66 yaşında hayatını kaybeden usta sanatçı Tarık Akan bugün son yolculuğuna uğurlandı. Tarık Akan için ilk tören Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlendi.
Törene Tarık Akan’ın ailesi, sanatçı dostları ve sevenleri katıldı. Törene katılmak istiyen çok sayıda kişi salona sığmadı. Tarık Akan’ın çok sayıda seveni, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda yapılacak törenin başlamasından saatler önce tiyatro binasına geldi. Binlerce kişi, kısa süre içinde Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nun önünde büyük bir kalabalık oluşturdu.
Salon kapısının saat 13.00’da açılmasıyla birlikte izdiham yaşandı. Törende, Nebil Özgentürk’ün Bir Yudum İnsan belgeselindeki Tarık Akan bölümü gösterildi. Belgesel, sık sık alkışlarla kesildi.
TARIK'LA BERABER HAYATI YENİDEN SAVUNACAĞIZ
Törende açılış konuşmasını tiyatro sanatçısı Orhan Aydın yaptı.
Sözlerine "Değerli dostlar, Tarık Akan sevenler, siyah beyaz karelerden renkli filmlere yol alıp eşitlik, bağımsızlık, aşk için bir araya gelenler hepinize merhaba. Biz bu uğurlamayı elbette sizleri daha büyük bir salonda ağırlamak isterdik. Cemal Reşit Rey'e başvurduk, tadilat var dediler. Lütfi Kırdar'a başvurduk vermediler. Yuhalamayın, yuhalanacak başka şeyler var. Bu salonun adı Muhsin Ertuğrul'dur ve Tarık Akan'a yakışır" diyerek başlayan Aydın "Tarık Akan, 'Sürü' diye bir film yapar ve hayatın renklerini ışıklar eşliğinde değiştirir. Ve her şeye inat, savaş severlere inat, barışı aşkı kardeşliği "kardeşlik, aşk ve sevgi" diyerek Tarık'la beraber hayatı yeniden savunacağız" ifadelerini kullandı.
Törende Tarık Akan'ın kızı Özlem Üregül, şair Ataol Behramoğlu, 52 yıllık arkadaşı Zeki Arifoğlu ve tiyatrocu Aziz Rutkay konuşma yaptı.
Akan’ın kızı Özlem Üregil, törende hayli duygu yüklü bir konuşma yaptı.
Üregil, “Biz üç kardeşiz, hepimizi ayrı ayrı çok sevdi ve her konuda eşit davrandı. Babam bize eşitlik duygusunun ailede başladığını anlattı. Türkiye, biz kocaman bir aileyiz ve sevgide birleşiyoruz. Babam Türkiye’nin her yöresini çok iyi bilirdi. Son filmi Kars’ta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde belgesel ve filmler çekti. Hepimizin sözcüsü olmaktı amacı.
Babam yaptığı her işte, yaptığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceğe sahip olması için uğraştı. Sevenlerinin gücünü her zaman arkasında hissettiğini bilmenizi isterim. Türkiye, Tarık Akan’ı kaybetmedi, Tarık Akan’ı kazandı. Eserleriyle her zaman bize yol gösteren, hayattaki duruşuyla bize yol gösteren babam bu bayrağı şimdi bize iletti. Birdi, üç oldu, milyonlar oldu. Benim güzel babam, sevgiyle, saygıyla, sonsuzluğa…” diye konuştu.
Sanatçı Rutkay Aziz 1967 yılında tanıştığı Tarık Akan’la dostluklarını “Tarık Türkiye’nin Tarık Akan’ı. Ama benim Bakırköylü, devrimci, canım ciğerim arkadaşım. Onun veda edişiyle bizden de bir parça gidiyor” sözleriyle anlattı. Rutkay Aziz konuşmasına şöyle devam etti: “Hep emeğin yanında yer aldık. Onurlu, gururlu, kavgacı bir adamdı. 3 şeye toz kondurmazdı: Mustafa Kemal Atatürk, Nazım Hikmet ve İlhan Selçuk. Tarık Akan sadece filmleri ile değil, 25 yıldır yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte aydınlık Türkiye’ye doğru koşuyor. Dünyanın bütün ışıkları onun yakışıklı yüzünde yansıyacak”.
Fazıl Say’ın piyano ile eşik ettiği anma töreninde tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Nazım Hikmet şiirleri okudu. Nazım Hikmet Korosu’nun şarkılar seslendirdiği törende Güvenç Dağüstün, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Mazlum Çimen, Melike Demirağ, Cahit Berkay, Hüseyin Turan gibi isimlerin de katılımıyla “Yiğidim Aslanım Burada Yatıyor” şarkısı seslendirildi. Şarkıya tüm salon alkışları ile eşlik etti. Kuruluculuğun yaptığı Özel Taş İlköğretim Okulu öğrencileri de Tarık Akan’ı şarkılarla uğurladı. Okul yıllar önce Tarık Akan’ın da eğitim gördüğü Taş Mektep’ti.
Akan’ın cenazesi, Teşvikiye Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Bakırköy’deki Zuhuratbaba Mezarlığı’na getirildi.
Bakırköy'de usta sanatçıyı uğurlamak için biraraya gelen binlerce yurttaş sıklıkla "Boyun eğme sanatçına sahip çık" "Şarlatan değil halk sanatçısı" "Hababam güm güm güm" "Devrimci sanatçı Tarık Akan" sloaganlarını attı.