Antalya'da teleferik faciasında mahsur kalanların tamamı 23 saatte kurtarıldı, 13 sorumlu gözaltına alındı

Antalya Konyaaltı'nda Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki teleferiğin direklerinden biri yerinden koparak kabine çarptı. Kabinin tabanının kopmasıyla içerisinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada kabinde bulunanlardan Memiş Gümüş adlı kişi yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralandı.
Antalya'da teleferik faciasında mahsur kalanların tamamı 23 saatte kurtarıldı, 13 sorumlu gözaltına alındı
2024-04-14 09:45:25   Güncelleme: 2024-04-14 09:45:25    

Kurtarma çalışmaları dün gece saatlerinden itibaren 23 saati aşkın sürede tamamlandı, bugün saat 16.03 itibariyle mahsur kalan tüm vatandaşlar kurtarıldı. Yaklaşık 2 bin 202 kişilik ekip ve 90 helikopter kurtarma çalışmalarına katıldı. AFAD Başkanı Okay Memiş, 'Kazanın nedeniyle ilgili incelemeler devam ediyor. Teleferik tepesindeki vida kırığı nedeniyle bu kaza meydana geldi. Orada heyelan olduğuna yönelik bir tespit bulunmuyor heyelan söz konusu değil'  dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, teleferik hattını işleten firma ile bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Vali Hulusi Şahin de kaza nedeniyle adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da başlatıldığını açıkladı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın teleferik tesisinin bakımını yapan şirkete verdiği resmi onay belgesini paylaştı.
Ali Yerlikaya kurtarma çalışmalarından görüntü paylaştı

Kurtarma çalışmalarına toplam 7 helikopter ve 1 askeri kargo uçağı katıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sabah saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı yeni paylaşımında, 15 kabindeki 112 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Bakan Yerlikaya o anların görüntülerini paylaştı.


Kameralar karşısına geçen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, şu açıklamalarda bulundu:

'Dün talihsiz bir kaza yaşadık. 7 vatandaşımız yaralı, tahliye sırasında 3 vatandaşımız daha yaralandı. Dün itibariyle 16 kabinde 129 vatandaşımızı kurtarıldı. 8 kabinde yaklaşık 42 vatandaşımız şu anda kurtarılmak üzere. Genel başkanımız geçiş olsun dileklerini iletti, grup başkanvekilimiz, genel başkan yardımcılarımız ve belediye başkanlarımızla birlikte, valiliğimiz ve büyükşehir koordinasyonuyla kriz merkezinde, AFAD başkanı dahil olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla beraber çalışmalarımızı hızla devam ettiriyoruz. Teknik bir konu, bununla ilgili Antalya büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılında işletmeye açtığı bir yer, ben 2019 ‘da göreve geldim. Ve aynı firmayla, aynı belediyemizin şirketiyle devam ediyoruz, yıllık ağır bakım dediğimiz baştan sona bakımları 2017’den bu şekliyle yapılmış. Ayrıca aylık ve haftalık bakımlar da yapılmaktayken bu defa böylesi bir kaza meydana geldi. Yılbaşı itibariyle yapılmıştı. Biz de 5 Mart itibariyle de sezonu açmıştık. Zaten çalışmalar incelemeler hukuki yönüyle adli yönüyle devam edecektir.'


CHP Genel Başkan Yardımcısı Yavuzyılmaz'dan teleferiğin bakım-onarımına ilişkin açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da teleferikten sorumlu şirket ve yapılan bakım-onarım çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

'Hem yıllık hem aylık aynı zamanda da haftalık bakımlarını yapmak üzere akredite olmuş , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı  tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir uzman şirkete bakım onarımları yaptırmıştır. Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca da incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş ve neticesinde bakım raporu da devreye girmiştir. Aynı zamanda da yine haftalık ve aylık bakımlar yapılmıştır. Son ay itibariyle nisan ayının bakım raporuysa zaten şu anda bakımları aynı zamanda sürmekteydi. Bu şirket 2017 yılında faaliyete geçen bu teleferik sisteminin bakım onarımlarını da yapan, 2018 yılı itibariyle de yine ihaleyi yapılıp sözleşmesi imzalanmış olan şirketle aynıdır. Dolayısıyla da bakımların tümünün Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANET AŞ. Tarafından yaptırıldığı görülmektedir.'

Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan, bir kişinin hayatını kaybettiği teleferik kazasında yaralanan 17 kişi hastanelere nakledilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Kabinlerde mahsur kalıp, kurtarılan 68 kişi ise ambulansta yapılan sağlık kontrollerinden sonra hastane nakline ihtiyaç duymadıklarını belirtti. İlgili ekipler 16 kabindeki 128 kişiyi tahliye etmiş durumda. Diğer 8 kabindeki vatandaşlarımızın tahliyesi için çalışmalar devam ediyor' dedi.

13 sorumlu gözaltına alındı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, teleferik hattını işleten firma ile bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Tunç, soruşturma kapsamında olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyetin, kabinlerde mahsur kalan vatandaşların kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yaptığını duyurdu.

Tunç, kazada, ilgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığının tespit edildiğini, teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı.

AFAD Başkanı Memiş'ten son açıklama: 2 bin 200 kişilik ekip

AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferikte mahsur kalan tüm kazazedelerin kurtarılmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda basın mensuplarına açıklama yaparak, şunları söyledi:

'Malumlarınız olduğu üzere dün akşam saatlerinde meydana gelen kaza neticesinde tahliye bekleyen bütün vatandaşlarımızı, toplam 174 kardeşimizin tahliye operasyonu başarıyla tamamlanmıştır. Maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup, 7 vatandaşımız da yaralanmıştır. Neticesinde 11 vatandaşımız da kontrol maksatlı hastaneye kaldırılmış olup hepsinin de durumu gayet yerindedir. AFAD'ımızın koordinasyonunda Antalya Büyükşehir Belediyesi, Denizli İtfaiyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığımız, jandarmamız, emniyet teşkilatımız, Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı birimlerimiz, özellikle Hava Kuvvetleri komutanlığımız, Orman Genel Müdürlüğümüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı ekipler, 112 sağlık ekiplerimiz, UMKE ekiplerimiz, Kızılayımız ve bizimle akredite olan sivil toplum kuruluşlarımız tarafından toplamda yaklaşık 2 bin 202 kişilik ekiple bu operasyon durmaksızın, mola vermeksizin icra edilmiştir. Konunun uzmanı olan değerli arkadaşların ifadesine göre hakikaten çok riskli ama bir o kadar da dengeli ve özenli bir şekilde müdahale yapılarak, havada asılı 174 vatandaşımızın tamamı, ki bunlardan yaklaşık 90'ı helikopterler marifetiyle kurtarılmıştır.'

'Vida kırığı gibi'

Kazayla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Memiş, 'Adli merciler bu konuda gerekli tahkikatı yapacaklardır. Bizim gözlemlerimiz ve analizlerimiz neticesinde, teleferik direğinin tepesindeki bir kırık neticesinde, yani sağlam olan, sağlam duran bir teleferik direğinin tepesindeki bir vida kırığı gibi, tespit ettiğimiz bir kırık neticesinde bu kazanın meydana geldiğini ifade etmek isterim. Diğer detaylı çalışmayı adli mercilerimiz ayrıca yapacaktır' diye konuştu.

Direğin olduğu noktada heyelan olduğuna ilişkin daha önceki açıklamasını hatırlatan Memiş, 'O ifade doğru değil. Orada bir heyelan olduğuna ilişkin henüz bir tespit bulunmamaktadır. Direk sapasağlam yerinde duruyor. Heyelan söz konusu değil. Direğin üstündeki bir mekanizma kırılmış. O neden kırıldı? Onu arkadaşlarımız tespit edecekler. Ona göre de bir karar verilecek. Bu operasyon kesintisiz olarak neredeyse 24 saate yakın bir sürede hiç uyumadan gerçekleştirildi. İlk bilgileri yer yer revize etmek durumunda kalıyoruz. Ama en son sizlere arz etmiş olduğum bu bilgiler güncel ve son bilgilerdir' dedi.

