Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca Kim Mike W Mergits hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla hazırlanan iddianame, Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İddianamede, 16 Eylül'de Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin giriş arama noktasında Mergits'in valizinde 3 taş parçasının tespit edildiği ve turistin kendi rızasıyla taşları görevlilere teslim ettiği belirtildi.
Antalya Müze Müdürlüğünce yapılan incelemeye yer verilen iddianamede, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli kültür varlığı olduğu kaydedilen taşların dolaşımı, alım-satımı ve yurt dışına çıkarılmasının yasak olduğu yönünde ön rapor hazırlandığı vurgulandı.
Raporda, ele geçirilen tarihi eserlerden bezemeli mermer parçanın 16 santimetre uzunluğunda, 11 santimetre genişliğinde merkezine haçı andıran stilize 2 rozet figürünün işlenmiş olduğuna yer verildiği kaydedildi.
Tarihi eser parçasının Doğu Roma (Bizans) Dönemi'ne ait olduğuna işaret edilen raporda, Bu tip rozet motiflerin, Bizans Dönemi'nde dinsel mimaride, vaaz kürsüsü gibi antik yapı elemanlarında süsleme unsuru olarak kullanıldığı tespiti yapıldı.
İddianamede, sanık Mergits'in ifadesinde, Suçlamayı kabul etmiyorum. Manavgat'ta erkek arkadaşım ile gezerken yerdeki sıradan taşları almıştım. Tarihi eser olduğunu bilmiyordum. Eğer bilseydim yanıma almazdım. Suçsuzum dediği belirtildi.
Raporlar ve tüm dosya kapsamı bir arada değerlendirildiğinde sanığın yurt dışına çıkarılması yasaklı eserlerden oluşan taş parçalarını yurt dışına çıkarmaya teşebbüs ettiğinin anlaşıldığı ifade edilen iddianamede, Mergits'in 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Ne olmuştu?
Belçikalı Kim ve Warre Mergits çifti, Manavgat ilçesindeki tatillerini tamamladıktan sonra 16 Eylül'de ülkelerine dönmek için geldikleri Antalya Havalimanı'nda valizlerinde x-ray kontrolü sırasında içinde 3 taş tespit edilmişti. Taşların tarihi eser niteliği taşıyabileceği değerlendirilmesi üzerine çift, gözaltına alınmıştı. Çift, sevk edildikleri adliyede yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştı.
Çift, İngiliz basınına, taşları akvaryum dekorasyonu için kullanacaklarını iddia etmişlerdi.
Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü, olaya ilişkin açıklamada, 2 stilize rozet bulunan parçanın mimari süsleme parçası, adet mermerin ise zemin kaplama parçası olduğu tespit edildiğini belirtmişti. Açıklamada, parçaların nitelikleri itibarıyla 2863 sayılı yasa kapsamına girmesi dolayısıyla yurt dışına çıkarılmalarının yasak olduğuna dair ön rapor tanzim edildiği kaydedilmişti.