Bilye ve sapan ateşli silah sayılacak!

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Bilye ve sapan ateşli silah sayılacak.
Bilye ve sapan ateşli silah sayılacak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda önemli değişiklikliklere gidildi.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “değişikliğin Türkiye’deki gergin ortamı artıracağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkedeki kaosu artırmayı planladığı” görüşlerine yer verdi.

‘AKP TOPLUMU GERİYOR’
CHP’li Özgür Özel: “İç Güvenlik Yasası’na Meclis’te üç parti karşı çıktı, CHP, MHP ve HDP. Israrla ve inatla yasayı geçirmişlerdi ancak yasanın yönetmeliğini çıkartmıyorlardı. MHP’nin AKP lehine yarattığı atmosfer AKP’nin bu konudaki cesaretini artırdı ve yönetmelik yayımlandı. AKP’nin aşırı güvenlikçi politikaları toplumu sürekli geriyor. Türkiye’de kamu adına kuvvet kullanma yetkisi olanların yetkilerini artırmak yerine daha özgürlükçü bir anlayışla tansiyonu düşürmeye ihtiyaç var. Bu yönetmelikle sokaklar, meydanlar daha da gerilecek.”

‘ERDOĞAN İSTEMİŞTİ’
HDP’li İdris Baluken: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem içeride hem de dışarıda ülkeyi çok büyük bir kaosun ve çatışmanın içerisine sürüklüyor. Cumhurbaşkanı olası bir erken seçimin hazırlıklarının startını da veriyor. Erdoğan birkaç kez İç Güvenlik Yasası’nın neden daha sert uygulanmadığını, sokak ortasında gençlere yönelik infazların neden daha çok yapılmadığını bütün kamuoyu önünde pervasız bir şekilde ifade etti.Yönetmeliğin bu kadar gerilim dolu bir dönemde yürürlüğe girmesini bu çerçevede değerlendirmek gerek. AKP, başta savaş bloku etrafında kenetlenen MHP olmak üzere başka güçlerin de desteğini alarak ilerleyen dönemde çok daha büyük toplumsal olayları hayata geçirecek bazı hamleleri yapacak.”

***

ŞİDDETE YASAL DAYANAK MADDELERİ
Yıllardır kolluk kuvvetlerinin kullandığı yöntemlere yasal dayanak sağlayan yeni yönetmelikte yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

>Demir bilye, sapan silah kabul edilecek. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine aşındırıcı, yaralayıcı, sis, gaz ve benzeri maddeler sokulamayacak.

>Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem ve işaret taşınamayacak, bu işaret ve amblemleri üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyilemeyecek. Yüz tamamen veya kısmen de olsa örtülemeyecek. Kanunların suç saydığı nitelik taşıyan afiş, pankart, döviz, resim, levha taşınamayacak veya bu nitelikte sloganlar söylenemeyecek veya ses cihazları ile yayınlamayacak.

>Katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kaydedilecek.

>Toplantı veya gösteri yürüyüşleri bir ayı aşmamak üzere ertelenebilecek veya suç işleneceğine ilişkin açık ve yakın tehlike izlenimi edinildiğinde de yasaklanacak.

>Vali, yerel yönetimler dâhil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek.

>Vali, emir ve talimatlarını kolluk aracılığıyla uygulayabilecek. Bunların yerine getirilmemesi veya geciktirilmesi nedeniyle oluşan kamu zararı ile gerçek ve tüzel kişilerin devlet tarafından karşılanan zararları, sorumlu kamu görevlilerinden tazmin edilecek. Valilerin bu yetkilerini, ilçelerde de kaymakamlar kullanacak.’’

Vehaber Menu