Biden, başkanlık için gerekli 270 delegenin 264'ünü elde etti

ABD'de Donald Trump ile Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Trump'ın erkenden zaferini ilan etmesi ve 'hileler karşısında' oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye gideceğini söylemesi Biden cephesinde tepkiyle karşılandı. Açıklanan sonuçlara göre ülke tarihine geçen birçok ilk var.
Biden, başkanlık için gerekli 270 delegenin 264'ünü elde etti
2020-11-04 08:21:20   Güncelleme: 2020-11-05 02:45:03    

ABD'de Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor.

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. 'Delegeler Kurulu' adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Trump: Başkanlık seçimine zarar verildi

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

'Avukatlarımız 'anlamlı bir erişim' istedi ama ne faydası var? Sistemimizin bütünlüğüne ve Başkanlık sistemine çoktan zarar verildi. Asıl tartışılması gereken bu!'

Biden: Kazanacağımızdan eminim, bu Amerikan halkının, demokrasimizin, Amerika'nın zaferi olacak

Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Kazanacağımıza eminim, ama bu yalnızca benim ya da bizim zaferimiz olmayacak. Amerikan halkının, demokrasimizin, Amerika'nın zaferi olacak' ifadelerini kullandı.

New York'ta seçim gösterileri: 'Tüm oylar sayılsın'

Trump'ın bazı eyaletlerdeki sayımın durdurulması için yaptığı girişimlerin ardından, New York'ta protestocular sokaklara döküldü.

Trump: Pensilvanya, Georgia ve Kuzey Carolina'da kazandık

Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Pensilvanya, Georgia ve Kuzey Carolina'da kazandığını açıkladı. 

  • Pensilvanya Valisi: Oylar mutlak bir şeffaflıkla sayılıyor

    Pensilvanya Valisi Tom Wolf, Trump'ın ekibinin, Michigan ve Pensilvanya eyaletlerinde oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açmasını 'demokrasiyi baltalamaya yönelik bir girişim' olarak değerlendirdi.

    Wolf, yaptığı açıklamada 'Philadelphia'daki yetkililer, oyları mutlak bir şeffafıkla sayıyor' diyerek 'Demokratik süreci zayıflatma girişimleri utanç verici ve eyaletteki her oyun sayılacağı konusunda söz veriyorum' ifadelerini kullandı.

     

  • 00:59
     

    Fox News: Biden'ın Michigan'daki zaferinden sonra seçimi kazanabilmesi için bir 'salıncak eyalet' daha kazanması gerekiyor

  • 00:46
     

    Biden Michigan eyaletini kazandı: 16 delege daha kazandı

    Michigan'daki 16 delegeyle birlikte Biden, başkanlık için gerekli 270 delegenin 253'ünü elde etti, Trump'ın delege sayısı ise 214.

  • 00:26
     

    Trump'ın seçim ekibi Pensilvanya'da zafer ilan etti

    ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanya direktörü Bill Stepien, Pensilvanya eyaletini kazandıklarını ilan etti.

    Gazetecilere yaptığı açıklama yapan Stepien, Trump’ın Pensilvanya eyaletinde 2016’dan daha büyük bir performans gösterdiğini ve oylarının halen yükseldiğini söyledi.

    Stepien, 'Galibiyet aralığımızı daha büyük sayılarla koruma konusunda yüksek bir güvenimiz var, aslında Pensilvanya’da zaferimizi ilan ediyoruz. Bu sadece his ve içimizdekilere değil matematiğe dayanıyor' yorumunu yaptı. Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de Pensilvanya'da zafer ilan edecekleri konusunda olumlu bir hislerinin olduğunu yineleyen Stepien, 'Elimizde verilere dayanarak aradaki oy farkının 100 binin üzerinde kalma ihtimali yüzde 70, 150 bin üzerine kalma ihtimali ise yüzde 50’dir' ifadesini kullandı.

    Pensilvanya'da şu anda dek oyların yüzde 85'i sayılmış durumda ve Trump 300 bin civarında bir oyla rakibi Demokrat Joe Biden'ın önünde görünüyor.

  • 00:26
     

    CNN: Biden, Michigan'ı kazandı

  • 00:10
     

    Biden'dan seçim konuşması: Kazandığımızı ilan etmek için değil, sayımlar bittiğinde kazanan olacağımıza inandığımızı bildirmek için buradayım

    Biden:

    - Salgına rağmen çok daha fazla Amerikan vatandaşı oy kullandı.

    - Burada halkın sözü geçer, güç kimse tarafından ele geçirilemez. Bu irade kimin ABD Başkanı olacağını belirler.

    - Başkanlığı kazanmak için gerekli delegeye sahibim. Başkan olmam için gereken delege sayısına ulaşacağız.

    - Kazandığımızı ilan etmek için değil, sayımlar bittiğinde kazanan olacağımıza inandığımızı bildirmek için buradayım.

    - Uzun ve zor bir kampanya oldu. Aynı zamanda ülkemiz için de çok zor bir dönemdi.

    - Bu seçim bittiği zaman, Amerika olarak her zaman yaptığımız şeyi yapmaya devam edeceğiz. Gerilimi azaltacağız, birbirimizi tekrar dinleyip birbirimize saygı duyacağız. Bir araya geleceğiz, iyileşeceğiz.

    - Başkanlık partizan bir kurum değil, tüm Amerikalılara özen gösterme görevi gerektiriyor ve ben herkes için çok çalışacağım.

    - Farklılıklarımız düşman olduğumuz anlamına gelmiyor, biz düşman değiliz. Bu yüzden ben bir Demokrat olarak kampanya yürütüyor olabilirim, ama seçildiğimde Amerikan Başkanı olacağım.

    - Tüm oylar sayılmalı. Kimse demokrasimizi ele geçiremez. Biz, halk olarak bastırılmayacağız, halk olarak pes etmeyeceğiz. İnanıyorum ki zafer bizim olacak.

    - Kazandığımızda Kırmızı ve Mavi eyaletler olmayacak, Amerika Birleşik Devletleri olacak.

     

    'Biden, Nevada ve Michigan ile tam olarak sihirli sayıya ulaşıyor'

    Seçim sonuçlarına ilişkin Fox News'e değerlendirmelerde bulunan seçim münazara moderatörü ve gazeteci Chris Wallace, 'Artık bu son derece basit bir matematik hesaplaması. Nevada'da 6, Michigan'da 16 delege ve Biden tam olarak sihirli sayıya ulaşıyor' dedi.

     

    23:20
     

    AGİT gözlemcileri, ABD'de oy sayımının sürdüğünü ve gözlem misyonunun henüz sona ermeyeceğini açıkladı

    23:05
     

    Trump: Demokratlar, Pennsylvania'da 500 bin oy avantajımızı ortadan kaldırmak için çalışıyor

    Trump, ABD'de dün yapılan ve sonuçları henüz netleşmeyen 59. başkanlık seçimlerine ilişkin Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu.  En kritik eyaletlerden Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da Biden için kullanılan oyların ortaya çıktığını savunan Trump, 'Bu, ülkemiz için çok kötü' ifadesini kullandı.

    Trump, 'Onlar (Demokratlar),Pennsylvania'da 500 bin oy avantajımızı ortadan kaldırmak için çalışıyor. Michigan ve diğer eyaletlerde de bunu yapmaya çalışıyorlar' görüşünü paylaştı.

    Pennsylvania'da postayla kullanılan oyların çoğunluğunun hala sayılmamış olmasına da tepki gösteren Trump, 'Pennsylvania'da büyük bir zafer kazanıyoruz. Ancak Pennsylvania Eyalet Sekreteri az önce milyonlarca sayılmamış oy olduğunu duyurdu' ifadesini kullandı. 

    Trump'ın seçim ekibi, Michigan'daki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtı

    ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Michigan eyaletinde, oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. 

    Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, Michigan'da oyların sayım işleminin sürdüğünü ve yarışın kafa kafaya gittiğini vurguladı. Birçok oy sayım merkezine gözlem için yaptıkları talebin reddedildiğinin altını çizen Stepien, 'Michigan'daki eyalet mahkemesinde, bize oy sayımı için gözlem için gerekli erişim verilene kadar oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtık. Aynı zamanda halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz.' ifadesini kullandı.  

    Stepien, Trump'ın Michigan'da ve diğer yerlerde meşru tüm oyların sayılmasını sağlamak istediğini aktardı. 

     

    Trump'ın avukatı Rudy Giuliani, seçim hilesi iddiaları üzerine Philadelphia'ya gideceğini açıkladı.

    22:15
     

    Biden, 10 delegeyle Wisconsin'i kazandı

    ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde kritik önemdeki Wisconsin eyaletini, Demokrat aday Joe Biden kazandı.

    Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre Biden, Wisconsin eyaletinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bıraktı.

    Bu sonuçla Biden, Wisconsin'dan 10 delegeyi hanesine yazdırmış oldu.

    ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazanıyor.

    22:03
     

    Trump'ın kampanya ekibi Wisconsin'de oyların yeniden sayılmasını talep edecek

    ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep edeceklerini açıkladı. 

    Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, seçim sonuçlarının belirlenmesinde kritik önemde olan Wisconsin eyaletinin bazı bölgelerindeki oyların geçerliliğinden şüpheli olduklarını savundu. Stepien, 'Wisconsin'deki oyların yeniden sayılmasını talep edeceğiz' ifadesini kullandı. 

    Wisconsin'de şu ana kadar kullanılan oyların yüzde 98'i sayılırken, eyalette Demokrat Başkan Adayı Joe Biden Trump'ın yüzde 0,6 (20 bin) oy önünde görünüyor. Yasalar gereği, iki aday arasındaki fark yüzde 1'in altında olduğunda taraflar oyların yeniden sayılması talebinde bulunabiliyor.

    21:42
     

    Biden: Şimdiye kadarki en büyük seçim koruma girişimini oluşturuyoruz

    Demokrat aday Biden, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'Her oyun sayıldığından emin olmak için şimdiye kadarki en büyük seçim koruma girişimini oluşturuyoruz. Zira bu seçimin sonucuna Donald Trump değil, Amerikan halkı karar veriyor' ifadelerini kullandı.

     

    Kilit eyaletler Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan'da sayımlar devam ediyor

    Oyların sayımı sürerken son durum şu şekilde:

    • Sonuçları belirleyecek kilit eyaletler olan Pensilvanya, Wisconsin ve Michigan'da sayımlar devam ediyor.
    • Michigan'da henüz sayılmamış 100 bin oy kaldığı belirtildi. Wisconsin'de ise tüm oylar sayıldı ancak Trump'ın ekibi bu eyaletteki sayımın tekrarlanmasını isteyecek.
    • Georgia eyaletinde 200 bin oy daha sayılacak.
    • Yarışın her iki tarafı da 'kazanma yolunda olduklarını' söylüyor.
    • Biden, günün ilerleyen saatlerinde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Trump'ın programı ise henüz belli değil.
    • Şu ana kadar Biden 227, Trump 213 delegeyi hanesine yazdırdı.
    21:01
     

    Posta Servisi'nin mahkeme emrine neden uymadığına ilişkin yeminli ifadesi alınacak

    ABD Posta İdaresi Başkanı, Posta Servisi'nin mahkeme emrine neden uymadığına ilişkin yeminli ifadesinin alınacağı duyurdu.

    Yagıç Sullivan, Posta İdaresi Başkanı'nın öğleden sonra 3'te bitmesi gereken oy pusulası tarama işleminde neden bu saate uymadığını açıklaması gerektiğini söyledi.

    20:44
     

    Salıncak Eyaletlerden Georgia'da sayılmayan 250.000 oy kaldı, Trump önde

    Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, 250 bin oy pusulasının daha sayılayacağını söyledi. 

    Şu ana kadar oyların yüzde 94'ünün sayıldığı belirtilen eyalette Biden yüzde 48.3, Trump ise yüzde 50.5 oy aldı. 

    Salıncak eyaletlerden olan Georgia, geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veriyor. Bu seçimde de anketlerde Trump önde gidiyor. Ancak eyalette siyah orta sınıf yükselişte, Atlanta gelişiyor. Gelişim arttıkça eyalet daha rekabetçi hale geliyor. Bu durum Demokratların şansını artırıyor. Georgia'nın delege sayısı 16.

    Biden, henüz oy sayımı sürmesine rağmen bugüne kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı

    ABD başkanlık seçimlerinde henüz tüm oylar sayılmamış olmasına rağmen Demokrat Parti adayı Joe Biden şimdiye kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı.

    Şu ana kadar 69 milyon 700 bin oyu geçtiği bildirilen Biden, 2008'de Barack Obama'nın aldığı 69 milyon 498 bin 518 oyu geride bırakmış oldu.

    Biden, 2016'da Donald Trump karşısında yarışan Hillary Clinton'dan ise 3,9 milyon daha fazla oy almış durumda.

    ABD başkanlık seçimlerine katılım, tüm zamanların en yüksek düzeylerinde seyrediyor. Öte yandan kritik eyaletlerdeki oy sayımının devam etmesi nedeniyle iki aday da henüz ipi göğüslemiş değil. 

