkan'a 'Angola'da kaliteli, nitelikli hastaneler, üniversiteler yapabiliriz. İş adamlarımız bunları yapmaya muktedirdir' dedim açıklamasında bulundu.
Erdoğan, her yıl daha fazla sayıda Afrikalı turistin Türkiye'ye tatile geldiğini belirterek, Her yıl giderek artan sayıda Afrikalı misafirlerimiz yaz tatillerini Türkiye'de geçirmeye başladılar dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin insansız hava araçları teknolojilerinde dünyanın en başarılı 3 ülkesi arasında bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
Akıncı'nın katılımıyla bir üst lige çıkardığımız İHA filomuzu muharip insansız uçak sistemimizin de devreye girmesiyle inşallah dünyanın bir numarası haline getireceğiz. Dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içerisinde yer alıyoruz. Kara ve deniz araçlarında kendimizle beraber dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Şu an dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesinde 7 firmamız bulunuyor. Önümüzdeki yıl yeni tip denizaltılarımızın ilkini hizmete almayı planlıyoruz. Otomotiv sektöründe kendi tasarımımız olan elektrikli aracımızı 2022 yılının sonunda banttan indirmeyi hedefliyoruz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları paylaştı:
Türkiye burslarıyla 50'yi aşkın Afrika ülkesinden 5 bin öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim alıyor. Milli bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları kıtada 41 ülkede 61 noktaya sefer düzenliyor. Türk Hava Yolları haftada 2 frekans olarak planlanan İstanbul-Luanda seferlerinden ilkini 13 Ekim'de gerçekleştirdi. Bankacılık sektöründe iş birliğinin geliştirilmesi ve ticari akımların dolaysız gerçekleştirilmesi de yeni yatırımların önünü açacaktır. Altyapı ve üstyapı tesislerinin inşa edilmesinde, işletilmesinde, tekstil, gıda ve tarım sektörlerinde iş birliği fırsatları görüyoruz.
Erdoğan, müteahhitlik alanında da büyük bir potansiyel bulunduğunu, bugüne kadar Türk müteahhitlik firmalarının Angola'da 809 milyon dolar değerinde 5 projeyi gerçekleştirdiğini söyledi.