ABD DÜNYANIN SAHİBİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR!

teleSUR'a yazan ABD'li dilbilimci, filozof, tarihçi ve yazar Noam Chomsky, ABD'nin dünyanın sahibi olduğunu düşündüğünü söyledi.
ABD dünyanın sahibi olduğunu düşünüyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

ABD medyasından çeşitli örnekler veren Chomsky, medyanın kaynağının ABD propagandası olduğunu ve sürekli yanlı haber yapıldığını vurguladı.

Irak'ın işgalini örnek veren Chomsky, ABD askerlerinin bölgeye gelip ülkeyi tamamen yok etmesinin, mezhepçi kavgalar başlatmasının "istikrar" olarak sayıldığını, ancak İran'ın ülkeyi savunan milislere destek vermesinin "istikrarsızlık" yaratan bir "suç" olarak yansıtıldığını belirtti.

Buna "New York Times yanlılığı" diyen Chomsky'nin verdiği başka bir örnek ise Laos'un bombalanması. ABD'li komutanlar Laos'un bombalanması için askeri bir sebep olmadığını, "uçakların boş durmaması" için bunun yapıldığını aktarırken, New York Times ise yaptığı haberde hedeflerin Laos'daki komünist müttefiklerinin yanına giden Vietnam askerleri olduğunu iddia ediyor.

Laos'daki köylülerin durup dururken bombalandığını söyleyen Chomsky, ülkenin her yerinde patlamayan bombalar olduğunu, sonrasındaysa bu bombaların temizlenmesinin yine bir ABD kahramanlığı gibi gösterildiğini gösteriyor.

Yazısını New York Review'dan bir alıntıyla bitiren Chomsky, medyanın ABD'nin dünyaya sahipmiş gibi davranmasını nasıl meşrulaştırdığını da gösteriyor; New York Review yazarı Jessica Matthews'a göre diğer ülkeler kendi çıkarları için uğraşırken, tüm dünyada ekonomik kalkınma, ulusal güvenlik, özgürlük ve insanların iyiliği için çalışan ABD evrensel prensipler için çaba harcıyor.