Antalya ve Muğla'dan sonra Isparta'da da yangın çıktı

Türkiye'de yangınlarla mücadele 6'ncı gününde devam ediyor. Antalya'nın Manavgat, Gündoğmuş ilçelerinde; Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Seydikemer ilçelerinde yangın devam ediyor. Tunceli Hozat ilçesindeki yangın kontrol altına alınırken saat 11.30'da Isparta Sütçüler mevkiinde de yangın çıktı.
Antalya ve Muğla'dan sonra Isparta'da da yangın çıktı
2021-08-02 13:37:26   Güncelleme: 2021-08-02 13:37:26    

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yaptığı son açıklamaya göre, 

28 Temmuz'dan bu yana süren yangınlarda 8 kişinin yaşamını yitirdi. Türkiye'de 28 Temmuz'dan bu yana orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangından etkilenen alanlar 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edildi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son açıklamaya göre, Manavgat'taki yangında toplamda 507 kişi etkilenirken, 497'sinin tedavileri tamamlandı, 10 kişinin tedavisi sürüyor. 

Marmaris ve Bodrum’daki yangınlarda ise etkilenen 203 kişiden 186’sının tedavileri devam ederken 17’nin tedavisi devam ediyor. 

Pekdemirli'nin yaptığı son açıklama söyle:

Tüm yangınların üzerinde hava aracı ile bir koordinasyon ve inceleme yaptık. Ekiplere ilettik. Köyceğiz'de yangın dağlık arazide devam ediyor. Buradaki yangın önemli ve yaygın bir yangın, hem karadan hem havadan müdahale ediyor olacağız. 

Seydikemer üzerinde iki yangın devam ediyor ama diğerlerine göre ciddiyeti daha az. Manavgat yangını devam ediyor. bugün itibariyle Gündoğmuş'un tahliyesi söz konusu oldu, yangın devam ediyor. 

Tunceli Hozat yangını kontrol altına alındı. 

Ana odak olarak Muğla ve Antalya yangınları devam ediyor. Kısa süre önce aldığımız haberle de, Isparta'da Sütcüler mevkiinde 11.30 sularında bir yangın çıktı. Burada da çalışmalara başladık.

Havanın 40 derecenin üzerinde olduğu, rüzgarın hızlı estiği, nemin düşük olduğu günleri yaşıyoruz. Yarın da tüm zamanların en düşük nemiyle karşı karşıya kalacağız, yüzde 8. Normal şartlarda böyle bir mevsimde yüzde 30'un altında olmaması gerekiyor. Bu zorlu şartlarda mücadelemiz devam ediyor. Devlet tüm kurumlarıyla çalışmalara devam ediyor. Bu yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 850'nin üzerinde arazöz, 5000 binden fazla personelle müdahale devam ediyor.

Dün de söyledim, yerleşim yerlerinin normal şartlar altında güvenlik altına alınması belediyelerimizin işi. Belediyelerimizin de bundan sonra 'şuraya bir itfaiye gönderelim' ötesinde, belediyelerimizin bunların tahkimatı konusunda ormanla iş birliği içinde ileri yönlü tedbir alınması gerekir. Bu yangınlar bitince belediyelerimizle belki bir çalıştay yaparak, bu bizim belediyelerimiz de olabilir başka belediyeler de olabilir, sorumluluk kapasitelerini geliştiriyor olmamız lazım. 

İlk yağmurlarla dikimlere başlıyor olacağız. 

Anayasanın 169. var, asla orman alanları daraltılamaz bunların istisnaları var; turizmle, sağlıkla, eğitimle ilgili istisnalar var.  Orası turizm alanıysa otel yapılabilir, değilse yapılamaz. Birçok kurumdan görüş alındıktan sonra turizm alanı olarak ilan edilir. Bunun için ormanların yakılması gibi bir spekülasyon yapılması yanlıştır. Böyle bir konunun bir Genel Başkan tarafından açıklanması üzücüdür. Bunun böyle olmadığını kendisi de biliyordur, bundan eminim. 169. maddeyi tekrar hatırlatıyorum: Ormanları daraltmak söz konusu değildir. Ormanları kimse yakmaz, yakamaz. Böyle hainler varsa cezasını da elbette adli merciler ve kolluk kuvvetleri verecektir.  

