AB Komisyonu gazetecileri sindirmeye yönelik davaları önleyecek

Avrupa Birliği (AB), gazetecilerin ve aktivistlerin sindirilmesine yönelik gözdağı amacıyla açılan davalara karşı harekete geçiyor.
AB Komisyonu gazetecileri sindirmeye yönelik davaları önleyecek
2022-04-28 05:15:18   Güncelleme: 2022-04-28 05:19:45    

AB komisyonunun bugün sunduğu yasa tasarısıyla, insan hakları savunucuları ile kamu çıkarı ve kamusal konular için çaba gösteren kişilerin, onları sindirmeye yönelik davalara karşı korunması amaçlanıyor. Tasarı, 'kamusal katılıma karşı stratejik davalar' (SLAPP) olarak bilinen gözdağı davalarının önüne geçilmesini hedefliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, 'Gazetecileri ve insan hakları aktivistlerini, onları susturmak isteyenlere karşı daha iyi koruyacağımıza söz verdik' dedi.

'SLAPP davaları mahkemeler için bir yük'

AB Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders de, SLAPP davalarının kamusal açıdan faydalı yayınların kamuoyu ile paylaşılmasını engelleyebildiğini ve ayrıca mahkemeler için de gereksiz bir yük olduğunu dile getirdi.

Hazırlanan tasarı yasalaşması halinde AB içinde sınırları aşan davalarda geçerli olacak. AB, ulusal davalar içinse tavsiyede bulunabilecek. Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için önce Avrupa Parlamentosu, daha sonra da üye ülkelerin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Vehaber Menu