Açıköğretim sınavında soruldu: AK Parti’nin kurucusu kimdir?

AK Parti’nin 2002-2018 dönemi, AÖF İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabına girdi. Açıköğretim’deki ders kitabına, söz konusu dönemle ilgili 47 sayfa eklendi. Çevrimiçi gerçekleşen sınavda öğrencilere, MİT TIR’ları ve "AK Parti'nin kurucu genel başkanı aşağıdakilerden hangisidir?" gibi sorular yöneltildi.
Açıköğretim sınavında soruldu: AK Parti’nin kurucusu kimdir?
2021-06-11 12:51:51   Güncelleme: 2021-06-11 12:51:51    

2002-2018 yılları arası AK Parti dönemi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders kitabına eklenip İktisat ve İşletme fakültelerinin sınavlarında soruldu.

Rektörlük adına yazılı açıklama yapan Açıköğretim Fakültesi İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sorumlusu Doç. Dr. Burhan Sayılır, tartışmalı soruların sınavda sorulmasının gerekçesini, güz ve bahar dönemi ders kitaplarında konuların işlenmesiyle açıkladı.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ders kitabında, "Adalet ve Kalkınma Partisi Döneminde Türkiye" adlı 47 sayfalık bir konu eklenip derste okutulduğunu kaydeden Sayılır, "Bahar dönemi vize sınavında ilk dört üniteden, finalde ise son dört üniteden soru soruluyor. Soruların 3'ü son dört ünite konularından sorulmuştur" dedi.

MİT TIR'ları sorusu

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde, 1 milyon öğrenciye, MİT TIR'larıyla ilgili sorunun yöneltilme gerekçesini ise Doç. Dr. Burhan Sayılır şöyle açıkladı:

"Bu soru kitabın sekizinci ünitesinde işlendi. Sorunun cevabı Adana'da MİT TIR'larına yapılan operasyondur. Bu cevap, ilgili olayla ilgili mahkemenin gerekçeli kararından alınarak kitaba konulmuş ve sorusu sorulmuştur."

Sınava giren öğretmen: Müfredata girmesi için üzerinden en az 50 yıl geçmeli

Eğitim İş İstanbul 4 Nolu Şube Sekreteri, aynı zamanda üniversitenin öğrencisi olan Ali Narman, şunları söyledi:

“Belgeleri ve ispatları konusunda açıklık olmayan, çok yakın zamanda yaşananlar soruldu. Müfredata girebilmesi, belgelerin tarafsız araştırılabilmesi için en az 50 yıl geçmesi gerekir.”

17-25 Aralık operasyonuyla Gezi'ye özel vurgu

Öğrencilere sorulan MİT TIR'ları davasına ilişkin olan soru ve cevap şıkları şu şekilde:

"FETÖ-PDY Terör Örgütü tarafından 15 Temmuz 2016'da AK Parti Hükümetine karşı yapılan dış destekli darbe girişiminin ilk uluslararası adımı olarak kabul edilen olay aşağıdakilerden hangisidir?"

A- Çözüm Süreci

B- Adana'da MİT TIR'larına yapılan operasyon

C- 17-25 Aralık 2013 operasyonları

D- KCK operasyonları

E- Gezi Parkı eylemleri"

5, 6 ve 7 Haziran'da çevrimiçi yapılan sınavda, bir soruda, "AK Parti'nin kurucu genel başkanı aşağıdakilerden hangisidir?" yer alırken, cevap şıklarında da şunlar yer aldı:
A) Abdullah Gül
B) Abdüllatif Şener
C) Recep Tayyip Erdoğan
D) Bülent Arınç
E)Binali Yıldırım

Kitaba eklenen ‘AK Parti Kronolojisi' başlığı altında ise şu konulara değiniliyor:

Krizlere neden olan olayların başında Gezi Parkı eylemleri, çözüm süreci, 7 Şubat MİT kumpası, 17-25 Aralık operasyonları var.
15 Temmuz 2016'da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık günlerinden birini yaşamıştır. Darbe girişimi ile Türkiye'de demokrasiyi askıya almak ve halkın seçmiş olduğu Cumhurbaşkanı ve Hükûmet yasadışı bir yöntem kullanarak sistem dışına itilmek istenmiştir.

15 Temmuz'dan Rahip Brunson krizine, yakın tarih kitaba eklendi

AK Parti'nin 2002-2018 yılları arasındaki dönemi İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabına Aralık 2020'de eklenmiş.

Kitapta; AK Parti'nin kuruluşundan, 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon kanalına telefonla bağlanması, Rahip Brunson krizi ve dünya liderleriyle yaptığı görüşmeler gibi çok sayıda olay fotoğraflarla anlatılmış.

Afrin operasyonu, FETÖ'nün kumpas davaları Ergenekon ve Balyoz, Cumhurbaşkanlığı seçimleri, siyasi partilerin aldığı oy oranları gibi çok sayıda konu eklenmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şiir nedeniyle cezaevine düştüğüne de vurgu yapılıyor.