Anarşist akademisyen Ted Kaczynski'nin intihar ettiği iddiası

ABD'nin Associated Press haber ajansı, 'Unabomber' olarak tanınan ve düzenlediği bombalı saldırılar nedeniyle cezaevinde bulunan anarşist akademisyen, 'matematik dehası' olarak bilinen Kaczynski'nin intihar ederek öldüğünü yazdı.
Anarşist akademisyen Ted Kaczynski'nin intihar ettiği iddiası
2023-06-12 10:55:32   Güncelleme: 2023-06-12 11:12:25    

'Unabomber' olarak bilinen ABD'li matematikçi Theodore (Ted) Kaczynski'nin 10 Haziran Cumartesi kamuoyunu duyurulan ölümünün intihar sebebiyle olduğu iddia edildi.

ABD'nin Associated Press (AP) haber ajansı, konuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu ifade ettiği dört kaynağa dayandırdığı haberinde, geç evre kanser hastası olan 81 yaşındaki Theodore Kaczynski'nin Kuzey Carolina'da hapishanenin tıp merkezindeki hücresinde baygın bulunduğunu, Kaczynski'ye acil tıp ekipleri tarafından kalp masajı yapıldığını, müdahale sonrası hayata döndürülen Kaczynski'nin sonrasında hastaneye kaldırıldığını yazdı. 

Kaczynski, kaldırıldığı hastanede yerel saatle Cumartesi sabahı hayatını kaybetti. AP'ye ismini vermeden konuşan ve Kaczynski'nin ölümünü kamuoyu önünde konuşmaya yetkili olmadığını belirten dört kaynak, Kaczynski'nin hayatına son vererek öldüğünü söyledi. 

BOMBALI PAKETLER GÖNDERDİ, 3 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU

22 Mayıs 1942'de dünyaya gelen Theodore (Ted) Kaczynski, 'matematik dehası' kabul ediliyordu fakat 1969 yılında ilkel bir yaşam tarzı sürdürebilmek amacıyla akademik kariyerini ve toplumsal hayatı terk etti. 1978 ile 1995 yılları arasında, ABD'de modern teknolojiyi geliştirdiğini ve doğayı tahrip ettiğini iddia ettiği kişi ve kuruluşlara gönderdiği bombalı paketlerle 3 kişinin ölümüne, 23 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Sanayileşmeye ve endüstri toplumuna karşı çıkan ve doğayı hayatın odak noktasına yerleştiren bir anarşizm anlayışını savunan bir manifesto yayımladı. Ted Kaczynski, 1971 yılında kimseye ve hiçbir şeye ihtiyaç duymayacak şekilde bir hayat sürmek üzere Lincoln, Montana yakınlarında elektriği ve su tesisatı olmayan, insanlardan ve yerleşim yerlerinden uzak, bir ormanın içinde inşa ettiği ahşap kulübede yaşamaya başladı.

Kulübesini çevreleyen vahşi doğanın tahrip olmasına tanık oldu ve doğada yaşamanın savunulamaz olduğu sonucuna vardı; 1978'de bombalamalara başladı. 1995'te ABD'nin The New York Times gazetesine bir mektup gönderdi ve Times veya Washington Post'un, bombardımanlarının aşırı olduğunu ancak dikkat çekmek için gerekli olduğunu iddia ettiği 'Endüstri Toplumu ve Geleceği' makalesini yayınlarsa 'terörizmden vazgeçme' sözü verdi.

1996'DA TUTUKLANDI, MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Kaczynski, FBI tarihindeki en uzun ve en pahalı soruşturmaya neden oldu. Kaczynski'nin kimliği belirlenene kadar, soruşturmaya 'University and Airline Bomber' kısaltması olarak 'UNABOM' adı verildiği için, basın da bombalı saldırıların failine 'Unabomber' lakabını taktı. Kaczynski 1996'da tutuklandı. Devlet tarafından atanan savunma avukatları, Kaczynski'nin ölüm cezası almaması için akli dengesinin yerinde olmadığı iddiası ile savunma yapmak istedikleri için, Kaczynski avukatlarını görevlerinden azletti.

1998 yılında, tüm suçlamaları kabul ederek suçunu itiraf ettiği için mahkeme ile uzlaşmaya varıldı. Kaczynski, şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.