Akar: Deprem sonrası 60 bin civarında Suriyeli ülkesine döndü

Milli Savunma Bakanı Akar, 'Deprem sonrası 60 bin civarında Suriyeli gönüllü olarak ülkesine döndü. Hudutlardan kaçak geçişe asla müsaade etmeyiz, böyle bir şey söz konusu olamaz' dedi. Milletvekili adaylığına yönelik haberlerle ilgili ise Akar, 'Şu anda hudut birliğinde yani kışla içindeyiz. Buralar siyasi değerlendirmelerin yapılacağı yerler değil' ifadesini kullandı.
Akar: Deprem sonrası 60 bin civarında Suriyeli ülkesine döndü
2023-03-27 20:01:52   Güncelleme: 2023-03-27 20:01:52    

Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Hatay'da gündemi değerlendirdi. 

'Hudut güvenliğini polemik haline getirmek yanlış bir davranış'

Gün boyunca hudut birliğinde incelemelerde bulunduğu belirtilerek sınırdan yasa dışı geçiş iddiaları ve ülkelerine dönen Suriyelilere ilişkin soru üzerine Akar, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Sınırdan yasa dışı geçiş iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Hudutlarımız 7 gün 24 saat ileri teknoloji ürünü araç, gereçlerle cumhuriyet tarihinin en yoğun tedbirleriyle gece-gündüz korunmakta, kollanmakta, gözetlenmektedir. Her türlü tedbiri alıyoruz. Deprem felaketi sonrası dahil zaman zaman siyasi mülahazalarla, şahsi ihtiraslarla gerçek dışı, abartılı, yanıltıcı söylemlerle hudut güvenliği, polemik konusu haline getirilmek isteniyor. Bu son derece yanlış bir davranıştır.'

'Kaçak geçişe asla müsaade etmeyiz'

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 'Suriye'den Türkiye'ye doğru sığınmacı akını' olduğuna yönelik iddianın ortaya atıldığını hatırlatan Akar, şunları kaydetti:

'Bu tezviratın gerçek olmadığı açık ve net şekilde ortaya konuldu. Sınır hattında denetlemeler yaptık, sivil ve askeri makamlarla konuştuk, görüştük. Bunların iftira olduğunu, durumun tam tersi olduğunu kamuoyuyla paylaştık. Deprem sonrası yakınlarını, evini kaybeden 60 bin civarında Suriyeli, gönüllü olarak ülkesine döndü. Hudutlardan herhangi bir kaçak geçişe asla müsaade etmeyiz, böyle bir şey söz konusu olamaz.'