‘Tosuncuk' olarak bilinen Mehmet Aydın'ın ağabeyi olan Çiftlik Bank davası sanıklarından Fatih Aydın, tutuklu bulunduğu Uruguay'dan salı günü Türkiye’ye getirilmişti. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Fatih Aydın, sağlık kontrollerinin ardından Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na getirildi.
Aydın, Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nda ifade işlemleri barodan görevlendirilen avukat eşliğinde yaklaşık 5 saat ifade verdi.
TUTUKLANDI
İfade işlemleri tamamlanan Fatih Aydın, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçlarından tutuklanması talebiyle Anadolu Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Fatih Aydın çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
‘YÖNETİCİ OLARAK ÖRGÜTTE FAALİYET GÖSTERDİĞİ…'
Savcılık tarafından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilen tutuklamaya sevk yazısında, ekonomik çıkar amacı güden suç örgütünün kurucusu ve yöneticisi olan şüpheli Mehmet Aydın'ın talimatları doğrultusunda şüpheli Fatih Aydın'ın da yönetici olarak örgütte faaliyet gösterdiği belirtildi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yürütüldüğü sırada Fatih Aydın'ın yurt dışına çıktığı ve Fatih Aydın'ın Fame Game Software Ltd. Şti.'nin ortaklarından olduğu, bu firmanın ve diğer tüm firmaların kontrolünü elinde tuttuğu kaydedildi. Sevk yazısında, şüpheli Mehmet Aydın'ın da ifadesinde ağabeyi Fatih Aydın'ın şirketin ortağı ve yetkilisi olduğunu beyan ettiği aktarıldı.
‘OYUNDA KALMALARI SAĞLANDI'
Sevk yazısında şüpheli Fatih Aydın'ın diğer şüpheliler ile birlikte Çiftlik Bank organizasyonu adı altında internet oyunundaki sanal hayvanların ömrünü bir yıl olarak belirleyip, oyuncuların elde ettiği küçük karlar ve kar beklentileri ile oyunda kalmalarını sağladıkları belirtildi. Fatih Aydın ile diğer şüphelilerin daha çok oyuncunun daha fazla para yatırmasını hileli davranışlarla temin edip, mağdurları zarara uğratarak eylemlerini süreklilik arz edecek şekilde devam ettirdiği kaydedildi.
TÜM MAĞDURLARA KARŞI SORUMLU OLDUKLARI BELİRTİLDİ
Sevk yazısında Fatih Aydın'ın tüm mağdurlara karşı sorumlu olduğu belirtilerek, en başından beri vadedilen kar beklentisinin gerçekleşmesinin imkansız olduğunun şüphelilerce bilinmesine rağmen eylemlerine devam ettikleri kaydedildi. Sevk yazısında, şüphelilerin internette oynanan Çiftlik Bank oyunu aracılığıyla yatırımcı oyuncularla yüz yüze gelmeden hileli davranışlarla oyuncuların katılımları, oyunda uzun süre kalmaları ve daha çok yatırım yapmaları sağladıkları aktarıldı.
Mevcutlu olarak gönderilen Fatih Aydın'ın üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunduğu anlaşıldığı kaydedildi.
İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Fatih Aydın'ın savcılıktaki ifadesinde, Çiftlik Bank organizasyonunun oyunu veya şirket yönetiminde hiçbir zaman söz sahibi olmadığını, sadece maaş karşılığı görevi olduğunu söylediği öğrenildi. Aydın'ın ifadesinde, işlerin gelişmesinden sonra kardeşi Mehmet Aydın'ın teklifini kabul edip, daha çok para kazanmak için yurt dışına gittiğini ve soruşturmalar başlayınca da bir daha dönmediğini söylediği bilgisine ulaşıldı.
GETİR GÖTÜR İŞLERİ YAPTIĞINI SÖYLEDİ
Fatih Aydın'ın ifadesinde kardeşi Mehmet Aydın ile ilişkilerinin çok iyi olmadığını söylediği öğrenilirken, Mehmet Aydın'ın formalite gereği kendisini şirkete ortak yaptığını, şirkette önemli bir görev vermediğini, getir götür işleri yaptığını anlattığı belirtildi. İfadesinde, maaş karşılığında nakliye işi yaptığını, şirkette etkili isimlerin başka şahıslar olduğunu söylediği bilgisine ulaşıldı.
