Bu ürünleri kullanmak hayvanları öldürüyor!

Piyasada satılan ve kullanılan ürünlerin üreticilerinin çoğu hayvanlar üzerinde deney yapıyor.
Bu ürünleri kullanmak hayvanları öldürüyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İnsanlar sağlıklı bir şekilde makyaj yapabilsin, yıkanabilsin, bulaşık yıkayabilsin diye hayvanlar öldürülüyor. Yeşilist'ten Deniz Aytekin'in haberine göre, Banyonuzu temizlediğiniz çamaşır suları, şampuanınız, rujunuz, çamaşır ve bulaşık deterjanınız, kullandığınız ilaç ve vitamin takviyeleri ve hatta uzaya gönderilen araçlar bile insanlardan önce hayvanlar tarafından test ediliyor. Tabii ki razı olup olmadıkları sorulmadan.

 

Her gün milyonlarca hayvan kafesler içerisinde kapalı tutuldukları laboratuarlarda onlarca teste tabi tutuluyor, devamlı olarak işkence görüyor ve ölüyorlar. Bundan böyle satın aldığınız ürünlerde 'hayvanlar üzerinde test edilmemiştir' ibaresi olup olmadığına dikkat etmeniz için test laborautarlarında yaşanan ve üretici firmaların sizden sır gibi sakladığı 10 gerçeği yazdık:

 

1. Her yıl yüzlerce kozmetik şirketi, ürünlerini milyonlarca hayvan üzerinde dener.

Bu deneylere gerekçe olarak ürün içeriklerinin insanlar için kullanıma uygunluğunun kontrolünü gösterirler. Fakat Çin ve Brezilya dışında dünyanın hiçbir ülkesinde kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini gerektiren kanunlar bulunmamaktadır. Lush ve The Body Shop gibi güvenilir kozmetik markaları hayvanlar üzerinde deney yapmayı uzun yıllar önce bırakmışlardır.

 

2. Kozmetik sektöründeki hayvan testlerinin büyük çoğunluğu ürünün cildi ve göz dokusunu tahriş edip etmeyeceğini anlamak için yapılır. 

Bu testler sırasında uygulanan yöntemlerden biri, bilinci yerinde olan tavşanların gözüne kozmetik ürün damlatmaktır. Acı içinde çığlıklar atan bu tavşanların bir kısmı testten kaçmaya çalışırken boyun ve omurgalarını kırarak ölürler. Ölmeyen diğer tavşanlara ise testten önce ya da sonra ağrı kesici bile verilmez.

 

3. Yaygın olarak uygulanan bir başka testte hayvanının belirli bir maddenin ne kadarına maruz kaldıktan sonra öldüğü ölçülür. 

Bu test sırasında hayvan ölene kadar aynı madde defalarca traşlanmış cildine uygulanır. Bu testin haftalarca sürdüğü vakalar bulunmaktadır.

 

4. Yapılan hayvan testlerini canice olduğu kadar kullanışsızdır.

Bu testlerde belli bir maddenin toksisitesinin yalnızca o hayvan üzerindeki etkisi ölçülür ve elde edilen sonuçların büyük kısmı insanlar için kullanılamaz bilgilerden ibarettir.

 

5. Kozmetik ürünlerin hamile kadın ve bebeklerde etkisinin ölçülebilmesi için hamile tavşanlar özellikle öldürülür. 

Bu hayvanların karınlarındaki yavrular çıkarılarak ürünün insan fatus'una yapacağı etki ölçülmeye çalışılır.

 

6. Kozmetik ürünlerin yutulması halinde sağlığa zarar verip vermeyeceğinin anlaşılması için deneylerde kullanılan hayvanlara zorla besleme testleri yapılmaktadır. 

Bu teste maruz kalan hayvanlara aynı madde gün içinde defalarca zorla yedirilir. Hayvana yutturulan madde kendi ağırlığının yarısına kadar artırılır. Test süresi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir. Böylece bir hayvanın belli bir maddeden ne kadar tükettiğinde öldüğü hesaplanır.

 

7. Yılda en az 115 milyon hayvan, testlerde kullanılmaktadır. 

Hayvanların bir kısmı testler sırasında ölmekte diğerleri acı içinde laboratuar kafeslerinde bir sonraki deneyi beklemekte ve ağır psikolojik şartlar altında hayatta kalmaya çalışmaktadır. İstatistikler deneye maruz kalan hayvanların yarısının ortalama 2-3 hafta sonra öldüğünü göstermektedir.

 

8. Hayvan deneylerinin çoğunda körlük, deride parçalanma, ağır yaralanma gibi hasarlar alan hayvanlar iyileşmezlerse öldürülürler. 

İyileşmeyi başaranlarsa yeni deneylere tabii tutulurlar.

 

9. Deneylere maruz kalan hayvanlar tüm yaşamlarını küçük, karanlık kafeslerde çoğunlukla aç bırtakılarak geçirirler. Kafesten çıktıkları yegane zaman üzerlerinde deney uygulandığı süredir.

 

10. Hayvan testi yapan markaların ürünlerini almayarak, bu ürünleri kullanan arkadaşlarınızı bilgilendirerek bu vahşetin sonlanmasına katkıda bulunabilirsiniz.

 

Aşağıda Türk pazarında bulunan ve hayvan testi yapan ve yapmayan firma listelerini bulabilirsiniz.

 

Hayvanlar üzerinde deney yapan kozmetik firmaları: 

Air Wick, Axe,  Biotherm, Braun, Cacharel, Calgon, Carefree, Clear, Comfort, Dolce & Gabbana, Donna Karan, Dove, Durex, Estee Lauder, Febreze, Finish, Garnier, Gillette, Giorgio Armani, Glade, Head & Shoulders, Helena Rubinstein, Hugo Boss, Ivory, Johnson & Johnson, Kerastase, L'Oreal, L'Occitane, Lacoste, Lancome, Listerine, Lux, M.A.C., Max Factor, Maybelline, Mr. Clean, Neutrogena, Nivea, Olay, Old Spice, Organix, Pampers, Pantene, Procter & Gamble, Purex, Ralph Lauren, Reckitt Benckiser, Schwarzkopf, Signal, Tommy Hilfiger, Vaseline, Vichy, Vicks, Victoria's Secret, Yves Rocher. ( Avon, haberin ardından açıklama yaparak hayvanlar üzerinde deney yapmadığını belirtmiştir.. Açıklaması şöyle)


Hayvanlar üzerinde deney YAPMAYAN kozmetik firmaları:

Africa Organics, Almawin, Aubrey, Avalon, Body Essence, Burt's Bees, Ciel D'Azur, Dalan, Dalin Organik, Dermalogica, Dermalush, Dr. Hauschka, Ecem Kozmetik, Ecover, Erbaviva, Evora, Giovanni, Lush, Salon Natural, The Body Shop, Trukid. 

Satın aldığınız ürünün hayvan üzerinde test edilip edilmediğini anlamanın en sağlıklı yolu ürün ambalajında 'hayvanlar üzerinde test edilmemiştir' ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol etmektir. 

Vehaber Menu