    Ülkede, 100 milyonu aşkın seçmenin oylarını posta yoluyla kullanmasının ardından seçim sonuçları henüz belirlenemedi.

     

    ABD’de son 120 yılın en yüksek katılımlı seçimi

    ABD’de seçimlere dair verileri inceleyen US Elections Project, ilk verilere göre bu seçimin son 120 yıldaki en yüksek katılımlı seçim olduğunu duyurdu.

    1900’deki seçimde yüzde 73,7 katılım oranına ulaşılmıştı.

    2020 seçimindeki veriler ise yüzde 66,9’luk bir orana işaret ediyor.

    Projenin başındaki Prof. Michael McDonald, sayımların bitmesiyle birlikte gerçek katılım oranının birkaç hafta içinde anlaşılacağını belirtti. 

    19:15
     

    Kilit eyalet Michigan'da çekişme devam ediyor

    Edison Araştırma'nın verilerine göre, Michigan'da oyların yüzde 92'si sayıldı. 

    Biden yüzde 49.5, Trump yüzde 48.9 oy aldı. İki rakip arasında 0.6'lık bir fark bulunuyor. 

    Michigan Eyalet Sekreteri gün sonuna kadar resmi olmayan sonuçların belli olacağını açıkladı.

    19:13
     

    Pensilvanya Eyalet Sekreteri Boockvar: Hâlâ sayılacak milyonlarca oy pusulası var

    Pensilvanya Eyalet Sekreteri Kathy Boockvar, postayla gönderilen oylarının yüzde 50'sinin sayıldığını ve sayım işleminin devam ettiğini açıkladı. 

    'Hâlâ sayılacak milyonlarca oy pusulası var' diyen Boockvar, 'Bu yıl 2016'ya göre 10 kat daha fazla posta ile oy pusulası var. Her bir oy pusulasını sayacağız' ifadelerini kullandı. 

     

    19:10
     

    ABD Posta Servisi gerekli taramaları tamamladıklarını duyurdu

    ABD Posta Servisi, posta yoluyla gönderilen oylara ilişkin gerekli kontrolleri dün tamamladıklarını duyurdu.

    USPS sözcüsü David Partenheimer, 'Dün gece bitirilmesi gereken taramaların talep edildiği gibi tamamlandığını doğrulayabilirim' açıklaması yaptı.  

    Washington Bölge Mahkemesi Yargıcı Emmet Sullivan, ABD Posta Hizmetleri’ne (USPS) yaklaşık 12 eyalette posta işlem tesislerinin ayrıntılı şekilde aranması ve tesislerde seçim merkezlerine gönderilmesi geciken oy pusulası kalmadığından emin olunması talimatı vermişti. Bu eyaletler arasında seçimin çekişmeli geçtiği Pennsylvania ve Florida da bulunuyordu. USPS’in verileri, posta hizmetlerine ulaşan 300 bin kadar oy pusulasında seçim birimlerine teslim edildiklerine dair etiket bilgisinin bulunmadığını ortaya koymuştu. 

    Bu pusulalar etiketleri taranmadan da teslim edilmiş olabilir, ancak konuyu mahkemeye taşıyan oy kullanma hakkı savunucusu gruplar yaşanacak gecikmelerin bu oyların en azından bir kısmının geçersiz kalmasına neden olmasından endişe ediyor.

    Trump'ın eski danışmanı John Bolton: Trump'ın seçim yorumları utanç verici

    ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden alınan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump'ın seçim sonuçlarına yönelik yaptığı yorumların 'utanç verici' olduğunu söyledi. 

    Sky News'e konuşan Bolton, 'Sanırım Başkan Trump'ın birkaç saat önce, kazandığı, kazanacağı, ancak seçimin ondan çalındığı yorumları, bir ABD başkanının şimdiye kadar yaptığı en sorumsuz yorumlardandı. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz. Trump'ın kazanması mümkün, ancak tamamen kendi kişisel çıkarları için seçim sürecinin bütünlüğü konusunda şüpheler uyandırdı. Bu utanç verici' dedi.