“SUÇ İŞLENDİYSE BUNU KARDEŞİM YAPMIŞTIR”
Fatih Aydın, Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ‘bankacılık kanununa aykırılık’ suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada hakim karşısına çıktı.
Sanık Fatih Aydın, mahkemede yapılan kimlik tespiti sırasında mal varlığı bulunmadığını söyledi. Aydın, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım ve Hayvancılık ticaret Limited Şirketi'nde yaklaşık 3-4 ay müdürlük görevi yaptığını anlatarak, “Ben şirketlerin hiçbirisinin resmi olarak sahibi ya da yetkilisi değilim. Diğer şirketlerde de hiç çalışmadım. Şirket faaliyetlerine katılmadım” diye konuştu.
Mahkeme hakiminin sanık Fatih Aydın'a şirket faaliyetinde aktif olup olmadığını sorması üzerine Aydın, “Kardeşim bana şirketin aktif olmadığını söyledi” dedi. Mahkeme hakiminin, “Ben suç işlemedim, kardeşim mi yaptı diyorsun” şeklinde soru sorması üzerine ise Fatih Aydın, “Eğer bir suç işlendiyse bunu kardeşim yapmıştır” dedi.
Fatih Aydın, Çiftlik Bank yapılanmasına hiçbir zaman dahil olmadığını söyleyerek, Bursa'da açılan şarküteride ruhsat sıkıntısı olması nedeniyle müdürlük görevi verildiğini, ancak kendisinin getir götür işleri yaptığını anlattı.
“OYUNLA İLGİLİ İLGİM VE BİLGİM YOK”
Çiftlik Bank sitesi ve oyunuyla ilgili hiçbir ilgi ve bilgisi olmadığını savunan Fatih Aydın, “Çiftlik Bank sitesi ve oyunuyla ilgili hiçbir ilgim de bilgim de yok. Siteye ilişkin hiçbir faaliyette bulunmadım. Oyun oynattırmadım, kazanç sağlamadım. Ben sadece kendi aracımla kardeşimin işçisi olarak çalıştım, o da kısa bir dönem sürdü” dedi.
‘Bank' ibaresinin kullanılmasına ilişkin de savunma yapan Aydın, “Ben hatırlıyorum, bank ibaresini kullanamazsınız diyerek belediyeden görevliler geldiler o dönem. Ben böyle bir olay hatırlıyorum” ifadelerini kullandı. Mahkeme, sanık Fatih Aydın hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi.
Kardeşi Mehmet Aydın'ın şirketlerinden biri olan şarküteride bir dönem nakliye işlerini yaptığını söyleyen Fatih Aydın hakimlikteki sorgusunda, “Kardeşim Kıbrıs'ta şirket açmak için işlem yaptı. Bu şirketi kurmak için ikinci isme gerek vardı. Bana formaliteden, kağıt üstünde ortaklık teklif etti. Ben de formaliteden ortak oldum. Kabul ettim ancak şirketler üzerinden herhangi bir işlem yapmadım. Bana hisse verdiği şirketin banka hesaplarındaki para giriş çıkışlarından haberim yoktur. Ben Çiftlik Bank'ın oyun işlerinin hiçbir aşamasında bulunmadım. Ben Bitcoin makinelerinin akıbetiyle ilgili kardeşim Mehmet Aydın'ın söylemleri sonucunda bilgi sahibi oldum. Herhangi ilgi ve alakam yoktur” ifadelerini kullandı.
‘ÜST DÜZEY POZİSYONU’ GEREKÇESİYLE TUTUKLANDI
Hakimlik, Fatih Aydın'ın suça konu şirketlerdeki üst düzey pozisyonu, ifadeleri, diğer şüpheli Mehmet Aydın ile şirkete ortak olmaları ve tüm dosya kapsamına göre üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunduğunu gerekçe göstererek, Aydın’ın sevk edildiği suçlardan tutuklanmasına karar verdi.
Öte yandan Fatih Aydın'ın yurt dışında kaçak olarak bulunup iade süreci ile yakalanması nedeniyle kaçma şüphesinin bulunması ve öngörülen cezanın alt ve üst sınırı da tutuklanmasına gerekçe olarak gösterildi.