Boğaziçi Üniversitesi'nde LGBTİ üyesine güvenlik tacizi!

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü'nün bir üyesi özel güvenliğin tacizine maruz kaldı. Üniversite yönetimi tacize uğrayan öğrenciye soruşturma başlattı.
Boğaziçi Üniversitesi'nde LGBTİ üyesine güvenlik tacizi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Boğaziçi Üniversitesi'nde  güvenliğin tacizine uğrayan ve hakkında soruşturma başlatılan öğrenci yaşananları üniversite bünyesinde kurulan Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’na mail attı:

“Bugün öğle saatlerinde okulun güvenliklerinin saldırısına uğramamla ilgili şikayetim, ihbarımdır. Yaşadığım olayla ilgili notları paylaşıyorum:

“Olay sırasına yalnız değildim, çevremde öğrenciler vardı. Birkaç tanesini tanıyordum. Onlar da aynı zamanda üniversitenin öğrencileri.

“Olay, Kuzey Kampüs, asıl giriş, merdivenlerin üç dört metre ilerisi. Kapıdan girdikten sonra.

“Olaya tanık olanların bir kısmı güvenlikler üzerime yürürken güvenlikleri durdurdular, “Siz ne yaptığınızı zannediyorsunuz? Böyle davranamazsınız.!” dediler. Diğer bir kısmı ise “Aklınıza estiği gibi insanlara hitap edemezsiniz, kimlik göstermedi diye bir öğrenciye bu şekilde davranamazsınız.” dediler. Kalan kısmı da beni telkin etmeye çalıştılar, “Haklısın, haklı olduğunu biliyoruz; ama bağırmaya devam edersen haklıyken haksız konuma düşeceksin.” dediler. Bana destek olan bu öğrenci kitlesinin ki on beş yirmi kişiydiler, yalnızca ikisini tanıyorum.

“Okula 13:55’te başlayacak dersim için gelmiştim.

“Ne diyeceğiz biz size, hayvan mısınız? Hayvan mı diyelim?”

“Okula geldim, Kuzey Kampüs asıl kapıdan geçtim. Geçerken “Beyefendi kimliğini gösterir misiniz?” diyerek güvenlik görevlileri kimlik sordular. Ben cevap vermedim, yoluma devam ettim. Arkamdan “Hop, beyefendi hey, kimlik kimlik, sana soruyoruz!” dediler. Ben cevap vermemeye devam ettim, dersimin olduğu binaya yürümeye devam ettim. Bu esnada çevredeki öğrenciler “Sana sesleniyorlar.” dediler. Bunun üzerine arkamı döndüm “Beyefendi diyoruz bakmıyorsun, ne diyeceğiz?”, ben de “Öğrenci diyebilirsin, pardon bakar mısınız diyebilirsin, arkadaş diyebilirsin.” dedim. “Ne diyeceğiz biz size, hayvan mısınız? Hayvan mı diyelim?” dediler. Bu esnada 170 boylarında, orta yaşlı bir başka güvenlik de cep telefonunu çıkardı ve beni kayda almaya başladı. “Hadi bunu da raporlayın.” dediler, üyesi olduğum kulübün bir önceki raporlaması aklıma geldi, raporlamayı öğrenmiş olabileceklerini düşündüm, ben de bunun üzerine “Tabii ki raporlayacağız, siz aynı tavrı bu üniversiteden olmayan başka bir öğrenciye de yaptınız.” dedim. Sırtımı döndüm, yürümeye devam ettim, bir iki adım attım, beni elindeki cep telefonu ile kayda almaya çalışan güvenlik önüme geçti. Bu olunca insanlar toplandı, diğer güvenlikler etrafımı sarmaya başladı, o arada içlerinde tanıdığım olan başka bir grup araya girdi. Tam o esnada beni kameraya çekmeye çalışan güvenlik “Sizin gücünüz bize yetiyor, gidin aşağıda halledin! Sizin yüreğiniz yetmez aşağı gitmeye, sıkıyorsa oradan halledin.” dedi. O arada daha fazla dinlemek istemedim, uzaklaşmak istedim, korktum, titriyordum sinirden, tam bu esnada “Bizi siklemiyor!” diye bağırdı bana güvenlik görevlisi. Sonra arkadaşlarım beni oradan aldılar, durumu kulüp üyelerine anlattım. Dersime de on beş dakika geç kalarak girdim.