Vali Şahin: 23 saati aşkın bir operasyon

Antalya Valisi Hulusi Şahin ise başarılı şekilde operasyonun tamamlandığını belirterek, '23 saati aşkın operasyon neticesinde 174 kazazedeyi, burunları dahi kanamadan başarılı, yer ve hava operasyonu ile tahliye ettik. Dünyada bu kadar süratle ve bu kadar başarıyla böyle bir operasyonu yapabilecek bir organizasyon bulunmuyor. Hava unsurlarımız da bu çapta, böyle bir coğrafyada ve büyüklükte bir organizasyonu ilk defa yaptı. Müthiş bir başarıyla, hayatlarını tehlikeye atarak müthiş bir başarıya imza attılar. 23 saat boyunca tek bir dakika dahi durmadan operasyonu tamamladılar. Kazanın ilk olduğu andaki vefat dışında hiçbir kazazedemize hiçbir zarar gelmedi' diye konuştu.

Hem adli hem idari soruşturma açıldı

Gözaltına alınan kişiler hakkında konuşan Vali Şahin, 'Hem adli hem idari soruşturma açıldı. Müfettişlerimiz göreve başladı. Savcılarımızın emirleri doğrultusunda emniyet güçlerimiz de gerekenleri yapıyor. Adli süreç ve idari süreç ve bunun süreci devam edecektir. Bu hususta kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın' dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Deniz Yavuzyılmaz açıklaması

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 'CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz Yavuzyılmaz tarafından Antalya Konyaaltı'nda teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi hadisesine ilişkin yapılan açıklamada, 'Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin teleferiğin bakımlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir şirkete yaptırdığı' ifade edilmiştir. Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir. Sayın Yavuzyılmaz'ın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır' ifadelerine yer verildi.
Yavuzyılmaz, Bakanlığı'n onay belgesini paylaştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, da, 'Bizim elimizde bu şirketin yurt dışından aldığı ve Türkiye'de geçerli olan sertifikasyon belgesi var. Tesisteki bakım onarımını yaptığı çeşitli ürünlerle ilgili. Sanayi Bakanlığının onaylamadığı bir iş veya sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz zaten' dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılan açıklamaya da işaret eden Yavuzyılmaz, 'Herhangi bir denetleme yapıldığını söylemiyor, sorun orada.'Ben görmedim, duymadım, bilmiyorum' diyor. Dışişleri Bakanlığı gibi yaklaşıyor olaya' ifadelerini kullandı, Bakanlığın teleferik tesisinin bakımını yapan şirkete verdiği resmi onay belgesini de paylaştı.

Hayatını kaybeden avukat, tatil için ailesiyle Antalya'ya gelmiş, ilk kez teleferiğe binmiş

Antalya'daki teleferik kazasında yaşamını yitiren avukat Memiş Enes Gümüş'ün ailesiyle Ramazan Bayramı tatili için Antalya'da bulunduğu belirtildi.

Konyaaltı ilçesindeki Tünektepe Teleferik Tesisi'nde dün direklerden birinin devrilerek çarptığı kabinin parçalanması sonucu düşerek hayatını kaybeden 54 yaşındaki Gümüş'ün cenazesi, akşam saatlerinde Antalya Adli Tıp Kurumuna getirildi. Gümüş'ün cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından defnedilmek üzere yakınlarına teslim edilecek.

Aynı kabinde bulunan ve olayda yaralanan eşi Kezban, çocukları Lütfullah (17) ve Fatih Gümüş'ün (14) de tedavileri sürüyor. Gümüş'ün akrabası Selim Sarıaslan, kuzeninin ailesiyle Söke'de yaşadığını ve avukatlık yaptığını söyledi.

Kezban Gümüş'ün ise Bağarası Mahallesi'ndeki Hürriyet Ortaokulunda öğretmenlik yaptığını belirten Sarıaslan, 'Memiş, halamın oğlu. Bayram tatili için Antalya'daki akrabalarının yanına gittiler. Tatil yaptıkları sırada teleferiğe binmişler. Maalesef kazada halamın oğlunu kaybettik. Eşi ile çocukları hastanede. Eşinin sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik.' diye konuştu.

Gümüş’ün cenazesi Antalya’da hastane morgundan alınarak Aydın’ın Söke ilçesi Bağarası Mahallesi'ndeki evine getirildi. Burada Gümüş'ün ağabeyi Üzeyir Gümüş ve kardeşi Mehmet Gümüş, taziyeleri kabul etti. Evinin önüne okunan duaların ardından cenazesi Karaaltı Mahalle Mezarlığı'na götürüldü. Cenaze törenine yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Memiş Enes Gümüş'ün cenazesi, burada kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.