Acılı aile adliyenin önünden seslendi: 9 yaşındaki çocuğun canının bedeli 12 bin TL olmamalı

Geçen yıl Antalya'da 9 yaşındaki Yelkan Göktuğ Demirsöz, dedesiyle denizden bisikleti ile dönerken, sürücü M.N'nin çarpması sonucu 8 metre sürüklenerek hayatını kaybetti. Şerit ihlali yapan ve güzargahındaki yolun hız sınırlarına uymayan M.N'ye 12 bin TL para cezası verildi.
Acılı aile adliyenin önünden seslendi: 9 yaşındaki çocuğun canının bedeli 12 bin TL olmamalı
2023-06-21 22:56:42   Güncelleme: 2023-06-21 22:56:42    

Yelkan'ın annesi Nebahat Demirsöz, baba Mert Demirsöz ve avukatları Pınar Toğaç Bulut bugün Antalya Adliyesi'nin önünden seslendi. Antalya Adliyesi'nin önünden yapılan basın açıklamasında konuşan ailenin avukatı Pınar Toğaç Bulut, sanığın sadece soruşturma aşamasında toplam 45 gün tutuklu kaldığını belirterek, 'Yelkan i̇çi̇n adalet i̇sti̇yoruz. 9 yaşındaki̇ bi̇r çocuğun canının bedeli̇ 12 bin 100 TL olmamalı' dedi.

'Bu çocuğun üzerinden tır mı geçti, Uzun zamandır bu kadar ağır bir vakaya rastlamamıştık'

Avukat Pınar Toğuç Bulut sözlerine şöyle devam etti 'Yelkan ara sokakta, çocuk parkının , çocuk gündüz bakım evinin (kreşin) ,basket sahasının olduğu bir dört yol ağzında bisikleti ile yolun karşısına geçmek için yolu yarılamışken ; hem şerit ihlali yapan ,hem meskun mahaldeki hız kurallarına uymayan hem de aracı kullanırken muhtemelen başka bir şey ile ilgilenen M.N. nun çarpması ile aracın altında 8 metre sürüklemesi neticesinde kafa travması, kalp masajı sonrası gelişen beyin ödemi, göğüs travması, çoklu kaburga kırığı, kalça, kol bacak tüm kemikleri kırılarak ağır bir şekilde yaralanmıştır. Önce minik kalbi dayanamadı sonra hayata geri tutunmaya çalıştı ve beyin ameliyatı dahil birkaç gün içinde ağır ameliyatlar geçirdi.

Beyin ölümü gerçekleşti ama doktorlar bu acı haberi ailesine söyleyemediler.Avukatı olarak bana ilettiler ve Antalya Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesi doktorları aynen şunu söyledi:

'Avukat hanım bu çocuğun üzerinden tır mı geçti ,biz uzun zamandır böyle bir hasara, bu kadar ağır bir vakaya rastlamadık..'

Maalesef dediler %10 ihtimal yaşasa dahi tamamen yatağa bağımlı kalır. Ve aynen bu şekilde tıbbi olarak detaylı bir rapor düzenleyip Kemer Cumhuriyet Başsavcılığı 2022/ 2159 Soruşturma numaralı dosyasına sundular. Ancak M.N. bu rapora ve Yelkan’ın vefatına rağmen sadece 45 gün tutuklu kaldı .

Elbette bu bir KAZA ,kimse masum bir çocuğun hayallerine son vermek istemez. Ama toplum içinde yaşamanın İNSAN’A yüklediği özenli davranma ve kurallara uyma gibi yükümlülükleri vardır. Eğer biri bu yükümlülüklere uymuyor ve gereği gibi davranmıyorsa cezasını çeker. Ancak bu cezanın bedeli 12.500 TL değil değerli dostlar. İnsan CAN’ı bu kadar ucuz değil.

'18 yıllık meslek hayatımızda hiç tanık olmadığımız bir rapor'

Olayın en başından beri ailenin avukatı olduğunu dile getiren Bulut, 'Yargılaması Kemer 2.Asliye Ceza Mahkemesinin 2022/568 e sayılı dosya numarası ile b09/06/2023 tarihinde son buldu. Yargılama sürecinde maalesef hiçbir çelişki giderilemedi .Dosyada 3 adet bilirkişi raporu var birisi yerel bilirkişi ve soruşturma aşamasında da rapor sunan keşif yapan Murat Polat’ın raporu ,burada sanığın hız ihlali yaptığı ve Yelkan’ı fark etmediği (başka şeyle ilgilendiği için) ve 8 metre sürüklediği oldukça net ,akabinde Ankara Trafik İhtisas Kurumu dosyayı hiç incelemeden hiçbir bilimsel gerekçeye dayanmadan tek sayfalık basmakalıp bir rapor ile '…Çocuğun yaşı gereği davranış faktörleri sonuç üzerine asli derecede etken olmuştur…' diyerek 18 yıllık meslek hayatımızda hiç tanık olmadığımız bir rapora imza atmıştır.'

