'BATI, SURİYE'DE SAVAŞIN BİTMESİ İÇİN TÜRKİYE'YE YARDIM ETMELİ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de iç savaşın başlamasının 10. yılında ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg için bir makale kaleme aldı.
'Batı, Suriye'de savaşın bitmesi için Türkiye'ye yardım etmeli'
2021-03-15 13:37:31   Güncelleme: 2021-03-15 13:37:31     BBC

Erdoğan, Batı'nın, Suriye'deki savaşın son bulması için Türkiye'ye yardım etmesi gerektiğini belirtti; 'Barış ve istikrarın en kestirme yolu Ankara'dan geçer' dedi.

Türkiye'nin Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana pozisyonunun hep tutarlı olduğunu vurgulayan Erdoğan, 'Türk halkı, tüm Suriyelileri temsil edebilecek bir siyasi sistem yaratılmasının, barışın ve istikrarın tesisi için kilit önemde olduğuna inanıyor' ifadelerini kullandı.

''Batı'nın önünde üç seçenek var: Birinci seçenek masum insanların Suriye'de hayatını kaybetmesini izlemeye devam etmeleri. Bu sadece Batı'nın ahlaki tezlerini baltalamakla kalmaz aynı zamanda uluslararası güvenlik ve Avrupa'nın siyasi istikrarına zarar verecek terörizm ve düzensiz göç gibi yeni tehditler doğurur. İkinci seçenek kalıcı bir çözüm geliştirmek için gerekli askeri, ekonomik ve diplomatik adımları atmak. Son 10 yıldır bu yönde bir adım atmadıklarını düşünürsek, Batılı liderlerin bu yönde bir adım atacağına inanmak için gerekçemiz yok. Üçüncü ve en mantıklı seçenek ise Türkiye'ye destek olarak Suriye'de çözümün bir parçası olmaları. Bu en az maliyetli ve en etkili seçenek'

Batı'nın önünde üç seçenek var: Birinci seçenek masum insanların Suriye'de hayatını kaybetmesini izlemeye devam etmeleri. Bu sadece Batı'nın ahlaki tezlerini baltalamakla kalmaz aynı zamanda uluslararası güvenlik ve Avrupa'nın siyasi istikrarına zarar verecek terörizm ve düzensiz göç gibi yeni tehditler doğurur. İkinci seçenek kalıcı bir çözüm geliştirmek için gerekli askeri, ekonomik ve diplomatik adımları atmak. Son 10 yıldır bu yönde bir adım atmadıklarını düşünürsek, Batılı liderlerin bu yönde bir adım atacağına inanmak için gerekçemiz yok. Üçüncü ve en mantıklı seçenek ise Türkiye'ye destek olarak Suriye'de çözümün bir parçası olmaları. Bu en az maliyetli ve en etkili seçenek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Batı'dan ayrıca 'PKK'nın Suriye kolu YPG'yle ilgili görüşünü netleştirmesini' beklediğini kaydetti. Erdoğan, YPG için, 'Güvenli bölgelere saldırıyor ve bu durum rejimin ekmeğine yağ sürüyor' ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca, 'Biden yönetimi seçim kampanyasındaki vaatlerini yerini getirmeli ve Suriye'deki trajediye son verip demokrasiyi savunmak için bizimle çalışmalıdır' dedi.

Vehaber Menu