Komisyonun dün yayımladığı raporda, 2027-2035'te Çin, Rusya, Kuzey Kore'den gelebilecek tehditler ve güvenlik sorunları incelendi.
145 sayfalık raporda, söz konusu zaman diliminde özellikle Çin ve Rusya'dan ABD'ye gelecek askeri tehditlerin iyice belirginleşeceği savunulurken, Ülkenin bu duruma hazırlıklı olması için gereken kararlar artık alınmalı dendi.
Raporda, şu ifadelere yer verildi:
ABD ve müttefikleri her iki düşmanı da aynı anda caydırmaya ve yenmeye hazır olmalıdır. ABD liderliğindeki uluslararası düzen ve onun savunduğu değerler, Çin ve Rusya'nın otoriter rejimleri karşısında risk altındadır.
Kongre raporunda, 2010'da başlatılan nükleer silah modernizasyon programında, tüm savaş başlıklarının ve altyapının yenilenmesi için finansmanın eksiksiz olması gerektiğine dikkat çekildi. Programın 2046'ya kadar süreceği ve yaklaşık 400 milyar dolara mal olacağı öngörülüyor.
Çalışmada, Pentagon'un geçen yıl kasımda yayımladığı ve Çin'in mevcut nükleer başlık sayısını 2030'a kadar 1500'e çıkaracağının tahmin edildiği raporun da isabetli olduğu belirtildi. Böyle bir senaryoda Çin, bir nükleer savaş halinde ABD'nin en büyük rakibi olacak.
Brüksel merkezli haber sitesi Euractive, rapordaki bulguların ABD nükleer silah cephaneliğinin, Rusya ve Çin'in toplam nükleer gücünü alt edebilecek seviyede olduğunda dair söyleme ters düştüğüne dikkat çekti.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, hazirandaki açıklamasında ellerinde Çin ve Rusya'yı caydırmak için yeterli sayıda nükleer silah kapasitesi olduğunu söylemişti.