“Olayın ardından korkunç bir gün geçirdim, çok ajite oldum, hala ağlamak istiyorum, derse hiçbir şekilde odaklanamadım. Terapi almayı düşünüyorum.” dedi.


Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü açıklama yayınladı!

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü'nün bir üyesi hakkında üniversite tarafından disiplin soruşturması başlatılmıştır.

Soruşturma gerekçesi olarak "güvenlik görevlilerine üniversiteye giriş çıkışta kimlik göstermeme" ve "güvenlik görevlileriyle tartışma" belirtilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübü olarak "güvenlik görevlilerine kimlik göstermeme" ve "güvenlik görevlileriyle tartışma" hakkında tüm LGBTİ+ hakları savunucularını bilgilendirmek istiyoruz.

Açıklamalar:

- Öncelikle disiplin soruşturmaları bir tarafın ya da tarafların resmi şikayetiyle kendiliğinden açılan soruşturmalardır. Dolayısıyla henüz üniversitenin bir kararı ve/veya tutumu oluşmamıştır. Üyemizin güvenlik görevlisi hakkındaki şikayetinden sonra güvenlik görevlisi de üyemizden kimlik göstermediğini belirterek şikayetçi olmuştur. Karşılıklı, iki tarafa da soruşturma açılmıştır.

- Boğaziçi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü olarak sürece dair tanıklık beyanında bulunmak istiyoruz.

- Boğaziçi Üniversitesi'nde geçtiğimiz aylarda öğrenci yurdunda yaşanan ve basına da yansıyan cinsel saldırı sonucunda üniversite giriş çıkışlarında kimlik kontrolleri sıkılaştırılmıştır.

- Daha önce olmayan bu kimlik gösterme zorunluluğu sonucunda güvenlik görevlileri öğrencilere kimlik sormaktadır.

- Bu kimlik sorma esnasında LGBTİ+ öğrenciler çok çeşitli sebeplerle mağdur edilmiştir, edilmektedir.

- Hak ihlali raporlamalarımızda ve üniversitede LGBTİ+ öğrencilerle yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz bilgiler kadarıyla LGBTİ+ ve özellikle trans kimlikli öğrenciler kimliğinde yazan ismi kullanmadığı ve tanımadığı güvenlik görevlilerince kullanmadığı ismin bilinmesini istememeleri, utanmaları, travmatize olmaları gibi çeşitli sepelerle kimlik göstermekten çekinmektedirler.

- Bunun harici güvenlik görevlileri kimlik sorarken ikili cinsiyetli ifadeler kullanmaktadırlar. "Beyefendi kimliğinizi görebilir miyim?" gibi ifadeler sonucu LGBTİ+ ve özellikle trans öğrenciler kendilerine "beyefendi" dememelerini talep etmeleri üzerine hak ihlali raporlarımızı yaparken öğrendiğimiz kadarıyla cinsiyet kimliği temelli (gender-based) cinsel saldırıya ve aşağılamaya maruz kalmışlardır.

- LGBTİ+ öğrencilerin kendilerine, cinsiyet kimlikleri ve varoluşları ile uyumsuz "beyefendi" gibi ifadelerin denmemesini istemesi üzerine bazı güvenlik görevlileri fobik söylemler ve tavırlar takınmışlardır. Bu tavırlar ve söylemler arasında tespit ettiğimiz kadarı ile şunlar bulunmaktadır:

1) Gülme, gülerek diğer görevlilere öğrenciyi işaret etme.
2) “Ne diyelim sizlere? Sizin ne idüğünüz belirsiz.” , “Ne diyelim, hayvan mı diyelim?” şeklinde ifadelerde bulunma.
3) Bu ifadeler sonucu tepki gösteren LGBTİ+ öğrencilerin üzerine yürüme, sıkıştırma, korkutma.

