AYM, polis tutanağıyla ceza alan tekel sahibinin başvurusunda hak ihlali kararı verdi

AYM, saat 10'dan sonra alkol sattığı polis tutanağıyla belirlendiği için idari para cezasına çarptırılan tekel sahibinin başvurusunda silahların eşitliği ilkesinin ihlal edildiğine hükmetti.
AYM, polis tutanağıyla ceza alan tekel sahibinin başvurusunda hak ihlali kararı verdi
2021-12-15 14:00:35   Güncelleme: 2022-01-25 11:55:12     © DHA

Balıkesir'de saat 10'dan sonra alkol sattığı ihbarı üzerine polis tarafından hakkında tutanak tutulan ve bu tutanağa dayanılarak mahkeme tarafından 42 bin 76 lira idari para cezasına çarptırılan tekel bayii sahibi Gurbet Çoban'ın başvurusunda Anayasa Mahkemesi (AYM), silahların eşitliği ilkesinin ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne 14 Ocak 2018'de internet üzerinden gelen bir ihbarın ardından tekel bayiine giden polis ekibi, saat 23:00 sıralarında tekelden çıkan bir kişinin arabasını durdurmuş, bir sigara ve bir bira aldığını tespit ederek tutanak tutmuştu. Tutanağı imzalayan Gurbet Çoban'ın eşi ise saat 10'dan sonra alkol satışı yapmadığını belirtmiş, Çoban'ın ifadesi de tutanağa eklenmişti.

'Tutanak örneği̇ birakılmadı, i̇çki̇ satışı i̇ddi̇asi sonradan eklendi̇'

Tutanağın ardından Tarım Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Başkanlığı, Çoban'a 42 bin 76 lira idari para cezası kesmişti. Balıkesir 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulunan Gurbet Çoban'ın başvurusunda, polislerin alkol satışı yapıldığı iddia edilen saatten 1 saat sonra tekele geldiği, eşinin olayı inkar etmesine rağmen denetim amaçlı olduğunu düşünerek tutanağı imzaladığı belirtildi. Tutanağın bir örneğinin eşine bırakılmadığını belirten Çoban, içki satışı iddiasının tutanağa sonradan eklendiğini ileri sürdü.