Ali Nesin: CHP moruk partisi olmaya mahkum!

Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, Recep Tayyip Erdoğan için 'dahi' dedi.
Ali Nesin: CHP moruk partisi olmaya mahkum!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Ali Nesin, Facebook hesabından seçim sonuçlarını değerlendirdi. İşte o paylaşım;

''Seçim sonrası düşünceler:
1. Tahminlerimde çok fena sınıfta kaldım. Sadece ben değil, belki %47 tahmin eden Adil Gür dışında istisnasız tüm anket şirketleri de sınıfta kaldı. AKP'lilerin bile beklemediği bir sonuçtu. Okuma yazması olmayanlar sonucu daha iyi tahmin etti sanki.
2. Recep Tayyip Erdoğan üst düzey, dâhi seviyesinde bir stratejist. Bunu kabul edelim ve kimle aşık attığımızı iyi bilelim.
3. AKP oylarının %20 inip çıkması oylarının çantada keklik olmadığını gösteriyor. Başkanlık projesi ve yolsuzluklar oy kaybettiriyor mesela. RTE'nin elinden geldiğince seçim sürecinin dışında kalmasının da oy patlamasında etkili olduğunu sanıyorum. Yani her ne kadar stratejiyi RTE çizmişse de, verilen oyların RTE'ye değil, AKP'ye verildiğini düşünüyorum.
4. HDP açısından: PKK elinden geleni yaptı oyların düşmesi için. Ama HDP de PKK'den mesafesini yeterince alamadı. (HDP'nin PKK'den bağlarını kopardığını duyurması gerektiğini yazmıştım anımsarsanız.) Kürt seçmen AKP ve PKK'nin bu oyununu yutmaz diye ummuştum, ama öyle olmadı, Doğu seçmeni HDP'yi cezalandırdı. Doğu illerindeki HDP düşüşüne bakılırsa, HDP'nin Türkiyeleşmesi ve bağımsızlığını kazanması sadece Cihangir seçmeni için değil, Kürt seçmen için de önemli. Bu da Türkiye kolay kolay parçalanmaz demektir, rahat olalım. HDP önümüzdeki günlerde PKK'den uzaklaşmalıdır. Dört yıl yeterince uzun bir zaman ve Demirtaş daha çok genç.
5. MHP açısından: MHP koalisyon sürecinde tamamen pasif kaldı. Oysa seçmen siyaseti etkileyecek partiye oy verir, seyirciye değil. Düşeceğini tahmin etmiştim ama bu kadarını da beklemiyordum doğrusu. Bahçeli'nin istifa etmekten başka bir çaresi yok sanıyorum.
6. Bundan böyle CHP'nin toparlanabileceğini hiç sanmıyorum. CHP ve Kemalizm Türkiye için bitmiş bir projedir.
7. Gelecek: Seçimlere katılım hiçbir Batı ülkesinde olmadığı kadar yüksek, yani demokrasiye inanç sağlam. Sadece bu nedenden bile olsa geleceğin pırıl pırıl, pasparlak, göz kamaştırıcı olduğunu düşünüyorum. Enseyi karartmayalım.'

Baykal'dan sonra CHP'nin başına Kılıçdaroğlu geçtiğinde bayağı umutlanmıştım doğrusu. Ama genel başkanlığı kabul konuşmasında ağzına Kürt ve Alevi sözlerini almaması tüm umutlarımı söndürdü. Eğer o gün Kılıçdaroğlu Ecevitvari bir devrimci konuşma yapsaydı ve laf arasında da olsa, ağzında geveleyerek de olsa CHP'nin geçmiş günahlarıyla bir biçimde bağlarını koparıp AKP'nin elindeki majör kozları alabilseydi, Gezi başkaldırısından ve ayyuka çıkan yolsuzluklardan çok daha fazla yararlanabilirdi. Ardından Sarıgül ve İhsanoğlu adayları CHP'nin küçük hesap peşinde olduğunun yadsınamaz kanıtı oldu. Üzülerek söylüyorum: İkiyüzlülük CHP'nin paçalarından akıyor. Geçmişle tüm bağlarını koparıp bir tür neo-kemalizm tanımlaması yapması gerekiyor. Ancak o zaman %26'nın üstüne çıkabilir; belki, çok geç olmadıysa... Bu haliyle bir moruklar partisi olmaya mahkûm.

Vehaber Menu