ABD'de koronavirüsü yaymak için tasarlanmış fareler bulundu

Yetkililer, Kaliforniya'daki bir depoda kurulan yasadışı laboratuvarı ve içindeki koronavirüs kapıp onu yaymak için biyomühendislik yoluyla tasarlanmış bine yakın fareyi ortaya çıkardı.
ABD'de koronavirüsü yaymak için tasarlanmış fareler bulundu
2023-08-02 18:26:04   Güncelleme: 2023-08-02 18:33:19    

SFist'in haberine göre laboratuvarda HIV, Hepatit, E Coli, sıtma, herpes ve koronavirüs gibi bulaşıcı ajanlar bulundu.

Laboratuvar, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Reedley kentinde yer alan Fresno yakınlarında keşfedildi. Reedley Belediye Başkanı Nicole Zieba, yerel yayın kuruluşu KRON4'a yaptığı açıklamada, 20 yılı aşkın süredir kamu hizmetlerinde olmasına rağmen böylesine bir keşifle karşılaşmadığını söyledi:

Bu alışılmadık bir durum. 25 yıldır devlette çalışıyorum. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim.

Laboratuvarda 30'a yakın buzdolabı ve dondurucu olsa da bazıları bulunduklarında çalışmayı bırakmışlardı. Laboratuvarda hastalık örnekleri ve farelerin yanı sıra inkübatörler ve tıbbi test cihazları da bulundu.

Yetkililer, laboratuvarın Las Vegas merkezli Prestige Biotech tarafından işletildiğini tespit etti. Mahkeme kayıtları, şirketin daha önce Fresno'da bir laboratuvarı olduğunu ancak laboratuvarın yanıp küllere karıştığını gösteriyor. Şirket daha sonra Reedley'de yeniden bir laboratuvar açmış.

Öncesinde Prestige Biotech, tıbbi ekipman üreten başka bir şirket olan Universal Meditech Inc'i finanse ediyordu. Bu şirket Fresno merkezliydi ancak sonunda iflasını açıkladı. San Joaquin Valley Sun, Prestige'in lisansa sahip olmamasına rağmen Universal'in operasyonlarını devraldığını bildiriyor.

Prestige'in sözcüsü Wang Zhaolin, müfettişlere tesisin Kovid-19 testleri üretmekte kullanıldığını ve virüsü kapıp taşımak için tasarlanan farelerden de bu testleri sınamak için yararlanıldığını söyledi.

Müfettişler tesiste hamilelik testlerinin üretildiği bir oda da buldu.

Laboratuvara yönelik soruşturma, bir belediye icra memurunun mart başlarında tesisin arka duvarına bağlı bir bahçe hortumunu tespitiyle başlamıştı. Bölgede arama yapan yetkililer laboratuvarı buldu.

NBC News, 'Deponun bazı odalarında birkaç sıvı kabı ve çeşitli aparatların bulunduğu tespit edildi' diye bildirdi:

Fresno County Halk Sağlığı personeli ayrıca kan, doku ve diğer vücut sıvısı örnekleri ve serumları; ve etiketlenmemiş sıvılarla şüpheli biyolojik materyallerin yer aldığı binlerce tüp tespit etti.

Müfettişler depoda yasadışı bir laboratuvarın faaliyet gösterdiğini fark ettiğinde county (sözcük anlamı kontluk; ABD ve Birleşik Krallık'ta yer alsa da Türkiye’de karşılığı olmayan idari birim -ed.n.) yetkilileri; CDC, FBI ve Kaliforniya Halk Sağlığı Departmanı'nı bilgilendirdi.

Farelerin 175 kadarı polis tarafından bulunduğunda ölüydü.

Fresno County Halk Sağlığı Departmanı'ndan Joe Prado, tesisin 'bilinmeyen kimyasal' şişeleriyle dolu olduğunu söyledi.

KRON 4'a konuşan Prado, 'Farklı asit şişelerinde 800'den fazla farklı kimyasal vardı' dedi:

Ne yazık ki, bunların çoğu bilinmeyen kimyasallar altında sınıflandırılıyor.

County'ye göre, laboratuvardaki tüm biyolojik tehlikeler 7 Temmuz itibarıyla yok edildi. Laboratuvarın kökenleri hakkındaki soruşturma sürdürülüyor.