Almanya'nın Merih Demiral'ın bozkurt işaretine gösterdiği tepkinin istihbaratın izlediği uyuşturucu ticareti ve Ülkü Ocakları'yla ilişkisi var mı?

Almanya'da ülkücü hareket uyuşturucu ticareti vb. nedenlerle iç istihbarat tarafından izleniyor ama bozkurt işareti yasak değil.
Almanya'nın Merih Demiral'ın bozkurt işaretine gösterdiği tepkinin istihbaratın izlediği uyuşturucu ticareti ve Ülkü Ocakları'yla ilişkisi var mı?
2024-07-03 19:48:31   Güncelleme: 2024-07-03 20:02:23    

Avrupa'da Ülkü Ocakları üyeleri ve liderlerinin, 1980'lerden bu yana uluslararası uyuşturucu kaçakçılığına dahil olduklarına dair savlar ortaya konmuştur. 1980’lerin başında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele görevlileri, Türkeş’in Türkiye’den Batı Avrupa’ya yapılan yasa dışı eroin ticareti ile ilgili olduğuna “geniş ölçüde inanıldığını” bildirdi. Amerikan Başkanları olan Dwight D. Eisenhower ve Richard Nixon'ın resmi biyografilerini hazırlamış tarihçi Stephen E. Ambrose'a göre, Ülkücü liderleri 1980'lerin sonlarında askeri teçhizat için uyuşturucu ticareti yaparak saldırı helikopterlerinden tanklara kadar bir ordu inşa ettiler. Uyuşturucuların organize suçun yaygın olduğu İtalya'ya taşındığı iddia edildi. Amerikan Savaş Makinesi kitabının yazarı Kanadalı diplomat ve tarihçi Peter Dale Scott'a göre, günümüzde Ülkü Ocakları ve yakın ilişkide olduğu siyasi parti MHP ile uyuşturucu üreten ve pazarlayan gruplar arasında belirgin bağlar vardır.

ABDULLAH ÇATLI UYUŞUTURUCU TİCARETİNDEN CEZA ALDI

Çatlı, 1985'te 7 yıl ceza aldığı Fransa'da iken İsviçre'ye uyuşturucu madde kaçakçılığı suçundan iade edildi. 21 Mart 1990'da İsviçre'nin Zug kantonundaki Bostadel Cezaevinde tutuklu bulunmakta iken kaçtı.

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı veya kısa adıyla Ülkü Ocakları, Milliyetçi Hareket Partisi ile ilişkili Türk aşırı sağcı paramiliter örgüt. Bazen Bozkurtlar olarak da bahsedilen kuruluş genellikle aşırı milliyetçi ve/veya neofaşist olarak tanımlanır. Milliyetçi Hareket Partisine (MHP) yakın bağlantıları olan gençlik örgütü, 12 Eylül Darbesi öncesi dönemde MHP'nin paramiliter veya militan kanadı olarak tanımlandı.

Alman isihbaratı tarafından ülkücü hareket uzun zamandır izleniyor. Merih Demiral'ın bozkurt işareti de paramiliter bir örgütün simgesi olarak görülüyor.

Vehaber Menu