ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU TOPLANTISI ÖNCESİNDE AÇIKLAMA

Asgari Ücret Komisyonu toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunuluyor.
Asgari Ücret Komisyonu toplantısı öncesinde açıklama
2022-06-29 14:49:06   Güncelleme: 2022-06-29 14:49:06    

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, 'Dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum' dedi.

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay, 'Son beş aydır enflasyonda olan bu yüksek artıştan kaynaklanan bir iş. Ben özellikle bu toplantıyla ilgili bizi buraya davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum' diyerek sözlerine başladı. 'Bugün 3600 ile ilgili Meclis'te bir yasa tasarısı var. Uzun yıllar çalıştınız. Kamuoyunun önemli sorunlarından  bir tanesiydi. Emeklilerle ilgili  bir düzenleme var. İnşallah oraya getirdiğiniz rakamları yukarıya çekerseniz daha iyi olur' diyen Atalay, asgari ücretle ilgili de şunları kaydetti:

'Ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef 3 ay sonra aldığımız bu zam eridi. Çalışanlar bu ülkede en büyük sıkıntıyı çeken kesim. Temennim, oluşan enflasyon ortada, bu çerçevede asgari ücretliyi dar ve sabit gelirliyi nefes aldıracak bir düzenleme olur diye arzu, temenni ediyorum.

'Sendikalaşmayla ilgili gayret sarf ediyorsunuz ama şuana kadar bir netice alamadık. Türkiye'nin en önemli 500 tane firma var biz onun 100 tanesinde örgütlüyüz. Onlar iyi para kazanıyorlar ihracat yapıyorlar ama biz 400'ünde örgütlenirsek ülkeyi yönetenlerin, Meclis'in düşünmesi lazım. 7Yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. EYT'lilerin bir beklentisi var, taşeron işçisinin bir beklentisi var. Bu konuları bu sene içerisinde tamamlarsak memnun oluruz.'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, de şöyle konuştu

'Bugün pandemiden sonra büyük bir sorunla karşı karşıya kaldık .Dünya büyük b, sorunla karşı karşıya kaldık. Bunun Türkiye'ye yansımaları daha fazla oldu. Geçtiğimiz yıl 50 milyar dolar enerji kaynaklara ayırdığı, ödediği para bu sene 100 milyar doları geçmiş durumdadır. Nasıl büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu bu 50 milyarın üzerindeki farktan görmek mümkün. Tabii bütün bunların yanı sıra döviz fiyatlarındaki dalgalanmanın ekonomideki olumsuz etkisini  dikkate aldığımız zaman enflasyonun gerçek sebeplerini daha objektif olarak görmemiz mümkün. Enerji kaynaklarının düzenlemesinin bizim kendi irademizle yapmamız mümkün değil. Brent petrol varilinin 120 dolarların üzerine çıktığı bir dönemden geçtik. Bu süreçlerde karşı karşıya kaldığımız sorunlar bizim irademizin dışında yeni problemlere yol açıyor. Ancak  her şeye rağmen bu sorunun çözümü konusunda kararlı adımlarla ilerlemek durumundayız. 

'Üretimdeki gücümüz Türkiye'nin gelecekte bu sorunları aşmasına dönük sağlıklı bir pencere içerisinden bakılmasının kaynaklarını göstermektedir. Enflasyon var ama biz üreterek enflasyonu aşacağız, ihracat yaparak, döviz üreterek enflasyonu aşacağız. Döviz üretemeyen bir ekonomide enflasyonu aşmak mümkün değildi. O zaman kaçınılmaz olarak Türkiye IMF'in kapısını çalıyordu. Türkiye çok şükür bugün orada değildir o kapıları çalmayacak bir yerdedir. Çünkü ekonomisi döviz üretir hale gelmiştir. 

'Enflasyon gelir dağılımını bozuyor.