Arkeolojik kazıda 8 bin yıllık evlere ulaşıldı

Bilecik'te devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında 8 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen evler bulundu.
Arkeolojik kazıda 8 bin yıllık evlere ulaşıldı
2019-10-10 00:48:42   Güncelleme: 2019-10-10 00:48:42    

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan, çamur kerpiçten inşa edilen evlerin yaklaşık 4 metre çapında olduğunu ifade etti.

Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Bilecik Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Arkeoloji Bölümü'nün bilimsel danışmanlığında, Bahçelievler Mahallesi'nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarını inceledi. BŞEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fidan, yapılan çalışmaların Bilecik'in tarihini 8 bin yıl öncesine taşıdığını belirterek, kazılarda neolitik dönem olarak adlandırılan, insanlığın yerleşik hayata geçip, tarım ve hayvancılığa başladığı dönemlere ait izler tespit edildiğini söyledi. Çok fazla sayıda çakmak taşının yanında, dönemin kült eşyaları olan çizi bezemeli kutu parçalarının da bulunduğunu kaydeden Fidan sözlerinde şu ifadeye yer verdi: 

'Kazıda Bilecik'in bilinen en eski evi de ortaya çıkarıldı. Çamur kerpiçten inşa edilen yaklaşık 4 metre çapındaki 8 bin yıllık ovalimsi yapının ortasında ve duvarlar boyunca taşlarla desteklenmiş şekilde bulunan ahşap dikme yerleri, evin yapımında ve çatı örgüsünde ahşabın çok yoğun bir şekilde kullanıldığını gösteriyor.'

Vali Şentürk ise üniversiteden bir grup akademisyen ve öğrencinin yaklaşık 1 haftadır alanda kazı çalışması sürdürdüğünü belirterek, Bilecik tarihini 8 bin yıl geriye götüren bu bulgulara ulaşılmasının çok anlamlı olduğunu söyledi. (DHA)

Vehaber Menu