Banksy'nin sanat eserini yakıp dijital varlığa çevirdi

Banksy'nin 'Moronlar' yapıtı bir blok zincir işlemleri platformu tarafından canlı yayında yakıldı ve ardından fiziksel varlığı NFT'ye dönüştürüldü.
Banksy'nin sanat eserini yakıp dijital varlığa çevirdi
2021-03-05 09:21:43   Mettre à jour: 2021-03-05 09:21:43    

Kripto para blok zincir şirketi Injective Protocol, graffiti ikonu Banksy'nin bir sanat yapıtını satın alıp yaktı, yapıtın yok edilmesini canlı yayımlayıp bunun videosunu oluşturdu, ardından yapıtı sanal bir varlığa ve değere çevirdi.
 

Blok zincir işlemleri için merkezi olmayan bir platform sunan Injective Protocol'ün 95 bin dolar ödeyerek bir galeriden satın aldığı Banksy'nin 2006 tarihli sanat yapıtı, 'Moronlar' adını taşıyor. Siyah-beyaz baskıda bir açık artırma tasvir edilirken satıştaki tablonun üzerinde Siz moronların gerçekten bu b.ktan şeyi satın alacağınıza inanamıyorum yazıyor. 'Moronlar' artık sadece dijital olarak alınabilecek ve bakılabilecek durumda. 

'Moronlar'ın New York'un Brooklyn semtinde yakılması, Twitter'daki BurntBanksy hesabında canlı yayımlandı.

'Kripto sanatın çılgın dünyasına hoş geldiniz'

Injective Protocol çalışanları, dijital pazar OpenSea'deki blok zincir teknolojisini kullanarak yapıtın dijital temsilini oluşturdu. Böylece Banksy'nin sanat yapıtı bir NFT'ye dönüştürüldü. 

'Moronlar'ın yok edilip yeniden yaratılması izleyicilerde karışık hisler yarattı. Modern sanat tarihinde dönüm noktası ya da Son dönemde gördüğüm en punk şey gibi yorumlar yapanlar oldu. Yok edilmiş Banksy baskısının var olduğundan daha değerli olabileceğine dair 95 bin dolarlık bir bahis. NFT'lerin, kripto sanatın çılgın dünyasına hoş geldiniz değerlendirmesi de geldi.

Bir başkası ise ​'Nedeni ne olursa olsun bir sanat yapıtının yok edilmesinden bir ağacın kesilmesi kadar iğrendiğini' belirterek Yok edilen Banksy yapıtının adı Moronlar. Ne kadar münasip dedi.

NFT'nin açılımı 'Non-Fungible Token', Türkçe'de takliti mümkün olmayan madeni para gibi anlamlara geliyor. Özel bir kriptografik token türü olan NFT, kopyalanamadığından, türünün tek örneği, özgün ve biricik olduğundan, kendi türünden başka bir token ile takası edilemiyor. Böylece NFT'ye aktarılan bir sanat yapıtının özgünlüğü kolayca doğrulanabilirken kopyalamasının önüne geçiliyor.

Fiziksel sanat varlıklarının ikame edilmesi'

Dijital sanat son dönemde popüler hale gelirken, Injective Protocol yöneticisi Mirza Uddin Bu olay, fiziksel bir sanat yapıtının benzersiz bir dijital varlığa dönüştürüldüğü ilk önemli örnek değerlendirmesini yaptı. 

Uddin Biz bu yakma olayını kendi başına sanatın kendi dışavurumu olarak görüyoruz. Banksy'nin yapıtını özel olarak seçtik, zira daha önce kendisi bir açık artırmada kendi yapıtını parçalamıştı dedi.

'Ebediyen baki'

Projenin blok zincirinin fiziksel sanat varlıklarını ikame etme yeteneğinin bir doğrulaması olduğunu söyleyen Mirza, şöyle konuştu:

Fiziksel yapıtı ve sanat sürüm numarası gibi girdi spekifasyonlarını tümüyle yeniden yarattık ki, kimse hiçbir şekilde dijital sanatı değiştiremesin. Fiziksel yapıt, bu NFT'de ebediyen baki kalacak. 

NFT'lerin muazzam bir vaatte bulunduğuna ve blok zincir teknolojisinin, Banksy yakmayla gösterdiğimiz gibi sanatsal dışavurumu daha da çeşitlendirmeye yardımcı olabileceğine inanıyoruz.

Banksy yapıtının NFT olarak değerinin ne kadar olabileceğiyle ilgili soruyu, Mirza, Hiçbir fikrim yok diye yanıtladı.

NFT sayesinde geniş kitleye ulaştırıp satıyorlar

Milyonlara satılan illüstrasyonlar, albümler ve videolarla NFT sanatı, son birkaç yılda giderek daha popüler hale geldi. NFT sayesinde kültür-sanat-eğlence sektörlerindeki eser sahipleri, çalışmalarını küresel blok zincirleri üzerinden geniş kitlelerin takip, kullanım ve hatta alımına sunabiliyor. Kanadalı müzisyen Grimes, kısa süre önce NFT formatında 6 milyon dolar değerinde sanat sattı. ABD'li rock grubu Kings of Leon, yakında çıkacak 'When You See Yourself' isimli albümünü NFT formatında yayımlayacak.