Ayasofya'da cuma namazı

Danıştay 10. Dairesi'nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet'e devredilen Ayasofya'da ilk namaz bugün kılınacak.
Ayasofya'da cuma namazı
2020-07-24 12:20:01   Güncelleme: 2020-07-24 13:14:18    

Yalova'dan gelen CHP'li Muharrem İnce, Diyanet İşleri ile arasındaki 'davet' geriliminin ardından katıldığı cuma namazını Sultanahmet Camisi'nin bahçesinde kılmaya karar verdi.

Saat 12.05: Erdoğan Ayasofya'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yer aldı.

Saat 11.50: Ayasofya'da 86 yıl sonra kılınacak ilk Cuma namazı için Yenikapı'da ring seferleri düzenleniyor. Seferler dolduğu için beklemeye alınan bir vatandaş 'Uzaktan da olsa görsem yeter' dedi ve gözyaşları içinde görevlilere seslendi:

'Yalvarıyorum Allah aşkına. Akşam uyku uyumadım. 4'ten beri geleceğiz diye sevincimizden duramadık. Cumhurbaşkanımızı, açılışı görelim diye ne olur. Ne olur Allah aşkına. Dışarıdan da bakalım yeter ki görelim. Bursa'dan geliyorum. Ne olur geçelim. Gece uykusu uyumadık sevincimizden ağlamaktan.'

Saat 11.30: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Ayasofya Camii'nde kılınacak namaz nedeniyle oluşan izdihamı önlemek için, valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferlerinin durdurulduğunu, Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldığını açıkladı.

Saat 11.00: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 11:00 civarında Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması sebebiyle girişlerin durdurulduğunu açıkladı.

8:24 - İstanbul Valisi Ayasofya'nın içinden fotoğraf paylaştı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Ayasofya Camii içerisinden fotoğraf karesi paylaştı. Fotoğraf karesinde tüm hazırlıkların tamamlandığı görüldü. Paylaşımına bir de not düşen Vali Yerlikaya, 'Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; maske, mesafe, sabır, anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor görevli kardeşlerime başarılar diliyorum' ifadelerini kullandı.

Yoğun güvenlik önlemleri

Diyanet İşleri Başkanlığı 500 isme davetiye gönderirken, Erdoğan da yeni tip Koronavirüs önlemleri dolayısıyla namaza bin kişinin katılım gösterebileceğini ifade etmişti. Yoğun talep görmesi beklenen bugün için polis dün akşamdan geniş güvenlik önlemleri aldı.

Vatandaşlar Sultanahmet'te sabahladı

Bazı vatandaşlar dün akşamdan gelerek Sultanahmet'te sabahladı. Beyazıt Camii, Gazi Atik Ali Paşa Camii ve Firuz Ağa Camii'nde toplanan vatandaşlar Kur'an-ı Kerim tilaveti dinleyerek geceyi ibadet ederek geçirdi.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü