Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu. Can Dündar tüm baskılara rağmen halkın haber alma hakkını savunduğu için ödül sahibi olurken uğradığı baskılara rağmen hak ihlallerini sayfalarına taşıyan BirGün ve basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ile ilgili hak ihlallerinin takibi, raporlanması ve duyurulması için yaptığı çalışmalar nedeniyle de Düşünce Suçuna Karşı Girişim'de ödül aldı. Bianet'te yer alan habere göre Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu'nda bu yıl; Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Metin Feyzioğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkan Uğur Güç, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Genel Sekreteri Füsun Özbilgen, İletişim Mezunları Derneği Başkanı Hüseyin Irmak, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Başkanı Metin Celal, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, Basın Özgürlüğü Ödülü alanlardan Altan Öymen, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Sağnak, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ,TGC Başkanı Turgay Olcayto ile Genel Sekreter Sibel Güneş yer aldı.
Can Dündar kimdir?
1961 yılı, Ankara doğumlu Can Dündar, gazeteciliğin yanında belgeselci ve yazar.
Dündar, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezunu. İngiltere'de London School of Journalism'i bitirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde siyaset bilimi dalında yüksek lisans ve doktora yaptı. Çeşitli gazete ve televizyonlarda çalıştı.
Köşe yazarlığına1994'te Aktüel'de başladı. Aynı yıl günlük köşe yazıları yazmaya başladığı Yeni Yüzyıl gazetesinde beş yıl çalıştı. 1999 Ocak'ından 2001 Ocak sonuna kadar Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2001 Ocak ayından beri Milliyet gazetesinde, ADA başlıklı köşe yazısı yazdı. 1 Ağustos 2013'teMilliyet gazetesiyle yolları ayrıldı. 25 Ekim 2013 tarihinden beri Cumhuriyet gazetesinde yazıyor.
Şubat 2015'ten beri Cumhuriyet'in Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüten Dündar hakkında, Adana'da durdurulan silah dolu MİT TIR'larının görüntülerini yayınladığı haberi, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili yazı dizisi hakkında çok sayıda dava açıldı.
Dündar'ın onlarca belgeseli ve kitabı bulunuyor.
BirGün gazetesi
2004 yayın hayatına başlayan BirGün gazetesi çok ortaklı, bağımsız bir yapıyla yayımlanıyor. Gezi direnişi sırasındaki manşetleri ön plana çıkan gazete, çok sayıda davayla karşı karşıya.
Bilhassa 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili haberleri ve Cumhurbaşkanına hakaret gibi konular sebebiyle hakkında çok sayıda soruşturma yürütülen gazetenin Medya Genel Yayın Sorumlusu Barış İnce’ye daha dün (7 Temmuz 2015) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 7 bin 500 liralık para cezası verildi. Daha önce de para cezasına çarptırılan İnce’nin akrostişli savunması sebebiyle açılan Cumhurbaşkanı’na hakaret davası ise sürüyor.
Düşünce Suçuna Karşı Girişim
23 Ocak 1995'te, Yaşar Kemal'in ifade vermek üzere gittiği İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) toplanan aydın ve sanatçılar, "... içeriğini onaylasam da onaylamasam da, sırf 'düşünceleri açıklama özgürlüğü'ne duyduğum saygının gereği olarak, yasal baskı altına alınmak istenen düşüncelerin tümünün altına imzamı atıyorum. Bu imza yüzünden bana verilebilecek her türlü cezayı onurla taşıyacağımı duyuruyorum"yazılı bir metne imza atmıştı.
Bu imza kampanyasıyla başlayan girişim, yasaklanan yayınları yeniden yayınlayıp kendilerini de ihbar ederek düşünce suçlarına yönelik kamuoyu oluşturdu.
Girişim, Nisan 2015’te Düşünece Suçu(!?)na Karşı Girişim’in Türkiye’de Düşünce Özgürlüğü Raporu 1995-2015 arasındaki düşünce özgürlüğüne yönelik ihlallere ışık tutacak şekilde kitaplaştırdı.
Girişim Türkiye’deki ifade özgürlüğü ihlallerine ilişkin çevrimiçi Düşünce Suçları Müzesi’ni kurdu.
Basın Özgürlüğü Ödülü
1989’dan beri basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla verilen ödüle daha önce Tuğrul Eyılmaz, Erol Önderoğlu, Sedat Ergin, İrfan Aktan, İsmail Saymaz, Ferai Tınç, Zeynep Kuray’ın da aralarında olduğu gazeteciler ve bianet, Gazetecilere Özgürlük Platfromu ve Türkiye Yayıncılar Birliği gibi kurumlar layık görülmüştü.