BNP Paribas'a kara para soruşturması

BNP Paribas’ın adı Fransa’da Güney Kıbrıslı bir şirkete yönelik kara para aklama soruşturmasına karıştı. BNPR’nin, Fransız ve Amerikalı müfettişlerin araştırdığı Kıbrıslı bir şirket adına birkaç yüz milyon euro değerinde yatırım yönettiği belirlendi. Savcılık, TCR International Limited tarafından yapılan şüpheli transferler hakkında soruşturma başlattığını doğruladı.
BNP Paribas'a kara para soruşturması
2023-12-27 12:33:54   Güncelleme: 2023-12-27 12:33:54    

Paris savcılığının Le Monde'a doğruladığı bilgilere göre, Fransız müfettişler haziran ayında 'ağırlaştırılmış kara para aklama' konusunda bir ön soruşturma başlattı. Soruşturma, Güney Kıbrıs’ta kayıtlı TCR International Limited aracılığıyla 2019 ve 2021 yılları arasında yapılan bazı şüpheli finansal akışları inceledi. TCR International o dönemde müşterileri adına yatırım işlemlerini, bankacılık ortağı olarak Fransız BNP Paribas grubunun bir şubesi olan BNP Paribas Securities Services ile yürütüyordu.

Savcılığın bölgeler arası özel bir mahkemesi olan Organize Suçlarla Mücadele Ulusal Yargı Yetkisi (JUNALCO) tarafından denetlenen adli prosedür, SEJF olarak bilinen Maliye Bakanlığı’nın adli soruşturma departmanına devredildi.

Paris savcılığından yapılan açıklamada, '2019’dan 2021’e kadar olan dönemde, TCR International’ın Fransa’daki nakit hesaplarında dolaştığı iddia edilen birkaç yüz milyon avro ve dolar, potansiyel olarak şüpheli fonlara ve/veya açık bir ekonomik mantığı olmayan akışlara karşılık gelmektedir' denildi.

BNP Paribas Securities Services, Ocak 2019’dan Ocak 2022’ye kadar bu Kıbrıslı kuruluşa, kurumsal müşteriler adına hisse senetlerinin ve tahvillerin özel 'nakit veya menkul kıymet hesaplarında' korunmasını içeren bir hizmet olan 'saklama hizmetleri' sağlamış.