Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mevcut durum ve daha sert tedbirler ihtimali hakkında açıklamalarda bulundu.
Bu tedbirlerin ardından 15 gün içinde 3 bin 500 bandını tutturup aşağı doğru eğilme beklendiğini söyleyen İlhan, “Baktık ki tedbirlere uyulmuyor ve vaka sayısı artıyor daha sert önlemler alınır ama ekonomide de daha sert durumlar yaşanır” dedi, "Vakalar yine 5 bini bulursa önlemleri daha da sertleştirmek gerekecek” ifadelerini kullandı.
TRT Haber yayınına konuk olan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Nisan ayında 5 bin 500 olan vaka sayısının Haziran’da 785’e kadar düştüğünü söyledi, şöyle devam etti:
“Haziranda, temmuzda ve ağustosta keşke maske mesafe hijyeni devam etseydik şimdi daha iyi bir durumda olurduk. Hazirandan kontrollü eski yaşama doğru yol aldık. Kurban bayramı ve sonrasında izinlerin birleştirilmesi ve yaz rehaveti ile birlikte şehre dönüşlerle ağustosta vaka sayısı binleri geçtik. Şimdi 4 bine doğru gidiyoruz. Haziranda, temmuzda ve ağustosta keşke maske mesafe hijyeni devam etseydik, yazı daha iyi geçirseydik. Önlem yorgunluğu içinde olmasaydık şimdi daha iyi bir durumda olurduk. Haziran çok büyük fırsattı.”
“Gelinen noktada önlemler kaçınılmaz oldu” diyen Prof. Dr. İlhan bu önlemlere uyulmaması halinde çok daha sert yeni tedbirlerin geleceğini söyledi.
Haziran treninin kaçırıldığını ama yeni tedbirlerle gelen bu treni yakalamak gerektiğini belirten Prof. Dr. İlhan vatandaşlara net mesaj verdi: “Sağlık bakımından baktığımızda iyi bir noktada değiliz. Günlük 3 bin 800 vaka. 50 bin tedavi olan hastadan bahsediyoruz. Bu kanıta dayalı, bilimden kaynaklı yeni uyarıları dikkate almak gerekiyor. Eğer uymazsak yine vakalar 5 bini bulursa ve gerçek bir ikinci pik yaşarsak önlemleri daha sertleştirmek gerekecek. O zaman daha geniş kapsamlı önlemler bekliyoruz.”
Bu tedbirlerin ardından 15 gün içinde 3 bin 500 bandını tutturup aşağı doğru eğilme beklendiğine dikkat çeken İlhan, “Baktık ki tedbirlere uyulmuyor ve vaka sayısı artıyor daha sert önlemler alınır ama ekonomide de daha sert durumlar yaşanır. Koronayı kamu sorunu olarak değerlendirmek gerekiyor” dedi.
Yeni önlemlerin kanıta dayalı olarak alındığına dikkat çeken İlhan şu tespitleri de paylaştı: “Görüyoruz ki dışarı çıkıldığı zaman sosyal alandan bulaşıyor. Filyasyon verileri lokanta, akşam eğlencesi, ev misafirliği, iş arkadaşları arasında yayıldığını gösterdi. Buralara yönelik kanıta dayalı önlemler alındı. Büyüklerimizi korumaya, çocukların ve gençlerin taşıyıcılığını önlemeye yönelik önlemler alındı."