AKP ve MHP'nin mecliste reddettiği parmak boyası, mükerrer oy kullanan kişilerin ardından yeniden gündeme geldi

CHP'nin seçimlerde parmak boyası kullanılmasını öngören kanun teklifinin görüşülmesi önerisi AKP ve MHP oylarıyla TBMM'de reddedilmişti.
AKP ve MHP'nin mecliste reddettiği parmak boyası, mükerrer oy kullanan kişilerin ardından yeniden gündeme geldi
2023-05-18 04:56:20   Güncelleme: 2023-05-18 05:14:38    

Seçimlerde çok sayıda mükerrer oy kullanımına yönelik tutanak tutulunca parmak boyası yeniden gündeme geldi.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 'AKP'ye oy vermiş seçmenlerin de yüzde 66'sı istiyor arkadaşlar. Neden kaçıyorsunuz? Seçim güvenliği açısından en önemli bu yasa teklifini ortaya koyalım' demişti.

Bülbül, seçim güvenliğine dikkat çektmiş şöyle konuşmuştu:

'Seçim güvenliği, sandık güvenliği, giren oyun aynı şekilde çıkması ve sayılması, seçim sonuçlarının sağlıklı bir süreçte halkın iradesini yansıtması çok önemli. Bunu sağlamak için ne yapmamız gerekiyor? Bunu sağlamanın yolu açık ve net; seçim güvenliğini, sandık güvenliğini sağlayıcı tedbirler alacağız. Bu tedbirler ne olacak? 2009 yılında Adrese Kayıt Sistemi esas alınarak yapılan seçmen kütüklerine ek o tarihlerde kullanılan parmak boyasını kullanmayı önereceğiz, bu yasa teklifi bunu içeriyor.'

Parmak boyasının kaldırıldığı dönemleri hatırlatan Bülbül, şunları söyledi:

'PARMAK BOYASI UYGULAMASINDAN NEDEN VAZGEÇİLDİ?'

'YSK 2009 yılında, o dönemde seçmen sayısını 48 milyon 265 bin 644 kişi olarak açıkladı ama 2007 yılında ise seçmen sayısı 42 milyon 600 bindi yani Adrese Kayıt Sistemi esas alındı, bir yılda seçmen sayısı 6 milyon kişi arttı, sonra parmak boyası uygulamasından vazgeçildi.

‘Çağ dışı uygulama’, ‘Biz geri kalmış toplum muyuz?’ gibi nedenlerle vazgeçildi. Arkasından ne geldi? 2010, 12 Eylül referandumu geldi yani o Fethullahçıların tüm yargıyı ele geçirdiği, devleti ele geçirdiği referandum geldi. Hatırlar mısınız, orada parmak boyası uygulaması olmadı. Ne oldu? Devleti ele geçiren bir örgüt o referandumdan yararlanarak birçok düzenlemeyi yaptı.'

2010’da parmak boyası kullanılmazken 2011 seçimlerinde 1 kişiye 2 farklı soyadı ve cinsiyette seçmen kâğıdı gönderildiğini söyleyen CHP'li vekil, '2017 referandumunda referandumdan bir ay önce hayatını kaybeden vatandaşa oy kullandırıldı. 2019 yerel seçimlerinde 1 daireye 108 seçmen kaydedilmişti. Şimdi bir de önümüzdeki seçimlerle ilgili önemli bir nokta çıktı, ‘evdeki yabancı’ konusu var' diyerek seçim güvensizliğine dikkat çekti.