Provokasyonlara dikkat etmemiz lazım, siyaseten bu konunun istismar edilmemesi lazım. Dünya örneklere bakıldığında, dünyada bu konular konuşulmaz, Türkiye'de eşi benzerine rastlanmamış bir kurumumuz var: Orman Genel Müdürlüğü, 180 yaşında... Siyaset bu kuruma hiç girmemiş, bundan sonra da inşallah girmez, siyasetçilere bu kurum her zaman lazım ama kurum da siyasetten ayrı olmalı diye düşünüyorum. 

Dünyada gelişmiş ülkeler, özellikle yangınlarda sadece yerleşim yerlerine yönelik hava araçlarıyla müdahale yaparlar, karadan müdahaleleri olmaz. Dünyada en güçlü kara ekiplerinden birine sahibiz. Bu deneyim bugünkü, yarınki Türkiyemize lazım. 

Kamu, tüm kurumlarıyla burada. Tüm bakanlar destek veriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız elini yangın bölgelerinden hiçbirinden çekmedi, 3'er 5'er, 6'şar saatlik bilgilendirmelerle kendisine bilgilendirme yapıyoruz.

Her gelen yardımı kabul etmiyoruz. 5 tonun altında su atan uçaklar bizim uçuş paterninde de kalabalık meydana getirebiliyor. Bu trafiği idare etmek zor olabiliyor. Yardım teklif eden ülkelere 5 ton ve üzeri su atan, tercihen amfibik, değilse ILLUSION-76'lar gibi 40 ton su atabilen uçaklar tercih ettik. 

Çeşitli ülkelerden uçaklar gelmeye devam ediyor. Net olarak sahada çalışan 16 uçak var, 51 helikopter var. İHA'larımız, insansız helikopterlerimiz de var.

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklaması ise şöyle: 

Devletin bütün kurumları bir önce yangının söndürülmesi için büyük çaba sarf ediyor ama bir başlık açmak isterim. Bir pandemi geçirdik, sağlık çalışanlarımıza moral verdik. Buranın da kahramanları var, ormancılar. Ateşin üzerine giden insanlar bunlar. Hepimizin ciğerleri yanıyor doğru. Bir ağaç büyütmek için çaba sarf eden ormancıların bütün bedenleri yanıyor. Bir milletvekilinin sabah bir paylaşımını gördüm, çok üzüldüm. Bir ormancı göremedim diyor, göremezsin tabii, ateşin ortasında onlar. Dün 13 ormancı Antalya'da yangının içinden alındı. Bu kadar acımasız eleştirilerin yapıldığı, bir hata olsun da biz bunu nereye yazarsak kazanç çıkarız düşüncesi sapkın bir düşüncedir. Siyasi parti gözetmeksizin söylüyorum herkese, hem ormancılarımızın, kahramanlarımızın morallerini yükseltmek, hem onlara destek verebilmek görevimizdir. 

(Kılıçdaroğlu'na) Biz burada şehirler belediyelerin görev alanındadır diye bir şey söylemedik. Antalya'da hem Mavangat hem BB Başkanımız CHP'dendir. Beraber çalışyıoruz, eksik görmüyor muyuz sahada. Baksak görürüz, tweete yazarsam doğru yapmış olur muyum. Bu bir sorumsuzluktur. Kılıçdaroğlu'ndan bir istirhamım daha var, siz dönüp bizim ormanları turizm alanı açmak ve rant için yaktığımızı söylerseniz, sizin Antalya belediyeniz de, diğer belediyeleriniz de şunu söylersiniz lider olarak 'Arkadaş biraz ağırdan alın.' İkide bir bu değerlendirmeyi yaparsanız... Onlar da can hıraç mücadele ortaya koyuyor. Burada bu ayrımı ortaya koyup, acaba bir öfke ortaya koydurabilir miyim? Zaten sosyal medyada elinden geleni ardında koymuyor... 

Şu anda sosyal medyanın yüzde 90'ı yalandır. Bütün bilgiler elimizde. Sosyal medyanın yüzde 90'ı tevzirat ve yalandır.  

