Bilim insanları, bir litre şişe suyunda çeyrek milyon görünmez nanoplastik parçacık buldu

İlk kez çift lazer kullanılarak özel bir mikroskopla incelenen bir litre şişe suyunda çok küçük nanoplastiklerden oluşan çeyrek milyon görünmez parçaya rastlandı.
Bilim insanları, bir litre şişe suyunda çeyrek milyon görünmez nanoplastik parçacık buldu
2024-01-25 00:17:44   Güncelleme: 2024-01-25 00:17:44    

Columbia ve Rutgers üniversitelerindeki araştırmacılar, partikül seviyelerinin litre başına 110 bin ila 400 bin arasında değiştiğini belirledi. Belirlenen parçaların boyutunun bir mikrondan küçük olan parçacıklar olduğu açıklandı. Bir inçte 25 bin 400 mikron (metrenin milyonda biri olduğu için mikrometre de denir) tespit edildi. İnsan saçı yaklaşık 83 mikrona denk gelmekte.

Önceki çalışmalar, gözle görülür 5 milimetreden daha az bir mikrona kadar değişen, biraz daha büyük mikroplastikleri incelemişti. Çalışma, şişelenmiş sularda mikroplastiklerden yaklaşık 10 ila 100 kat daha fazla nanoplastik bulunduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmanın başyazarı, Naixin Qian, plastiğin büyük kısmının şişenin kendisinden ve diğer kirleticileri dışarıda tutmak için kullanılan ters ozmoz membran filtresinden geldiğini söylerken, incelenen üç markayı açıklamadı fakat markaların yaygın olduğunu ve WalMart'tan satın alındığını söyledi

Araştırmacılar bu nanoplastik parçaların sağlığa zararlı olup olmadığı hakkında kesin bir açıklama yapmazken, 'Bu şu anda inceleniyor. Tehlikeli olup olmadığını ya da ne kadar tehlikeli olduğunu bilmiyoruz. İnsanlar da dahil olmak üzere tüm memelilerin dokularına girdiklerini biliyoruz ve mevcut araştırma, hücrelerde ne olup bittiğini inceleyecek' dedi.