'Bilirkişi raporlarınca: Yelkan kusursuz' 

Bunun üzerine Bunun üzerine dosyanın İstanbul Bölge Bilirkişi Listesi'ne kayıtlı bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Makina Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Adnan Dikicioğlu'na gönderilip uzman görüşü talep edildiğini aktaran Avukat Bulut, ' Adnan Dikicioğlu raporunda açıkça, ; '… sanığın Yelkan’a çarptığı nokta ve aracın durduğu nokta keşif ile mahkemece netleştirildiğinden bu veriye ve kaza yeri tutanaklarına dayanarak ,sanığın kendi şeridinde gitmediği çift taraflı yolda yolu yarılayıp karşıya geçmek üzere olan Yelkan’a yolun ortasında çarptığı , kendi şeridinde gitmiş olsa belki de hiç çarpmayacağı veya kazanın hafif atlatılacağı, hız sınırlarını aşarak en az 60-80 km /hız ile gittiği , hızlı olmasa çocuğu rahatlıkla fark edebileceği veya çarpsa bile basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaralayacağı, fren yapmaması, 8 metre sürüklemesi ve çocuğun araç altından ancak forklift yardımı ile çıkarılabilmesi dikkate alınarak ve sanığın kendi ifadesindeki çocuğu hiç fark etmediği beyanı ile aracı kullanırken başka şeylerle ilgilendiği …' bilimsel verilere ,dosyadaki tüm delillere , tutanaklara ve ifadelere dayanarak tek tek açıklanmış ve kazanın oluşumda sanık M.N. asli kusurlu , Yelkan kusursuz bulunmuştur.' ifadelerini kullandı. 

'Sanığın ehliyetine tedbir koyulması kararı verilmemiştir'

Sanığın ehliyetine bile el konulmadığına değinen Bulut, 'Mahkeme heyeti bu üç rapordaki çelişkileri gidermek adına dosyayı  Heyet'e göndermeden kendi kaanati ile karar vermiştir. Dosyanın sırf bu sebeple dahi istinafta bozulacağı mesleki tecrübemize istinaden kesindir. Mahkemece sanık M.N. 1 yıl 8 ay hapis cezasının paraya çevrilmesi neticesince 12.100 TL ile cezalandırılmıştır. Sanık tüm yargılama süresince sadece soruşturma aşamasında toplam 45 gün tutuklu kalmış ve daha kötüsü sanığın ehliyetine tedbir koyulması kararı verilmemiştir. Sanık TCK 85/1 BASİT TAKSİR ile yargılanmıştır ,oysa ki sanığın hız sınırını aştığı ve şerit ihlali yaptığı  ve TCK 22/ 3 Maddesi gereğince bilinçli taksirden yargılanması gerekmektedir. Bu konudaki Yargıtay Emsal kararları açıktır. ' dedi. 

'Karar her türlü baskıdan uzak bir şekilde verilmeli'

'Adalet, 'takdi̇r yetki̇si̇ bende' di̇yerek bi̇r haki̇mi̇n i̇ki̇ dudağı arasında deği̇ldi̇r' diyen Avukat Bulut son olarak şunları söyledi:

'Adalet dosyada her i̇ki̇ taraf i̇çi̇n de en ufacık bi̇r şüphe uyandırmadan, tarafların aklında soru i̇şareti̇ bırakmadan, kanunların emretti̇ği̇ hükümlere göre i̇ncelemek ve eli̇ni̇ vi̇cdanına koyarak her türlü etki̇den ve baskıdan uzak bi̇r şeki̇lde karar verebi̇lmekti̇r. Dosyanın sonuna kadar taki̇pçi̇si̇ olacağız, başka Yelkan’ların, başka anne babaların da hayalleri̇ yok olmasın di̇ye, umut olabi̇lmek adına gereken her türlü yasal yola başvuracağız.'