Bremen'de ırkçıların işaretine benzediği gerekçesiyle okullarda 'sessiz tilki' işareti yasaklandı

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki (EURO 2024) Türkiye ve Avusturya arasında çeyrek finale yükselme mücadelesinde, ülkücü Merih Demiral MHP ve Ülkü Ocakları'nı temsil eden bozkurt işareti yapmıştı.
Bremen'de ırkçıların işaretine benzediği gerekçesiyle okullarda 'sessiz tilki' işareti yasaklandı
2024-07-20 14:04:38   Güncelleme: 2024-07-20 14:09:44    

Almanya'nın kuzeyindeki Bremen şehrinde genellikle sınıflarda öğrencileri sessizliğe davet etmek için kullanılan "sessiz tilki" hareketi Türk milliyetçilerinin "bozkurt işaretine" benzediği gerekçesiyle okullarda yasaklandı.

"Sessiz tilki," Avrupa'da genelinde öğretmenlerin sınıfı sakinleştirmek yaptığı bir el hareketi kullanılıyordu.

Ancak "sessiz tilki" işareti, Türkiye'de Ülkü Ocakları ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) siyasi sembolü olan Bozkurt işaretine ile görsel benzerliği nedeniyle Almanya'nın Bremen kentindeki kreş ve okullarda yasaklanıyor.

Tartışmalı "bozkurt selamı," Türkiye'de siyasi şiddetle ilişkilendirilen aşırı sağcı siyasi grup Ülkü Ocakları tarafından Türklük ve İslam'ın temsil ettiği gerekçesiyle yapılıyor.

2019'da Bozkurt işaretini yasaklayan Avusturya'yı Fransa takip etmişti. Ülkücülerle ilişkilendirilen el hareketi, Almanya'da henüz yasaklanmamış olsa da, Bremen makamlarının bu adımı atması kayda değer bir adım olarak ele alınıyor.

Vehaber Menu