Orman yangınlarıyla yaşanan ilgili yaşanan son gelişmeler şöyle:

Devam eden yangınlar:

2 Ağustos öğle saatlerinde Bakan Pakdemirli tarafından yapılan son açıklamaya göre, Antalya'da 2 yangın, Muğla'da 4 yangın, Isparta'da 1 yangın devam ediyor. Tunceli'deki 1 yangın kontrol altına alındı. 

Yangınlarda, 13 su atar uçak, 3 idari uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopterleri, 1 insansız helikopter, 708 arazöz ve su tankeri, 120 iş makinesi, yaklaşık 4800 personelin görev yaptığı açıklandı.

Kontrol altına alınan yangınlar

28 Temmuz - 1 Ağustos arasında ise Antalya, Muğla, Adana, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Uşak, Hatay'da toplamda 120 yangın kontrol altına alındı.

Manavgat'taki yangın 

Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını 6 gündür devam ediyor.

Manavgat’ta Sırtköy mahallesi tahliye edildi. Ormanlık alanlardaki yangının rüzgarın etkisiyle hızla ilerlediği görüldü.

Gündoğmuş'ta bazı mahalleler tahliye edildi

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınları kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Gündoğmuş Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık ve düşük nem nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra rüzgarın da etkisiyle Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Bu mahalleler tahliye edilerek, vatandaşlar Milli Eğitim Müdürlüğünün yurtlarına yerleştirildi. Alevlerin, Gündoğmuş ilçe merkezini de tehdit ettiği öğrenildi. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Kuvvetli rüzgar nedeniyle alevler sürekli yön değiştirdiği için müdahale güçlükle yürütülüyor.

Muhittin Böcek: Büyüklerimiz de ne yapması gerekiyorsa yapsın artık

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yangınların devam ettiğini belirterek, Canımız, Manavgat’ımız, canlılarımız yanıyor. 7 vatandaşımızı kaybettik. Şu an siyasetin yeri ve zamanı değil. Derdimiz yangının bir an önce söndürülmesi. Büyüklerimiz de ne yapması gerekiyorsa yapsın artık dedi.

Başkan Böcek, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Buralarda siyasetin yeri zamanı değil, her kim olursa olsun, bana ve partimize yakışmaz. Burada kimin bir adım öne çıktığıyla uğraşmıyoruz. Görüyorum ki bunu siyasete dökmeye çalışanlar olabiliyor. Olabilir ama ben bunda değilim. Benim derdim, 27 yıllık başkanlık yaptığım süreçte, doğup büyüdüğüm bu topraklara sahip çıkmak. Canlarımız yanıyor, insanlar mağdur.

Zor durumdayız

69 mahallemizde su yoktu. 73 jeneratörle su vermeye çalışıyoruz. İki mahallemiz dışında diğer mahallelere su veriyoruz. İki mahallemize de araröz ve hazır paket su yardımıyla destek olmaya çalışıyoruz. Burada elektrikler yok. Zor durumdayız. Canımız, geleceğimiz, canlılarımız, Manavgat’ımız yanıyor. Ne yapılması gerekiyorsa gece gündüz bizim ekibimiz, ormanın ekibi çalışıyor. Büyüklerimiz de ne yapması gerekiyorsa yapsın artık.” 

30 bin dekar alan üzerindeki 2.800 yapı kül oldu

Yangında 30 bin dekar alan üzerindeki 2.800 yapının kül olduğunu açıklayan Başkan Böcek, Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak yangının söndürülmesi, aynı zamanda yangından zarar gören vatandaşlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Aşevimiz burada. Hayırseverler burada. Herkes burada siyaset üstü bir çalışma yapıyor. Halkımız seferber oldu. Duyarlı bütün büyükşehir belediye başkanlarım, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Konya, Denizli, Muğla belediye başkanlarımız yardımcı oluyor. Ancak, yangının söndürülememesi bizleri üzüyor” dedi.

Milas'ta ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor 

Muğla'nın Milas ilçesinde, ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı.

Jandarma ekipleri, mahallelerin tahliyesini sağladı. Bazı vatandaşların, hayvanlarını da kurtarmaya çalıştığı görüldü.

Ekiplerin, bölgedeki alevlerle mücadelesi sürüyor.

Marmaris ile Köyceğiz'deki orman yangınlarına havadan müdahale yeniden başladı

Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 5 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.

Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla 2 ilçede de hava araçları çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı 100 kişilik grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına katılıyor. Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, ve arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.