AK PARTİ DOKUNULMAZLIKLAR İÇİN İMZA TOPLUYOR!

AK Parti Grubu, anayasa değişikliği için imza toplamaya başladı.
AK Parti dokunulmazlıklar için imza topluyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

AK Parti, dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili anayasa değişikliği teklifini imzaya açtı

 

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, AK Parti TBMM Grubu, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği için milletvekillerinden imza toplamaya başladı.

 

Anayasanın değiştirilmesi, TBMM üye tam sayısının en az üçte biri (184) tarafından yazıyla teklif edilebiliyor.

 

Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nun ardından, Genel Kurul’da iki kez görüşülüyor.

 

Teklifin kabulü, Meclis’in üye tam sayısının beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün oluyor. Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebiliyor. Meclis, geri gönderilen kanunu üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuyla aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabiliyor. Meclis’çe üye tam sayısının beşte üç (330) ile üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı’nca Meclis’e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere, Resmi Gazete’de yayımlanıyor.

 

AK Parti’nin teklifi, anayasaya geçici bir madde eklenmesini öngörüyor. Teklif, TBMM’de, Karma Komisyonda, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığında hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin, başka bir işleme gerek kalmaksızın dokunulmazlığının kaldırılmasını içeriyor.

 

İmzaların tamamlanmasının ardından, teklifin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.

 

Yasa ne diyor?

 

Anayasa’nın ‘Yasama Dokunulmazlığı’ başlıklı 83’üncü maddesi şöyle:

 

“Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.”

 

Davutoğlu ne demişti?

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

 

Davutoğlu dokunulmazlıklara ilişkin şunları söyledi:

 

“Dokunulmazlık konusunda bütün dosyaların gelmesi için gerekli çalışmayı yapacağımızı ifade ettik. CHP’nin ifadelerinden anlaşılıyor ki, bu meydan okumanın karşısında olumlu bir cesaret, temiz bir vicdanları yok. Bizim derhal yapacağımız husus, bu çerçevede geçici anayasa maddesi de içinde olmak üzere yaparak süreci başlatmak. Karar verdiğimiz, söz verdiğimiz hiçbir konuda geri adım atmadık. Bu konuda da süreci derhal başlatma talimatını arkadaşlara verdim.”