    Trump, Türkiye saati ile 10.00 civarında yaptığı açıklamada ''Bu seçim bitti' diye açıklamalarda bulundular. Ben bunu başından beri söylemiştim, kazanamazlarsa bizi mahkemeye vereceklerini söylemiştim. Florida'da büyük bir zafer kazandık, Ohio'da yüzde 8.1 bir farkla kazandık. En önemlisi, Pensilvanya'yı büyük bir farkla kazanıyoruz. 600 bin oy farkı var, başa baş bile değil.Kuzey Carolina'da çok büyük bir zafer ilan ettik. Ancak bir anda her şey durdu. Bu ülkemiz için bir utançtır, ABD'yi kandırmaya çalışıyorlar, biz bu seçimi kazandık. Şimdi tek yapılması gereken şey, seçimin dürüstlüğünün sağlanması. Ciddi bir hileden bahsediyorum. Biz Yüksek Mahkemeye başvuracağız ve oy sayımının durdurulmasını talep edeceğiz. Biz kazanacağız, ve bana sorarsanız zaten kazandık' demişti.

    Florida'da 'Black Lives Matter' hareketine tepkili Hispanik seçmenler, Trump'ın zaferi için 'dua ediyor'

    29 delegesi bulunan ve önceki başkanlık seçimlerinde belirleyici olan Florida'yı tahminlere göre Donald Trump kazandı.

    Latin Amerika kökenli çok sayıda seçmen bulunan eyalette, Trump'ın Küba kökenli destekçileri, 'sosyalizm endişesi' nedeniyle Trump'a oy verdiklerini söylüyor.

    Seçimleri takip eden Kübalı vatandaş Carlos Rizo, AFP mikrofonuna Trump'ın kazanması için 'dua ettiklerini' söyledi ve Black Lives Matter'ın (Siyah Hayatlar Değerlidir) ne olduğunu ve neyi kışkırttığını herkes biliyor' dedi. 

    Florida nüfus dağılımı ve oy tercihleri açısından karmaşık bir eyalet olarak görülüyor. Çok sayıda Hispanik seçmene sahip ama eyaletteki Hispanikler, ülkenin diğer yerlerindeki gibi açık ara Demokrat eğilimli değil. Bunun sebebi, Florida'da yaşayan çok sayıda Kübalı Amerikalının 'sosyalizm karşıtı' hissiyat açısından Cumhuriyetçilere yakın durması.  

    Florida Uluslararası Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi Profesörü Eduardo Gamarra, 'Demokratlar hispanik oylarını kaybettiler. Sadece Kübalıları değil, ayrıca Venezuelalılar, Arjantinliler, Bolivyalılar, Kolombiyalıları da. Hepsi Trump yanlısı' dedi. 

    Gamarra, Siyahların Hayatı Önemlidir hareketinin Biden'ın Florida'da Latin seçmenden alacağı oyu kötü yönde etkilediği yorumu yaptı.   

    16:17
     

    Kuzey Dakota'da ölü bir kişi seçildi

    Buzzfeed News, resmi olmayan sonuçlara göre, Kuzey Dakota'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin eyalet seçimlerinde kazandığını duyurdu.

    Habere göre 8. bölgeden Cumhuriyetçi partiden aday olan 55 yaşındaki David Andahl, Bismarck'tan Dave Nehring'le birlikte Demokratlara karşı sırasıyla yüzde 35 ile yüzde 45 önde götürüyorlar.

    Ancak Andah, 5 Ekim’de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti.

    Annes Pat Andahl, oğlunun çok tutkulu olduğunu, meclise girip yardım etmeyi çok istediğini belirterek, 'Dört gözle bekliyordu. Bunun bir parçası olmayı dört gözle bekliyordu' diye konuştu.    

    Eyalet Başsavcısı Wayne Stenehjem, daha önce Andahl'a verilen oyların yine de sayılması gerektiğini ve seçilirse boş bir kadro yaratılacağını belirterek 'Bir adaya verilen oyları göz ardı etmek, eyaletteki seçmenlerin haklarından mahrum etmek olur' dedi. 

    Kilit eyaletlerden Wisconsin'de başa baş mücadele

    Edison Araştırma, Wisconsin'de oyların yüzde 97'sinin sayıldığını geçti. 

    Son duruma göre, Trump yüzde 48.8, Biden ise yüzde 49.5 oy ile kıl payı önde bulunuyor. 

    15:41
     

    New York’tan ilk kez iki siyah LGBTİ+ birey Demokratlar adına seçim kazandı

    New York’ta ise ilk kez açık eşcinsel iki siyah LGBTİ+ birey Ritchie Torres ve Mondaire Jones Demokratlar adına seçim kazandı. ABD medyası Torres için 'Tarih yazdı' dedi.

    Torres, seçildiğinin açıklanmasının ardından 'Onur duydum çok teşekkür ediyorum' dedi.

    Torres ayrıca, Kongre'nin ilk açık eşcinsel Afro-Latin üyesi olacak.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü