Belediye Başkanı Lütfü Savaş'tan Rönesans Rezidans yorumu: 'Çok sorgulanırsa yazık etmiş oluruz'

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, depremde çöken ve müteahhidi yurtdışına kaçma hazırlığındayken yakalanan 250 dairelik Rönesans Rezidans hakkında bunları söyledi: 'Kendisi idealist bir insan. Belediye, bu işi yapanlar, çok sorgulanırsa onlara yazık etmiş oluruz.'
Belediye Başkanı Lütfü Savaş'tan Rönesans Rezidans yorumu: “Çok sorgulanırsa yazık etmiş oluruz”
2023-02-11 13:27:01   Güncelleme: 2023-02-11 13:34:55    

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sırasında, Hatay Ekinci Mahallesi’nde yer alan 250 dairelik Rönesans Rezidans yerle bir oldu.

Yıkılan binanın deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı iddia edildi.

Yapımı 2012'de tamamlanan ve Ekinci Mahallesi'nde yer alan 'lüks rezidans', tam 12 katlıydı. Daireler, 1,5 ile 3 milyon TL arasında satıldı.  O rezidansı, Antis Yapı firması inşa etti. Firmanın kurucuları ve sahipleri, mimar Mehmet Yaşar Coşkun ve inşaat mühendisi kardeşi Hüseyin Yalçın Coşkun'du.

Hüseyin Yalçın Coşkun, dün İstanbul Havalimanı’nda, yurtdışına kaçma hazırlığındayken emniyet güçlerince yakalandı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, Show TV ekranlarına bağlandı, gündemdeki Rönesans Rezidans hakkında konuştu.

'ÇOK SORGULANIRSA YAZIK ETMİŞ OLURUZ'

Canlı yayına bağlanan Lütfü Savaş, şu ifadeleri kullandı:

'Şöyle söyleyeyim orası normal şartlarda bizim eski Mimarlar Odası başkanımızın yapmış olduğu bir bina. Bu arkadaşımız gerçekten idealist bir insan. Büyük ihtimalle şartlara uygun, deprem yönetmeliğine uygun yapmıştır.

Ben geçmişte hocalık yapmış bir insanım. Birincisi bu yaşanan küçük bir kıyametti. Burada ne belediye, ne mevzuat, ne bu işi yapan insanlar gerçekten çok sorgulanırsa, onlara yazık etmiş oluruz.

Ben Büyükşehir Belediye başkanıyım. Ruhsatı ilçeler veriyor. O nedenle rahat konuşuyorum.'

RUHSATI KİM VERİYOR

Lütfü Savaş, 'imar iznini ilçeler veriyor' dedi.

Ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 3030 sayılı yasa uyarınca, ilçelerin verdiği imar iznini, Büyükşehir Belediyesi onaylıyor ve denetliyor.

İmar Hukukçusu adlı internet sitesinde bu durum şöyle açıklanıyor: 'Büyükşehir belediyelerinin yetkisi, büyükşehir içindeki ilçe (alt) belediyelerin nazım plâna uygun olarak hazırlayacakları uygulama imar plânlarını, bu plânlarda yapılacak değişiklikleri ‘aynen veya değiştirerek onaylamak ve uygulanmasını denetlemek’ olup, bunların dışında büyükşehir belediyelerinin, ilçe (alt) belediyelerin nazım imar planına uygun olarak hazırlayacakları uygulama imar planları ile uygulama imar planı değişikliklerini reddetme yetkileri bulunmamaktadır. İlçe (alt) belediyelerin nazım imar planına uygun olarak hazırlayacakları uygulama imar planları ile uygulama imar planı değişiklikleri nazım imar planlarına veya çevre düzeni planına aykırı ise büyükşehir belediyelerince bu planların ve plan tadilatlarının değiştirilerek onaylanması gerekmektedir.'

Lütfü Savaş’ın açıklamasının aksine, Büyükşehir Belediyeleri’nin imar planlarını denetleme yetkisi mevcuttur. Ruhsatı ilçe belediyeleri verse de, imar planlarını Büyükşehir Belediyesi’nin onaylaması gerekmektedir.