-Tüm bu tespitlerimizden sonra hak ihlali raporlamalarımızı üniversitenin Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’na bildirdik ve üniversitenin de kabul ettiği cinsel taciz tanımlamasına göre LGBTİ+ öğrencilere istemedikleri şekillerde cinsiyetli ifadelerde bulunmanın ve dahası bulunmamaları konusunda kendilerini uyaran LGBTİ+ öğrencilere söylenenlerin taciz oluşturduğu konusunda uzlaşıldı, bunun sonucu güvenlik görevlilerine cinsiyetli ifadeler kullanmamaları konusunda önleme komisyonu olarak CİTÖK uyarı yazısı yazmaya karar verdi.

-Tüm bu süreçler yaşanırken üyemiz olan başka bir LGBTİ+ öğrenciye yine ve yeniden güvenlik görevlileri, tanıkların da beyanına dayanarak söylüyoruz ki ısrarla “Beyefendi kimliğiniz? Beyefendi kimlik?” diyerek kimlik sormaları sonucu üyemiz olan öğrenci hiçbir cevap vermeden okula girmiştir.

-Bunun sonucu aynı gün üyemiz CİTÖK’e şikayette bulunmuştur. Kendisinin izniyle üyemizin CİTÖK’e yolladığı şikayeti paylaşıyoruz:

"ŞİKAYET/İHBAR
Gönderen
Alıcı citok@boun.edu.tr
Tarih 2015-11-25 00:47
Mesaj gövdesi

Bugün öğle saatlerinde okulun güvenliklerinin saldırısına uğramamla ilgili şikayetim, ihbarımdır. Yaşadığım olayla ilgili notları paylaşıyorum:

Olay sırasına yalnız değildim, çevremde öğrenciler vardı. Birkaç tanesini tanıyordum. Onlar da aynı zamanda üniversitenin öğrencileri.

Olay, Kuzey Kampüs, asıl giriş, merdivenlerin üç dört metre ilerisi. Kapıdan girdikten sonra.

Olaya tanık olanların bir kısmı güvenlikler üzerime yürürken güvenlikleri durdurdular, “Siz ne yaptığınızı zannediyorsunuz? Böyle davranamazsınız.!” dediler. Diğer bir kısmı ise “Aklınıza estiği gibi insanlara hitap edemezsiniz, kimlik göstermedi diye bir öğrenciye bu şekilde davranamazsınız.” dediler. Kalan kısmı da beni telkin etmeye çalıştılar, “Haklısın, haklı olduğunu biliyoruz; ama bağırmaya devam edersen haklıyken haksız konuma düşeceksin.” dediler. Bana destek olan bu öğrenci kitlesinin ki on beş yirmi kişiydiler, yalnızca ikisini tanıyorum.

Okula 13:55’te başlayacak dersim için gelmiştim.

