Böcek ilacı yedirilen köpekler kurtuluyor!

Böcek ilacı deneylerinde kullanılarak zehir yedirilen köpeklerle ilgili Kanada'da sağlık kuruluşları hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin gereksiz olduğuna karar verdi. Hayvan hakları savunucuları bu kararın çok sayıda hayvanın hayatını kurtaracağını açı
Böcek ilacı yedirilen köpekler kurtuluyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Gözde Y. Öztürk/Vehaber

Kanada Sağlık Kuruluşu, talep edilen beagle cinsi köpekler üzerinde denenen böcek ilacı emniyeti testlerinin bitirilmesini hedefliyor. Bilimsel çalışmalar, yıl boyunca devam eden testlerin gereksiz olduğunu gösteriyor Hayvan hakları eylemcileri, her yıl yüzlerce beagle cinsi köpeğin öldürülmesini durduracak bir karar, diyorlar. CBS Haber'in öğrendiğine göre önümüzdeki haftalarda, Kanada Sağlık Kuruluşu, köpekler üzerinde test edilen bir yıllık zorunlu böcek ilacı emniyeti testlerinin sonlandırılmasını planlıyor.

 

ZEHİR YEDİRİLİP ÖLDÜRÜLÜYORLAR

Kuruluş, bu günlerde üreticilerin zehirlilik testlerini gıda haşereleri için yapılmasını talep ediyor(ekin spreyi gibi). Hayvan hakları eylemcileri, deneylerde kullanılan köpeklere (sıklıkla beagle'lar oluyor) zehir yediriliyor ve sonra öldürüyorlar ve sonra da bilimsel çalışmalar için kadavra olarak kullanılıyorlar, diyorlar. Kanada Sağlık Kuruluşu, CBS Haber'e 1980'den beri bütün dünyada böcek ilacı emniyeti çalışmalarında köpek gibi kemirgen olmayan hayvanların kullanıldığını, ancak bilimsel analizlerden sonra kuruluşun yıl boyunca köpeklere yapılan bu testleri gereksiz olduğu için durdurduğunu bildirdi. Sözcü Sean Upton'ın CBS Haber'e gönderdiği e-mail'de "Bu hamle, Kanada Sağlık Kuruluşu'nun 'hayvanlar üzerinde yapılan gereksiz testleri eleme' ye kararlı olduğunu gösteriyor." yorumunu yaptı. Köpekler üzerinde yıl boyunca yapılan böcek ilacı deneylerinin gereksiz olduğu yönünde güçlü ve büyüyen bir fikir birliği var.  Birleşik Devletler de bu sonuca vardı ve 2007'de aynı testi sona erdirdi.

 

PETA DEVREYE GİRDİ

PETA aracılığıyla Patricia Bishop "Yakında bir şeyler yapıldığını görmeyi isteriz." yorumunu yaptı. PETA'nın bu deneylerin durması için 2011'den beri mücadele verdiklerini belirtti. Albany, New York'taki araştırmacı bilim insanı Patricia Bishop, sonunda kurumun harekete geçmesinden hoşnut kaldığını da ekledi.
Beagle'ları Kadavra Olarak Kullanmak Hayvan hakları eylemcileri beagle'ların her zaman için böcek ilacı deneylerinde kullanılan köpek türleri olduğundan bahsetti. Toronto'daki Humane Society International'dan Troy Seidle "Bu bilimsel bir gelenek. Onlar uysal hayvanlar." dedi. Bishop, beagle'ların deney için özellikle üretildiklerini ve altı aylıklarken deneylere başlandığını belirtti. Bir yıl boyunca kafeslerde yaşayan köpeklere farklı dozlarda böcek ilaçlarının verildiğini de ekledi. "Böcek ilaçlarıyla besleniyorlar ya da böcek ilaçlarına burunlarındaki soluma cihazlarıyla her gün maruz bırakılıyorlar." Bishop "Bilim insanları, karaciğer, böbrek üzerindeki veya başka bir yerdeki zararlı etkileri gözlemliyorlar." Bishop Deney başına 64 Beagle kullanıldığını anlatan Bishop, Kanada'daki bir yıllık çalışmanın yüzlerce Beagle cinsi köpeği öldüreceğini ekledi. Birleşik Devletler ve Avrupa Birliği zaten bu yıllık testi sonlandırmıştı. HSI, Brezilya'nın da aynısını yapmak konusunda kararlı olduğunu belirtti.
Deney Hiçbir Zaman Gerekli Değildi Bishop, PETA'nın bilimsel olarak bu deneylerin gereksiz olduğu için deneyleri bitirmek amacıyla Kanada Sağlık Kurumu'nda lobileştiğini söyledi. Geleneksel olarak hem 90 gün hem de 1 yıllık gıda haşereleri deneyinde bu köpeklerin kullanıldığını açıkladı. 1990'lardan beri bilim insanlarının yıl boyu süren zehir deneylerinin onlara hiçbir katmadığına karar verdiklerini söyledi. "Çoğunlukla 90 günlük testlerde buldukları sonuçlar 1 yıllık deneylerdekilerle aynı ve böylece 1 yıllık deneye ihtiyaçları yok. 1 yıllık deney onlara fazladan bilgi sağlamıyor." Bishop Diğer ülkelerde birlikte Kanada Sağlık Kuruluşu hala 90 günlük böcek zehiri deneylerinin yapılmasını istiyorlar. PETA avukatları hiç deney yapılmamasını savunuyorlar. Ancak Bishop, 1 yıllık deneylerin ortadan kaldırılmasının da bir gelişme olduğuna inanıyor. "Bunu bir adım olarak görüyoruz." diyor.
Daha Bitmedi PETA ve HSI, bir yıllık köpek deneylerinin sonlandırılması kampanyasının hala sonuca ulaşmadığını çünkü bazı ülkelerin hala bunu talep ettiğini söylüyor. Gıda haşereleri için böcek ilacı satan bir Kanadalı üreticinin Japonya ya da Güney Kore gibi ülkelere satış yapabilmek için yine deney yaptırması gerekiyor. HIS'de çalışan Seidle, diğer ülkelerin de yakında bu testleri sonlandıracağını öngörüyor. Çünkü bilim, bu testlerin gereksiz olduğunu ortaya çıkartıyor.