Bu numaraya yanıt vermeyin!

Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, telefon dolandırıcılığıyla ilgili açıklama yaptı.
Bu numaraya yanıt vermeyin!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

"Dolandırıcılar BTK'dan 888'li numara alıp vatandaşları kandırıyor" diyen Tarakçı, "Bu numaradan beni aradılar. Cevap verince faturama 25 lira yansıdı" ifadelerini kullandı.

Bugün gazetesinden Cihan Acar'ın haberine göre, 1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe giren yeni e-Ticaret Yasasıyla hakkında önemli açıklamalarda bulunan Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, Vatandaşın izni olmadan çağrı, kısa mesaj, elektronik posta gibi hizmetlerin gönderilmesini engelleyen yasanın dolandırıcıları önleyemeyeceğini söyledi. Tarakçı, çağrı merkezi görünümlü dolandırıcıların merdiven altı şirketler kurarak vatandaşı dolandırdığını belirtti. Kendisinin bile bu şebekenin hedefi olduğunu ifade eden Tarakçı, "Geçtiğimiz günlerde beni 888'linumara aradı. Iphone kazanma şansı diye konuşmaya başladı. 888'li numara aradığı zaman sizi açtığınız andan itibaren 25 lira faturanıza yansıyor. Konuştukça faturanıza yüklü bir bedel yansıyor. Sektörün 20 yıllık emektarı olarak ben bile bu dolandırıcıların tuzağına düştüm” dedi.

Dolandırıcılık yöntemlerinin bununla da sınırlı kalmadığını belirten Tarakçı, dolandırıcılık şebekelerinin telekom altyapılarını kötü amaçlı kullanmaya çalıştıklarını ifade etti.
888 ve benzeri numaraların Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) faaliyet alanları belirtilerek başvuru ile alındığını vurgulayan Tarakçı, “Cinsel içerikli hatlar daha çok bu kapsama giriyor. Ama daha sonra amaç dışı kullanılarak insanları tuzağa düşürebiliyorlar. Böyle durumlarda işlem şöyle işliyor; eğer bu numara tespit edilip şikayet edilirse işlem yapılabiliyor. Dolandırılan kişilerin BTK'ya ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet etmeleri gerekiyor. Emniyetin bilişim şubeleri bu konuda çalışması lazım. Bunlar her sektörde olan üçkağıtçılar” şeklinde konuştu. Tarakçı, vatandaşın izni olmadan çağrı, kısa mesaj, elektronik posta gibi hizmetlerin gönderilmesini engelleyen 1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe giren yeni e-Ticaret Yasasının dolandırıcıları önleyemeyeceğini söyledi.