Bu şirketler ise Af Örgütü'nün suçlamalarını reddetti.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kobalt madenciliği ile ilgili bir rapor yayımlayan Af Örgütü, yedi yaşlarındaki çocukların bile tehlikeli koşullarda çalıştırıldıklarını belirledi.
Kobalt, elektronik cihazlarda kullanılan lityum iyon pillerinin en önemli bileşiklerinden biri.
Dünyadaki kobaltın yüzde 50'sinden fazlası Kongo'da üretiliyor.
Af Örgütü'ne göre, madenlerde çalışan işçiler uzun süren sağlık sorunları ve ölümle sonuçlanabilecek kaza riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Af Örgütü, Eylül 2014 ile Aralık 2015 arasında Kongo'nun güneyindeki madenlerde en az 80 madencinin öldüğünü öne sürüyor.
Af Örgütü madenlerde çalıştığını söyleyen çocukların da ifadelerine yer veriyor.
Bunlardan 14 yaşında öksüz bir çocuk olan Paul, madenciliğe 12 yaşında başladığını söylüyor ve şunları anlatıyor:
"Yer altındaki tünellerde 24 saat kalıyordum. İşe sabah gidiyor ve ertesi sabah madenden çıkıyordum. Tuvalet ihtiyacımı tünellerde gidermek zorunda kalıyordum."
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, Kongo'nun güneyindeki madenlerde yaklaşık 40 bin çocuk işçi çalıştırıldığını tahmin ediyor.
Apple şirketi Af Örgütü'nün raporuna cevaben, çocuk işçi çalıştıranlardan malzeme teminine asla hoşgörü gösterilmediğini ve buna karşı önlemler uygulandığını belirtti.
Samsung da çocuk işçi konusunda 'sıfır hoşgörü politikası' uyguladığını mal temin edenleri denetlediğini kaydetti.
Sony ise "üretim yerlerinde insan hakları ve çalışma koşulları ile ilgili sorunları çözmek için üreticilerimizle birlikte çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
BBC Türkçe