Ankara'ya yürümek isteyen emekliler, oturma eylemi başlattı: Devlet bizi hiçe saydı!

Yüzde 25 oranındaki artışı protesto etmek için Ankara’ya yürümek isteyen emeklilere jandarma engel oldu. Gebze'de oturma eylemi yapan emekliler, 'Devlet bizi hiçe saydı. Yaklaşık 6 milyon emekli gene 7 bin 500 liraya talim ediyor. Bu zamlar bizim hiçbir şeyimize yetmiyor' dedi. Emeklilerin isyanı, ekmeğe gelen zamları da hatırlattı. Temmuz zammından önce aldıkları aylıkla bin 580 ekmek alabilen emeklilerin, ekmeğe gelen zamdan sonra alabildikleri ekmek sayısı bin 326’ya düştü.
Ankara'ya yürümek isteyen emekliler, oturma eylemi başlattı: Devlet bizi hiçe saydı!
2023-07-23 20:44:32   Güncelleme: 2023-07-23 20:44:32    

Emekli maaşına yapılan yüzde 25 oranındaki artışı protesto etmek için Ankara’ya yürümek isteyen emekliler; Gebze İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından izin verilmeyince Gebze meydanındaki Çamlık Parkı’nda oturma eylemine başladı. Emekli maaşlarına yapılan zammını protesto etmek için, 14 Mayıs’ta Kocaeli Valiliği’ne Ankara’ya yürümek için dilekçe veren emeklilerin Ankara’ya yürüyüşü, güvenlik gerekçesiyle reddedilmişti.

Oturma eylemi yapan emekliler, 'Devlet emeklileri hiçe saydı. Emekli maaşlarına yapılan yüzde 25’lik zam kök maaşlara yapıldı. 7 bin 500 alanlara yapılmadı. Yaklaşık 6 milyon emekli gene 7 bin 500 liraya talim ediyor. Bu zamlar bizim hiçbir şeyimize yetmiyor. Çarşıda, pazarda, markette, manavda fiyatlar çok yüksek olduğu için alışverişimizi yapamıyoruz' diyerek sitem etti.

Emekli maaşları için temmuz için belirlenen yüzde 25’lik artış oranı13 Temmuz’da Meclis'ten geçerek kabul edilmişti. En düşük emekli aylığı 7 bin 901 liradan 9 bin 288 liraya yükselmişti. Sıklıkla geçim sıkıntısını dile getiren emeklilerin yüzü, aylıklarına gelen artışa rağmen gülmedi.

Ankara Fırıncılar Odası’nın aldığı kararla, başkentte ekmeğe yüzde 40 zam yapıldı. 20 Temmuz’dan itibaren 200 gram ekmeğin fiyatı 7 lira oldu.

Temmuz zammından önce aldıkları aylıkla bin 580 ekmek alabilen emeklilerin, ekmeğe gelen zamdan sonra alabildikleri ekmek sayısı bin 326’ya düştü.

En düşük emekli aylığıyla haziranda bin 580 ekmek alınırken, emekliye yapılan yüzde 25 oranındaki zamma rağmen temmuzda alınabilen ekmek sayısı bin 326’ya düştü.

Son olarak, Suudi Arabistan, Katar Ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Emekliler noktasında yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu' dedi.

'Memura, işçiye ve emekliye bütçe şartlarını zorlayarak yapabileceğimiz en iyi zammı yaptık' diyen Erdoğan, 'Biz memurumuza, çalışanımıza, emeklimize bu zamları yaparken, bazı fırsatçı, açgözlüler de adeta vatandaşın cebine elini uzatıyor. Bu fırsatçılara izin vermeyeceğiz' ifadelerini kullandı.