Avukat Uğur Poyraz: Adalet Bakanı Gül AİHS'yi ihlal etti

Dilekçede 'Abdulhamit Gül, Twitter'daki bu paylaşımıyla hem Anayasayı ve hem de AİHS’ni açıkça ihlal ederek müvekkilem Sedef Kabaş'ın tutuklanması yönünde hakim ve savcılara tavsiye ve telkinde bulunmuştur' denildi.
Avukat Uğur Poyraz: Adalet Bakanı Gül AİHS'yi ihlal etti
2022-01-25 11:23:59   Güncelleme: 2022-01-25 21:08:49    

'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş'ın avukatı Uğur Poyraz, müvekkili Kabaş'ın tahliye edilmesi talebiyle nöbetçi İstanbul Asliye Ceza Hakimliği'ne itiraz dilekçesi verdi. Dilekçede, Kabaş'ın tutuklama kararında yazılan 'kaçacağı' iddiasının 'hiçbir somut delile dayanmadığı' belirtilerek gözaltı süresinde Twitter hesabından paylaşım yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün 'yargıyı etkilemeye teşebbüs etme' suçunu işlediği savunuldu.

TELE 1'de yaptığı konuşma nedeniyle 21 Ocak'ı 22 Ocak'a bağlayan gece saat 02:00'de İstanbul'daki evinde gözaltına alınan Sedef Kabaş, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı. Kabaş'ın avukatı Uğur Poyraz, haftanın ilk iş gününde tutuklama kararına itiraz etti. Nöbetçi İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne verilen dilekçede, Kabaş'ın tahliye edilmesi istendi. Dilekçede, Kabaş'ın tutuklanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS), AİHM kararlarına, Anayasa ve yasalara açıkça aykırı olduğu vurgulandı.

'Bakan Gül yargıya telkinde bulundu'

Dilekçede, Kabaş'ın emniyetteki işlemleri sürerken Bakan Gül'ün 'Adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır' şeklinde paylaşım yaptığına işaret edildi. Bakan Gül'ün bu paylaşımıyla AİHS'in 6'ıncı maddesinde düzenlenen 'adil yargılanma hakkı' kuralını açıkça ihlal ettiği belirtilen dilekçede, 'Adalet Bakanı olan ve aynı zamanda hakim ve savcıların bağlı olduğu HSK'nın başında bulunan Abdulhamit Gül, Twitter'daki bu paylaşımıyla hem Anayasayı ve hem de AİHS’ni açıkça ihlal ederek müvekkilem Sedef Kabaş'ın tutuklanması yönünde hakim ve savcılara tavsiye ve telkinde bulunmuştur' denildi.