ABD'de at arabalarının sonu mu geliyor?

ABD'de hayvan özgürlüğü aktivistleri 2014 yılında gündeme gelen New York City’ de at arabalarının yasaklanmasını öngören mevzuatı ve imza kampanyasını destekleme çağrısı yaptı!
ABD'de at arabalarının sonu mu geliyor?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Çeviri: Uğur Özkan

New York City'de  at arabalarının yasaklanmasına öngören tasarı  Aralık 2014’ te şehir konseyine sunulmuştu. Hayvan özgürlüğü aktivistleri konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;

Uzun zamandır bu anı bekliyoruz ve nihayet atların tıklım tıklım dolu olan New York City sokaklarına uygun olmadığının farkına varan bir belediye başkanımız var. Bu at arabaları insanlık dışı ve güvenli değil. Atlar, Times Meydanı’ nın da dahil olduğu merkez Manhattan’ ın çok kalabalık olan sokaklarında çalıştırılıyor.  Ürkek ve ne yapacağı belli olmayan atlar tarafından yavaşça çekilen bu dayanıksız arabalar kazalara davetiye çıkarıyor. Ağırlıkları 650 ve 900 kilogram arasında değişen ve yırtıcı olmayan bu hayvanlar en küçük bir dış
etkiyle birlikte ürkebilir, trafiğin içine dalarak ne yaptığının farkında olmayan tehlikeli birer silaha dönüşebilirler. Kendilerini ve olan bitenin farkında olmayan yayaları yaralayabilir, öldürebilirler. 2010 yılında Avusturya-Salzburg’ da bir Fransız turist, paniğe kapılıp kontrolden çıkan bir at tarafından tekmelenerek öldürülmüştü. Burada da kolaylıkla aynı şey olabilir.

Atlar yasal olarak günde dokuz saate kadar, haftanın her günü çalıştırılabiliyorlar ve hiçbir zaman otlamaya çıkarılmıyorlar. Manhattan’ ın oldukça batısında bulunan ve gözlerden uzak çok katlı ahırlarda (genellikle üst katlarda), büyüklüğü uzmanların önerdiğinin yarısı kadar bile olmayan bölmelerde tutuluyorlar. Bu sektörde at kayıpları da oldukça sık: yedi buçuk yılda 529 at. Sağlık departmanı ölen atların yok edilmesiyle ilgili olarak herhangi bir kayıt istemiyor. Büyük olasılıkla bir çoğu ölü hayvanların satıldığı açık arttırmalarda satılıyor.

Bu muhteşem hayvanlar böyle bir hayatı haketmiyor. Zaman artık değişiyor. Dünya genelinde giderek artan sayıda insan bu uygulamaya karşı çıkıyor. Artık bu sektöre bir son vermenin ve New York City’ nin bütün canlılara merhamet göstererek 21. yüzyıla adım atmasının zamanı geldi.Atlara gelirsek; Evrensel Hayvan Barınakları Federasyonu yalnızca at kapasitelerinin dolmakla kalmadığını(*), aynı zamanda bir bekleyenler listesi olduğunu belirtti. Eğer bir at ölü hayvan açık arttırmasında yer alıyorsa bunun sebebi atın kötü niyetli sahibidir.