Okula geldim, Kuzey Kampüs asıl kapıdan geçtim. Geçerken “Beyefendi kimliğini gösterir misiniz?” diyerek güvenlik görevlileri kimlik sordular. Ben cevap vermedim, yoluma devam ettim. Arkamdan “Hop, beyefendi hey, kimlik kimlik, sana soruyoruz!” dediler. Ben cevap vermemeye devam ettim, dersimin olduğu binaya yürümeye devam ettim. Bu esnada çevredeki öğrenciler “Sana sesleniyorlar.” dediler. Bunun üzerine arkamı döndüm “Beyefendi diyoruz bakmıyorsun, ne diyeceğiz?”, ben de “Öğrenci diyebilirsin, pardon bakar mısınız diyebilirsin, arkadaş diyebilirsin.” dedim. “Ne diyeceğiz biz size, hayvan mısınız? Hayvan mı diyelim?” dediler. Bu esnada 170 boylarında, orta yaşlı bir başka güvenlik de cep telefonunu çıkardı ve beni kayda almaya başladı. “Hadi bunu da raporlayın.” dediler, üyesi olduğum kulübün bir önceki raporlaması aklıma geldi, raporlamayı öğrenmiş olabileceklerini düşündüm, ben de bunun üzerine “Tabii ki raporlayacağız, siz aynı tavrı bu üniversiteden olmayan başka bir öğrenciye de yaptınız.” dedim. Sırtımı döndüm, yürümeye devam ettim, bir iki adım attım, beni elindeki cep telefonu ile kayda almaya çalışan güvenlik önüme geçti. Bu olunca insanlar toplandı, diğer güvenlikler etrafımı sarmaya başladı, o arada içlerinde tanıdığım olan başka bir grup araya girdi. Tam o esnada beni kameraya çekmeye çalışan güvenlik “Sizin gücünüz bize yetiyor, gidin aşağıda halledin! Sizin yüreğiniz yetmez aşağı gitmeye, sıkıyorsa oradan halledin.” dedi. O arada daha fazla dinlemek istemedim, uzaklaşmak istedim, korktum, titriyordum sinirden, tam bu esnada “Bizi siklemiyor!” diye bağırdı bana güvenlik görevlisi. Sonra arkadaşlarım beni oradan aldılar, durumu kulüp üyelerine anlattım. Dersime de on beş dakika geç kalarak girdim.

Olayın ardından korkunç bir gün geçirdim, çok ajite oldum, hala ağlamak istiyorum, derse hiçbir şekilde odaklanamadım. Terapi almayı düşünüyorum."

SORUYORUZ!

- Üniversitede yaşanan bir cinsel saldırı sonrası alınan kimlik gösterme zorunluluğu kararının sonucu LGBTİ+ bireylere karşı cinsel saldırıların, tacizlerin oluşması tutarlı mıdır?

- Güvenlik görevlilerinin kendilerinden “beyefendi” dememeleri rica edildiği halde takındıkları fobik tavırlar sonucu LGBTİ+ bireylerin kimlik göstermemesi ve hatta gösterememesi disiplin suçu mudur?

- Üniversitede daha önce kimlik göstermediği için hakkında disiplin soruşturması açılmış bir öğrenci var mı?

- Cinsel saldırı sonucu kimlik gösterme zorunluluğu sonrası hakkında kimlik göstermediği gerekçesiyle disiplin soruşturması açılan öğrencinin LGBTİ+ bireyi olması tesadüf mü?
Biliyoruz ki bu sorularımızın yanıtları uzun ve biz bu soruşturmanın tarafıyız, bu soruları bu süreçte birlikte yanıtlayalım istiyoruz. Bizler LGBTİ+ hak ihlallerine karşı üniversitede hak mücadelesi yürütüyoruz. Bugün dünya standarlarında eğitim veren her üniversitede nefret söylemleri cezasız kalmamaktadır ve fobi mağduru LGBTİ+ öğrencilerin hak ihlalleri önemsenmekte, araştırılmaktadır.

Kampüste LGBTİ+ ve diğer baskılanan varoluşları gözetmeden yapılan ve panikle kararı verilen kimlik gösterme zorunluluğu gibi kararların istenen güvenlik ve güvenli ortam açısından bir değeri, bir işlevi yoktur. Boğaziçi Üniversitesi, uygulamayı bu haliyle yürürlüğe koyarak bir güvenlik ilüzyonu yaratmaktadır. Ancak gerçekte bu, biz LGBTİ+ öğrenciler için hayatı katlanılmaz kılan ikili cinsiyetçiliğin bir uzantısından öte değildir. Biz bu ilüzyonda yokuz!

LGBTİ+ öğrencilerin aşağılanmasını, zorbalığa maruz kalmasını kabul etmiyoruz!

Saygılarımızla,