arkadaşlarımız hakkımızda aslında ne düşünüyor?

kendimizi başkalarına ne şekilde göstereceğimize kendimiz karar veririz sanıyoruz; ama psikoloji bilimi bu konuda yanıldığımızı söylüyor.
Arkadaşlarımız hakkımızda aslında ne düşünüyor?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

ccedil;oğu insanın kendi kişiliği hakkında belli bir fikri vardır; utangaccedil; mı, sinirli mi, sakin mi vs. olduğunu bilir. fakat diğer insanların sizin hakkınızdaki duuml;şuuml;nceleri sizin kendi değerlendirmenizle ne kadar ouml;rtuuml;şuuml;yor?

bu sorunu ele alan psikologlar, ccedil;oğu kişinin bu konuda ldquo;genel doğrulukrdquo; şeklinde ifade edilebilecek bir ccedil;erccedil;eve ccedil;izdiğini gouml;rduuml;. ama birccedil;ok kişinin hakkımızda duuml;şuuml;nduuml;ğuuml; ve bizim hiccedil; haberdar olmadığımız şeyler de var.

insanların başkalarının kendileri hakkında ne duuml;şuuml;nduuml;ğuuml;nuuml; bilip bilmediği konusundaki en kapsamlı araştırmalardan biri 2011rsquo;de abdrsquo;de yayımlandı. uuml;niversite ouml;ğrencilerinden kendi kişilik ouml;zelliklerini (duuml;ruuml;stluuml;k, komiklik, ccedil;ekicilik vb.) puanlayarak değerlendirmeleri, sonra da gouml;ruuml;şlerine başvurulabilecek aile uuml;yeleri ve arkadaşlarının kendileri hakkındaki değerlendirmelerini tahmin etmeleri istendi.

dışa nasıl yansıyoruz?

bu ouml;ğrencilerin lsquo;dışa yansıyan gouml;ruuml;ntuuml;lerirsquo; hakkında başkalarının duuml;şuuml;ncelerine dair tahminlerinin, kişiliklerine dair kendi değerlendirmelerinden daha gerccedil;ekccedil;i olduğu gouml;ruuml;lduuml;.

nbsp;

bu veriler, başkalarının bize dair değerlendirmelerine kendimize ilişkin algılarımızı aşarak bakabildiğimizi gouml;steriyor. aynı şey sadece beş dakikalık sohbet sonucu yabancılarla yapılan değerlendirmeler accedil;ısından da geccedil;erliydi.

yani başkalarının bize dair duuml;şuuml;nceleri konusunda doğru fikir yuuml;ruuml;tebiliyoruz. ancak 2013rsquo;te alman psikologların yaptığı araştırmalar bunun muuml;kemmellikten uzak olduğunu gouml;steriyor.

nbsp;

65 ouml;ğrenci, ldquo;insanlara adil davranırımrdquo;, ldquo;tembelimrdquo; gibi 37 ifadeden yola ccedil;ıkarak kendi ouml;zelliklerini puanlamış, daha sonra kendileri hakkında değerlendirmede bulunabilecek yakınlarının isimlerini vermiş ve onların değerlendirmeleri konusunda tahminde bulunmuştu.

bu kişilerin yakınlarının onlar hakkında yaptığı değerlendirmelerde ortak noktaların olduğu ve bazısının ouml;znenin kendi değerlendirmelerinden farklı olduğu gouml;ruuml;lduuml;. ouml;zne, o kişilerin kendisine dair o duuml;şuuml;ncelere sahip olduğu konusunda fikir yuuml;ruuml;tememişti. araştırmacılar bu konuları ldquo;kouml;r noktalarrdquo; olarak adlandırıyor.

uyumlu kişiler daha ccedil;ok yanılıyor

sosyal kaygıları yoğun yaşayan insanlar iccedil;in bu veriler ccedil;ok da şaşırtıcı olmayabilir. ccedil;uuml;nkuuml; bu kouml;r noktalar konusunda kaygı duyarak epey zaman harcıyoruz. fakat psikolojik olarak uyumlu kişilerin, başkalarının kendileri hakkındaki duuml;şuuml;ncesi konusunda en az fikir sahibi olduğu gouml;ruuml;luuml;yor.

nbsp;

almanyarsquo;daki martin luther uuml;niversitesirsquo;nde bu yıl yapılan bir araştırmada, ouml;ğrencilerden kendi kişilikleri hakkında, gruplarındaki diğer kişiler hakkında ve gruptakilerin kendilerine dair duuml;şuuml;nceleri konusunda puanlama yapmaları istendi. ayrıca ouml;ğrencilerin psikolojik uyumuna ilişkin durum değerlendirmesi yapılarak ouml;zsaygıları, kişilik sorunları gibi konulara bakıldı.

psikolojik olarak uyumlu ve istikrarlı ouml;ğrencilerin, başkalarının kendileri hakkındaki duuml;şuuml;ncelerini daha az tahmin edebildikleri, kendi yargılarını onların da duuml;şuuml;ncesiymiş gibi algıladıkları gouml;ruuml;lduuml;. bu genellikle pozitif bir değerlendirme oluyordu.

benzer bulgular depresyona youml;nelik ccedil;alışmalarda da gouml;ruuml;lmuuml;ştuuml;. depresyondan mustarip kişiler kendileri hakkında daha az taraflı davranıyor, duuml;nyayı daha gerccedil;ekccedil;i gouml;rebiliyordu.

hangi fotoğraf guuml;zel?

kişilerin kendileri hakkındaki kouml;r noktalar ouml;zellikle sosyal medyada daha belirgin gouml;ruuml;luuml;yor. guuml;nuuml;muuml;zde kendimizi dış duuml;nyaya fiziksel olarak tanıtmaktan ccedil;ok sanal alemde tanıtma durumu souml;z konusu.

psikologlar bu yeni durumda başkalarının bize dair duuml;şuuml;ncelerini nasıl yanlış yorumlayacağımızı araştırıyor. bu yıl yapılan bir araştırmada, sosyal medyada yayınlanan selfiersquo;ler ccedil;erccedil;evesinde bu sorun ele alındı.

nbsp;

200 kadar uuml;niversite ouml;ğrencisi psikoloji laboratuvarında selfie ccedil;ekti; sonra da araştırmacılardan biri aynı telefonla onların fotoğrafını ccedil;ekti. ouml;ğrenciler bu fotoğraflardaki gouml;ruuml;nuuml;mlerini cazibe ve sevimlilik bakımından puanladı.

araştırmacılar, sık sık selfie ccedil;eken ouml;ğrencilerin kendi selfiersquo;lerini diğer fotoğraftan daha ccedil;ekici bulduklarını gouml;rduuml;. fakat bağımsız kişilerin değerlendirmesi aksi youml;ndeydi.

buuml;tuuml;n bu bulgular, başkalarının sizin hakkınızdaki duuml;şuuml;ncelerini gerccedil;ekten ouml;ğrenmek iccedil;in onlara sormanın en doğru yol olacağını gouml;steriyor. aile fertleri ve arkadaşlarınız doğruları souml;ylediği suuml;rece, başkalarının sizi sandığınız şekilde gouml;rmediğini ouml;ğrenmiş olursunuz. kendi halinizden memnun ve başkalarını size dair duuml;şuuml;ncelerinden eminseniz belki de en iyisi onlara hiccedil; sormamaktır. sorduğunuzda farklı cevaplarla karşılaşabilirsiniz.

bbc