Yazılı bir açıklama yapan Zeyd Raad El-Hüseyin Türkiye'den olayı soruşturmasını istedi.
El-Hüseyin, gruba ateş açılmasını görüntüleyen kameraman (İMC televizyonu için çalışan Refik Tekin) tutuklanma ihtimalinden ve Türkiye'de medyaya yönelik kısıtlamalardan kaygı duyduğunu kaydetti.
İMC televizyonu, Cizre’de görev başındayken açılan ateşte yaralanan kameramanı Refik Tekin hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını, Tekin için, hem Şırnak Valiliği'nin hem de Cizre Savcılığı'nın hazırladığı gözaltı belgelerinde "Bölücü terör örgütü üyesi" ifadesinin kullanıldığını bildirmişti.
Refik Tekin'in hastanede tedavisi sürüyor.
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre'de cenazelerini almak isteyen gruba iki zırhlı araçtan ateş açıldığını, Refik Tekin dahil 10 kişinin yaralandığını söylemişti.
Sarıyıldız, Evrensel gazetesine olayı şöyle anlatmıştı:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin izni olmasına karşın hukuk ayaklar altına alınmış durumda. Mahallede ölü ve yaralıları almak için 20-25 kişilik bir grupla birlikte gittik. Dört yaralı, üç ölüyü alıp döndüğümüzde, Nusaybin Caddesi'nde 100 metre ilerimizde iki zırhlı araçlar seri şekilde bizi taradılar."
Refik Tekin'in görüntülediği olayda, cenazelerini taşıyan, ellerinde beyaz bayraklarla yürüyen ve içlerinde yaşlıların da bulunduğu heyete ateş açılıyor, Tekin dahil bazı kişiler yaralanarak yere düşüyor. Daha sonra da bu kez cenaze araçlarına ateş açılıyor.
Cizre'de ilk olarak 4 Eylül'de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
İlçede ilan edilen son yasak ise Cumartesi günü sona ermişti.
Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası'nın (SES) ekibinin dün, Cizre'de Cudi Mahallesi Bostancı Sokak'taki 23 numaralı apartmanın bodrum katında 10 gündür mahsur olan yaralıları ve bodrumdaki cesetleri almak için ilçeye gitmelerine ise izin verilmemişti.
BBC Türkçe