Avukatlar: Akademisyenler Cumhurbaşkanı’na tazminat davası açabilir!

Avukat Ergin Cinmen ve avukat Fikret İlkiz, barış bildirisine imza atan akademisyenlerin kendilerine 'müsvedde, alçak, yarım porsiyon aydın' gibi hakaretlerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında tazminat davası açabileceğini söyledi.
Avukatlar: Akademisyenler Cumhurbaşkanı’na tazminat davası açabilir!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Avukatlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a akademisyenlere hakaret ettiği gerekçesiyle tazminat davası açılabileceğini belirtti. Bianet’ten Nilay Vardar ve Yüce Yöney’e konuşan avukatlar Cumhurbaşkanı’nın yargılanamamasının sebebinin suç işlemeyeceğinin varsayılması olduğunu belirterek “Vatandaşlar suç duyurusunda bulunsalar dahi savcılık dilekçelerini alır ama anayasanın ilgili maddesini gerekçe göstererek işleme koymaz. Anayasa Mahkemesi yolu da kapalıdır, dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yolu da kapalıdır. Ceza davasıyla uğraşmaya hiç gerek yok” ifadelerini kullandılar.

‘TAZMİNAT HAKKI DOĞMUŞTUR’

Avukatların devamında şöyle konuştu:

“Akademisyenlerin burada yapması gereken, bağlı oldukları asliye mahkemelerinde Borçlar Kanunu çerçevesinde cumhurbaşkanı hakkında kendilerine hakaret ettiği için manevi tazminat davası açmaktır. Özellikle soruşturmaya uğrayan, ifadesi alınanlar mutlaka bu davayı açmalıdır. Çünkü cumhurun başı, toplumun belli bir kesimini açıkça hakaret etti. Burada çok açık manevi tazminat hakkı doğmuştur. Herhangi bir vatandaşa açar gibi hemen manevi tazminat davası açılabilir.”